Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou energii? Vzhledem k aktuální situaci se zaměříme především na potraviny, které jsou trvanlivé, abychom na nákup chodili co nejméně často.
Jak bylo popsáno v minulém článku, správně složený hlavní pokrm má obsahovat zdroj komplexních sacharidů, zdroj bílkovin, zdroj kvalitního tuku a také zdroj vlákniny v podobě zeleniny nebo ovoce. Dostatečný příjem vlákniny je velmi důležitý a můžeme ho dosáhnout jedině kombinací každodenní konzumace ovoce a zeleniny, ale také kvalitních zdrojů sacharidů (viz výběr potravin níže).
Zdroje složených sacharidů (s vysokým obsahem vlákniny):
- Luštěniny – červená čočka, fazole v tomatě, cizrna
- Celozrnný kuskus
- Quinoa
- Tmavá rýže
- Celozrnné těstoviny
- Brambory
- Ovesné vločky nebo sypané (nespékané) müsli
- Chléb
Zdroje bílkovin (s nízkým obsahem tuku – ideální jsou potraviny s obsahem tuku do 15 g/100 g):
- Libové maso drůbeží, hovězí, vepřové
- Ryby (např. mražené filé z tresky, sardinky/tuňák v konzervě)
- Vejce
- Tvrdý sýr (Eidam, Ementál)
- Tvaroh, sýr Cottage
- Luštěniny (jsou zdrojem jak sacharidů, tak bílkovin)
Zdroje tuků (v malém množství – 10 g/porci):
- Olivový olej (za studena lisovaný – vhodný pro studenou kuchyni, např. do salátů)
- Řepkový olej (vhodný pro tepelnou úpravu)
- Rostlinný margarín/máslo
Ovoce a zelenina
- Vhodné je střídat různé druhy/různé barvy pro zajištění příjmu celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, ale také antioxidantů.
- Je namístě upřednostňovat čerstvou zeleninu a ovoce, ale lze využít i mražené (fazolové lusky, hrášek, kukuřice apod.), případně nakládané (zelí, červená řepa) či konzervované.
Mohlo by Vás také zajímat
><
><
Aktuality
><
obesity news online
><
Potřebujete poradit?
><
čas pro zdraví
><
oberisk
><
nol nakladatelství
Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.