Diabetická dieta – není třeba se jí bát
17. ledna 2020

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření pozdějších komplikací, kterých se nakonec většina diabetiků obává. Cukrovka 2. typu je často doprovázena nadváhou a obezitou, a i z toho je zřejmé, že především vyšší příjem tuků může za to, že vlastní inzulín nefunguje tak jak má a nedokáže zpracovat příjem cukrů, především jednoduchých, které je pak potřeba také omezit.

Omezení tuků a redukce hmotnosti je u diabetiků 2. typu hlavní cíl
Omezení tuků a celkové energetické hodnoty jídla a nápojů jsou klíčem ke zlepšení citlivosti tkání na inzulín a tím zlepšení kompenzace cukrovky. Pokud tuková tkáň zmizí z orgánů jako játra (tzv. steatóza jaterní) a svalů, velmi rychle dojde ke snižování hladin cukru v krvi. Dalo by se vlastně říci, že každá efektivní redukční dieta je automaticky vhodná pro diabetika 2 . typu na inzulínu.

Omezení soli
Omezení soli hraje velkou roli jak v diabetické, tak redukční dietě. Sůl (NaCl) má přímý vliv na další chuť k jídlu, a tak omezení soli umožní poměrně přirozeně zmenšit porce. Přestože se na začátku může zdát, že pokrmy nejsou tak dobré, na méně slanou chuť se dá zvyknout a sůl se dá nahradit různým kořením. Nepochybně velký vliv má příjem soli i na krevní tlak a mnoho lidí se srdečním selháním je velmi citlivých na zvýšený příjem soli. V České populaci je potřeba soli cca 3x vyšší, než je obvykle doporučována. Sůl najdeme především v uzeninách, ale i pečivu atd.

I cukry je potřeba omezit, ale ne všechny
Především jednoduché cukry mohou způsobit vzestup hladiny cukru. Naopak polysacharidy nebo tzv. složené cukry jsou potraviny obvykle s nižším tzv. glykemickým indexem, které nezvyšují okamžitě hladinu cukru a mají větší sytivost. Větší význam má sledování sacharidů u diabetiků 1, typu, kde se potraviny přepočítávají na tzv. sacharidové jednotky a k tomu je často flexibilně dávkován inzulín podle aktuální glykémie a plánovanému jídlu.

Nízkosacharidové diety
Někdy mohou fungovat i tzv. nízkosacharidové diety, zvláště u diabetiků 1. typu mohou poměrně hezky zlepšit kompenzaci. V běžné životě je lze držet i dlouhodobě, ale pokud chcete sportovat aktivně s vyšší fyzickou námahou, většinou se bez zvýšené dávky sacharidů neobejdete. Na druhou stranu je třeba přiznat, že potřeba sacharidů je vysoce individuální a tak existují spokojení diabetici na cca 120 g sacharidů denně a některým sportovcům nestačí ani 250 g/den.

Vláknina
Vláknina je velmi důležitá složka potravy, která reguluje vstřebávání cukrů, ale i tuků a bílkovin. Je schopna vázat vodu, zvýšit svůj objem a tím zvýšit pocit nasycení. Podporuje motilitu střev a má mnoho pozitivních efektů na zdraví. Jenom navýšení vlákniny automaticky upraví i další složky. Najdeme ji v zelenině (např. luštěniny) či ovoci (jablka, banány apod.), což nemusí být zcela zapovězeno ani diabetikům.

Pozor na hypoglykémie
Při užívání hypoglykemizujících léků, a především inzulínu, může již během několika dnů dojít k prolomení inzulínové rezistence a prudkému zlepšení hladin cukru, což může v kombinaci s léky vést až k hypoglykémii se všemi příznaky (slabost, pocení, třes atd.). Prevencí je monitorování hladin cukru a úpravy léčby, pokud hladiny jsou okolo 5 mol/l a méně. Nezapomeňte, že pravidelní pohybová aktivita vám nejen umožní i občasné mlsání, ale především vám mění chutě a vlastně ulehčí přechod ke zdravějšímu stravování.

Nejčastější omyly v dietě u diabetiků 2. typu
Cukrovku způsobuje nadměrný příjem cukrů. To je omyl. Určitě hraje roli více faktorů. Jeden z důležitých je genetika a více než cukry je zodpovědná spotřeba tuků a celková energetická hodnota stravy spojena se vzestupem hmotnosti. S výskytem cukrovky také souvisí spotřeba červeného masa a především uzenin.

Přestaňte sladit. Rozhodně je to omyl, že jeden sáček cukru (pozn. 4 g) může za velmi špatně kompenzovanou cukrovku. Rozhodně je v praxi horší hořká káva bez cukru a jeden malý zákusek nebo oplatka s násobně vyšší energetickou hodnotou.

Musíte jíst 5-6x denně. Toto je jeden z nejčastějších omylů diet, zvláště u diabetiků 2. typu. Jistě rozložení stravy do více jídel může pomoci snížit kolísání hladin cukru, ale pokud stačí jídlo pouze 3-4x denně a nejsou to ani velké porce, přechod na více porcí většinou vede k navýšení energetického příjmu. U lidí, kteří jsou již zvyklí na diety a jsou přizpůsobeni malým porcím, je třeba korigovat hladinu cukrů pohybovou aktivitou.

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasů: 1

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Redukční dieta – obecně

Redukční dieta je vlastně dieta, která má vést ke snížení hmotnosti. Představuje tedy snížení energetického příjmu oproti stávajícímu bez omezení...

Glykemický index

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup...

Není dieta jako dieta

Když se řekne dieta, většině z nás se vybaví různé módní diety slibující rychlý a jednoduchý návod, jak dosáhnout štíhlé postavy. Co ale slovo dieta vlastně znamená?

Bezlepková dieta u ne-celiaků a redukční režim

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují...

Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích

Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V příspěvku se dozvíte, čím jsou...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.