Tlouštíci – pořad, podle kterého raději nehubněte! – Díl 2.
14. dubna 2020

Sám jsem byl překvapen, jakou odezvu vyvolal na FB Obesity NEWS můj první komentář. Nepochybně ho vidělo řádově méně lidí než pořad. Ale mnoho našich úspěšných pacientů ví, o čem je řeč. Nakonec jsem rád, že pořad běží a vyvolává diskusi. I pro studenty, které vyučuji, lze nalézt mnoho poučného.

Ve druhém díle vidíme pacienta/klienta, v jehož výrazu tváře je patrná extrémní únava, kterou se snaží přejíst, resp. přepít energetickými nápoji. Tedy získat energii pro mozek. I proto je v potravinách a nápojích mnoho jednoduchých cukrů! Ze své praxe bych s pravděpodobností hraničící s jistotou konstatoval, že Ota má těžký syndrom spánkové apnoe se všemi důsledky, které s sebou nese (přečtěte si příběh Možná jsem měl i dva metráky – je starý několik let, ale za tu dobu jsem se setkal s mnoha podobnými příběhy, téměř jako „přes kopírák“).

Na druhou stranu je evidentní, že hodnota 44 % tuku, ať už byla změřena jakkoliv, není tak dramatická. Ota má poměrně hodně svalů, takže metabolický obrat je obrovský.

Syndrom spánkové apnoe + zajídání stresu znamená jasný postup, který má přednost před intervencí pohybové aktivity a jídla (ohledně různých závislostí se dočtete v zamyšlení psychologa v dalším příspěvku). Pacienti se syndromem spánkové apnoe v noci chrápou, mívají zástavy dechu a celkově v noci špatně okysličují krev, což vede k únavě přes den a pití sladkých nápojů. Počet zástav dechu za hodinu bývá u těchto pacientů často hodně přes 50! Velká redukce hmotnosti může tento syndrom samozřejmě vylepšit, nebo dokonce zcela eliminovat. Na druhou stranu diagnostika a zaléčení syndromu vede k poklesu hmotnosti o 15-20 kg během dvou měsíců bez větší námahy, protože pacienti přestávají konzumovat energetická jídla.

Hodnocení efektu (-11 kg/6 týdnů) a pochybování o výsledku je pro pacienta kruté. Odpovídá to téměř -2 kg/týden! To, že Ota nebyl za prvních 6 týdnů cvičit, je pro něj nakonec možná velmi dobře! Vydává se na cvičení (-12 kg) již s odlehčeným pohybovým aparátem. To někdy pacientům s takovou hmotností doporučujeme – nejprve mírně odlehčit a pak velmi pozvolna zahájit pohybovou aktivitu. Ovšem představa, že by měl někdo zhubnout 12 kg při 120 kg za 6 týdnů, jak jsem zaznamenal poznámku, je zcela mimo realitu praxe.

Není proto divu, že po tréninku, který byl extrémní, dochází při redukční dietě k infekčnímu onemocnění. Stejně tomu bylo i v minulém díle. Po extrémní zátěži, což trénink podle ukázek nepochybně byl, může dojít k tzv. imunitnímu oknu, kdy je člověk náchylnější k infekcím. Může to být náhoda, ale také dobrý prostředek pro doporučení multivitaminových v pokračování EXTRA (to jsem si po minulé zkušenosti již odpustil).

Ačkoliv pohybová aktivita imunitu posiluje, intenzivní zátěž může být i riziková. Výhoda Oty je, že má pohybovou anamnézu, což správně poznamenal instruktor/trenér. Ale intenzita zátěže na kameře a výraz v tváři klienta vyvolává otázku, jaký krevní tlak má v zátěži a po zátěži. Vrcholem této části je měření InBody okamžitě po tréninku. Každý, kdo s metodikou pracuje, ví, že je třeba mít alespoň základní klidový režim. No a proč šel sval dolů? Ota prodělal onemocnění, během kterého chyběla pohybová aktivita, po tréninku je navíc dehydratován, dochází k přesunu tekutin a iontů na membránách a nepochybně je změněna vodivost tkání (na Otovi je vidět pot). Myslím, že kromě váhy je výsledek zcela neinterpretovatelný.

Scénář si ale zřejmě žádá, aby se všichni aktéři pořadu potkali. Sázka o hubnutí je jednou z největších chyb v populaci. O tom by mohlo mnoho mých pacientů, ale i kolegů vyprávět. Věta – Ty jenom dělej, co se po tobě chce – je přesně, co nechceme my. Dalším pomyslným vrcholem pak je soutěž, kdy se Ota doslova do maxima zničí. Postrádám jakýkoliv smysl ve výzvě vyběhnout na Lovoš s baťohem – to může vymyslet nezkušený trenér anebo někdo snad jen pro zábavu diváků. O tom, že se měření tepové frekvence nedělá palcem, který má vlastní pulsaci, nemluvě. Opravdu experiment vhodný pro reality show. Ale s nemocným člověkem? Lze jen doufat, že tlak na prsou je z baťohu, jak Ota nesměle dodává. Chůze s holemi v další části pořadu, i když se nedaří držet správný krok, je přirozenější a mnohem méně devastující.

(mat)

Štítky: obezita | pořad | tlouštíci

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Myokiny aneb Pohyb splňuje náročná kritéria léků

Už desítky let existují důkazy o tom, že fyzická aktivita hraje v našem životě velmi důležitou roli a že pohyb nejen prodlužuje život, ale významně...

VĚŘTE lékům a NE doplňkům stravy

Rozdíl mezi lékem a doplňkem stravy je především v tom, že lék musí deklarovat nejen složení, ale především účinek, který je velmi přísně podroben...

Psychologie jídla a stravování – 1. část

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.