Psychologie jídla a stravování – 1. část
30. listopadu 2020

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v nutriční praxi a do jaké míry jsou psychologické principy užitečné v kontextu managementu stravování.

Co znamená psychologie stravování?

To, co jíme, ovlivňuje také to, jak se cítíme. Jídlo by pro nás zkrátka mělo být něčím, co nám chutná, přináší radost a současně vyživuje náš organismus. Pokud jíme příliš málo nebo příliš mnoho, může to ovlivnit naše zdraví a kvalitu života, ale i naše pocity vůči jídlu a procesu stravování obecně. Pokud se naučíme dělat zdravější a uvážlivější rozhodnutí, můžeme tak zlepšit svoji kvalitu života a rovněž i svůj well-being. Celkově lze říci, že změna hluboce zakořeněných a nezdravých stravovacích návyků má mnoho výhod, například

  • zvýšení energetické hladiny organismu a celkově bdělosti,
  • pozitivní vztah k jídlu,
  • kvalitnější zdravotní stav,
  • snadnější pohyb,
  • pozitivní body image.

Naše stravovací návyky a chování ovlivňují vnější i vnitřní faktory. Odborníci se domnívají, že významná část těchto faktorů může současně ovlivňovat i náš duševní stav. Patří mezi ně například

  • rodinné prostředí: Místo, kde jsme si v dětství osvojili většinu našich stravovacích návyků, které si neseme do dospělého života.
  • kulturní a sociální prostředí: Určuje obvyklou denní dobu stravování, jaké typy potravin a při jaké příležitosti je obvyklé v dané společnosti konzumovat.
  • ekonomický status: Ovlivňuje dostupnost některých potravin vzhledem k jejich ceně, ať už ve vztahu ke statusu jedince, anebo země, ve které konkrétní jedinec žije.
  • psychologické aspekty konzumace jídla: Myšlenky, které u jídla máme, emoce, které při konzumaci jídla zažíváme.

Mnoho lidí používá jídlo jako mechanismus zvládání stresu a nepříjemných pocitů (nuda, úzkost), nebo naopak jako prostředek navození pocitů radosti a euforie. Ačkoli z krátkodobého hlediska je jídlo řešením dostupným a fungujícím, později často vede k pocitům lítosti a viny, a může dokonce umocnit i negativní dopady na náš duševní stav a rovnováhu. Při přibývání na váze dále trpí naše sebevědomí i zdraví – objevují se nežádoucí účinky jako zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšená hladina cholesterolu nebo vysoký krevní tlak.

Jakou roli hraje psychologie při hubnutí?

Psychologie je věda o chování a prožívání. Jedná se o studium toho, jak a proč lidé dělají to, co dělají, což souvisí i s procesem redukce hmotnosti, který bývá rovněž z velké části ovlivněn našimi emocemi a myšlením. U jedinců, kteří se snaží hubnout nebo nalézt rovnováhu ve svých stravovacích návycích, psychologie řeší především

  • chování: Léčba zahrnuje identifikaci stravovacích návyků člověka a hledání způsobů, jak změnit stravovací chování.
  • poznání (myšlení): Terapie se zaměřuje na identifikaci specifických vzorců myšlení, které souvisí s obtížemi v redukci hmotnosti. Přínosem může být rovněž kontinuální sebepoznávání a práce s vlastními emocemi.

I když máme ty nejlepší úmysly jíst zdravě, je to často náročný úkol. V případě nezdravého stravování a obtíží se stravovacím režimem často u pacientů nalézáme typické vzorce chování, které slouží jako tzv. maladaptivní copingové strategie. Konzumace jídla se v tomto případě stává mechanismem, kterým se snažíme zahnat např. nepříjemné pocity z průběhu pracovního dne nebo zvládnout emoce, se kterými si dlouhodobě nevíme rady. Psychologické konzultace tak mohou sloužit k ujasnění toho, jak velká část naší psychiky stojí za obtížemi se stravovacím režimem, anebo mohou pomoci objasnit některé skryté příčiny, proč se nám nedaří úspěšně redukovat hmotnost.

V příštím díle našeho seriálu se budeme zabývat psychologií výběru jídla.

Mgr. et Mgr. Dagmar Halo

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 3.7 / 5. Počet hlasů: 3

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

KDO JE KDO aneb kdo vám opravdu poradí se změnou životního stylu

Životní styl 21. století je spojen s nadváhou a obezitou. Nepoměr mezi lidmi schopnými poskytnout kvalifikovanou pomoc a těmi, kteří ji potřebují,...

Všichni musíme bojovat

Setkali jsme se s Markem Vašutem na lékařské konferenci České obezitologické společnosti v Plzni. Odpověděl nám na pár otázek a možná vás jeho...

Jak na předsevzetí aneb jak si vytvořit zdravý a udržitelný návyk

Kolikrát jste si řekli, že chcete něco ve svém životě změnit, ale nevěděli jste jak? Kolikrát jste se o změnu pokoušeli, ale nepodařilo se vám to?...

Po výrazné redukci hmotnosti se může změnit víc než jen číslo na váze…

Ať už je redukce hmotnosti dosaženo konzervativní cestou nebo pomocí bariatrie, změna vzezření, tělesných proporcí a velikosti oblečení se promítá také do vnímání a prožívání.

Psychologie jídla a stravování – 2. část

Navazujeme na úvodní díl našeho seriálu, který se věnuje uplatnění psychologii v nutriční praxi, a ve druhé části přinášíme informace o tom, co...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.