Jak se stravovat při karanténě? Díl 2.
04. dubna 2020

Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou energii? Vzhledem k aktuální situaci se zaměříme především na potraviny, které jsou trvanlivé, abychom na nákup chodili co nejméně často.

Jak bylo popsáno v minulém článku, správně složený hlavní pokrm má obsahovat zdroj komplexních sacharidů, zdroj bílkovin, zdroj kvalitního tuku a také zdroj vlákniny v podobě zeleniny nebo ovoce. Dostatečný příjem vlákniny je velmi důležitý a můžeme ho dosáhnout jedině kombinací každodenní konzumace ovoce a zeleniny, ale také kvalitních zdrojů sacharidů (viz výběr potravin níže).

Zdroje složených sacharidů (s vysokým obsahem vlákniny):

  • Luštěniny – červená čočka, fazole v tomatě, cizrna
  • Celozrnný kuskus
  • Quinoa
  • Tmavá rýže
  • Celozrnné těstoviny
  • Brambory
  • Ovesné vločky nebo sypané (nespékané) müsli
  • Chléb

 

Zdroje bílkovin (s nízkým obsahem tuku – ideální jsou potraviny s obsahem tuku do 15 g/100 g):

  • Libové maso drůbeží, hovězí, vepřové
  • Ryby (např. mražené filé z tresky, sardinky/tuňák v konzervě)
  • Vejce
  • Tvrdý sýr (Eidam, Ementál)
  • Tvaroh, sýr Cottage
  • Luštěniny (jsou zdrojem jak sacharidů, tak bílkovin)

 

Zdroje tuků (v malém množství – 10 g/porci):

  • Olivový olej (za studena lisovaný – vhodný pro studenou kuchyni, např. do salátů)
  • Řepkový olej (vhodný pro tepelnou úpravu)
  • Rostlinný margarín/máslo

 

Ovoce a zelenina

  • Vhodné je střídat různé druhy/různé barvy pro zajištění příjmu celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, ale také antioxidantů.
  • Je namístě upřednostňovat čerstvou zeleninu a ovoce, ale lze využít i mražené (fazolové lusky, hrášek, kukuřice apod.), případně nakládané (zelí, červená řepa) či konzervované.

 

Štítky:

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích

Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V příspěvku se dozvíte, čím jsou...

Psychologie jídla a stravování – 1. část

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v...

Pohyb jako lék

Pohybová aktivita a její efekt je velmi komplexní. O pozitivním vlivu není třeba pochybovat. Že ti, co se pravidelně hýbají, mají lepší prognózu a...

Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.