Po výrazné redukci hmotnosti se může změnit víc než jen číslo na váze…
11. května 2022

Srovnávat fotky lidí před redukcí hmotnosti a po je zažitým zvykem napříč prodejci rychlých a „zaručených“ diet. Tak jako vám neřeknou, že beze změny životního stylu bude dieta jen velice drahým zaručeným jo-jo efektem, z daného srovnání nevyplývají ani další změny, které se při výrazné redukci hmotnosti odehrávají. Ať už konzervativní cestou nebo pomocí bariatrie, redukce hmotnosti a s ní spojená změna vzezření, tělesných proporcí a velikosti oblečení se promítá také do vnímání a prožívání.

Změna body image

Všechny tyto změny můžeme z psychologického hlediska shrnout do pojmu body image. Co pod ním rozumět? Body image je komplexní téma, které zahrnuje to, jak o svém těle smýšlíme, jak ho vnímáme, ale také třeba naši představu, jak nás vnímají ostatní nebo jak na ně působíme. Vyvíjí se celý život a vliv na něj máme nejen my sami, ale také naše okolí, od rodiny až po společnost.

Možný scénář

Představme si, že paní Alena zredukuje konzervativně ze 180 na 150 kg. Cítí se dobře, je motivovaná a přesvědčená, že má vše ve svých rukou. Okolí ji chválí, z mnoha stran slyší, jak jí to sluší. Pak přijde období stagnace, kdy se konzervativní cestou nedaří hmotnost dále snižovat, a paní Alena se rozhodne pro bariatrii. Po zákroku hmotnost dále klesá, paní Aleně se dostává další chvály od okolí. Jenže nedlouho po operaci se objeví bolesti pohybového aparátu a změny chuťových preferencí, kvůli kterým přestane s kolegy chodit na společný oběd. Do toho se začne stydět za povislou kůži před manželem, s nímž je dvacet let. Po operaci také měla v plánu začít jezdit na výlety na kole, trávit více času procházkami v přírodě, ale vlastně se jí ani moc nechce. Na vině je únava, která se projevila po operaci a zatím neustoupila, možná i ne zcela přesným dodržováním jídelníčku. Změnu k lepšímu čekala rychleji. Najednou přicházejí pochybnosti, jestli se rozhodla správně. Konečně sice zhubla, ale určitě se necítí tak dobře, jak očekávala a jak od ní, zdá se, očekávalo také okolí.

Nový začátek – na co se připravit?

Uvedený příběh je smyšlený a záměrně působí až příliš negativně. Co je na něm ale důležité, je demonstrace „nástrah“ života po operaci. Už v momentě, kdy nad operací uvažujete, je důležité si uvědomit, že není samospásná a není zárukou šťastnějšího života. Tím aktivním činitelem musíte být především vy sami. Jak tedy předejít nebo aspoň eliminovat negativní prožitky po operaci? Důkladnou přípravou před samotným zákrokem!

V tomto ohledu může udělat velkou službu zdravotnický personál, který vás na operaci připravuje. Měl by vás informovat o pozitivních aspektech operace (často hlavně zlepšení zdravotního stavu nebo prognózy), ale také upozornit na MOŽNÉ negativní dopady. Slovo možné je na tomto místě opravdu důležité, protože zkušenosti jsou velmi individuální. Nezastupitelnou roli v přípravě mají Bari-kluby nebo edukační pobyty, kde se setkávají pacienti před bariatrií s pacienty po bariatrii a kde mají možnost vzájemně sdílet své zkušenosti, obavy, postřehy a díky tomu se na některé věci lépe připravit. Důležité je zmínit také to, že negativní dopady jsou většinou dočasné, resp. řešitelné. Bolesti pohybového aparátu mohou odeznít samy nebo díky vhodně zvolené rehabilitaci či fyzioterapii. S estetickými nedokonalostmi může pomoci opět chirurgie.

Jak si zvyknout na nové tělo?

Chce to čas, a hlavně realistická  očekávání. Je nutné si uvědomit, jak dlouho jste žili určitým stylem a s původními kilogramy. Najednou je vše jinak. Nejenže jste změnili svůj životní styl, ale také jinak vypadáte. Trávíte mnoho času vysvětlováním svému okolí, jak jste k tomu dospěli, co jste pro to udělali, jak vám je atd., což může být ve fázi, kdy si sami teprve zvykáte, vyčerpávající.

Body image, tedy obraz sebe sama, se po operaci mění a je důležité „nového“ člověka v sobě poznat. Některé změny mohou být překvapující, a i proto je důležité hledat mechanismy, jak je optimálně zvládnout a předejít tak návratu k mechanismům původním, nefunkčním. Pokud máte pocit, že jste to stále vy a jen o pár kilo lehčí, je to v pořádku. Pokud se cítíte jako někdo jiný a zatím se s tím moc neumíte srovnat, je to také v pořádku. Na změnu totiž každý reaguje individuálně. V každém případě mějte na paměti, že péče obezitologického centra propuštěním z nemocnice nekončí, právě naopak zde začíná její další rozměr.

Bariatrie vám většinou otevře nové obzory a možnosti v oblasti pohybových aktivit, dovolí vám návrat k činnostem, které vám dříve přinášely radost, ale s nadměrnou hmotností byly nereálné. Kvalita života zahrnuje nejen praktickou stránku, ale i tu emocionální. Samotná operace ji tedy bez vašeho přičinění zlepšit nemusí.

Mgr. Judita Konečná

Štítky:

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
Lucie Burdová

Mohlo by Vás také zajímat
><

Jak na předsevzetí aneb jak si vytvořit zdravý a udržitelný návyk

Kolikrát jste si řekli, že chcete něco ve svém životě změnit, ale nevěděli jste jak? Kolikrát jste se o změnu pokoušeli, ale nepodařilo se vám to?...

Všichni musíme bojovat

Setkali jsme se s Markem Vašutem na lékařské konferenci České obezitologické společnosti v Plzni. Odpověděl nám na pár otázek a možná vás jeho...

Psychologie jídla a stravování – 2. část

Navazujeme na úvodní díl našeho seriálu, který se věnuje uplatnění psychologii v nutriční praxi, a ve druhé části přinášíme informace o tom, co...

Psychologie jídla a stravování – 1. část

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v...

KDO JE KDO aneb kdo vám opravdu poradí se změnou životního stylu

Životní styl 21. století je spojen s nadváhou a obezitou. Nepoměr mezi lidmi schopnými poskytnout kvalifikovanou pomoc a těmi, kteří ji potřebují,...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.