
Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup krevního cukru (glykémie).
To, jak rychle se nám zvedne a jak rychle klesne krevní cukr, nás může zajímat z následujících důvodů:
- Potraviny s vysokým GI způsobí, že glykémie rychle stoupne a následně prudce klesne. Jakmile dojde k poklesu krevního cukru, dostaví se HLAD!
- Naopak po konzumaci potravin s nízkým GI dochází k vzestupu pomaleji, glykémie nevystoupá až tak vysoko a následně pomalu klesá, což je výhodné např. při diabetu, nadváze aj. S tím souvisí i pomalejší nástup pocitu hladu. Člověk vydrží mnohem déle sytý.
Hodnota GI je značena od 0 do 100. Určování GI vychází z referenční hodnoty 100, která je uváděna u glukózy (nejedná se ale o hodnotu nejvyšší).
Dle GI můžeme rozdělit potraviny na:
- Potraviny s nízkým GI < 55 (např. zelenina, houby, luštěniny, většina druhů ovoce aj.)
- Potraviny se středním GI 55–70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, sladší druhy ovoce a další)
- Potraviny s vysokým GI > 70 (např. bílé pečivo, oplatky, sladké sušenky aj.)
Ale pozor! Potravinu je třeba posuzovat jako celek. GI může být ovlivněn mnoha faktory, například:
- Čím vyšší je obsah VLÁKNINY, tím nižší je hodnota GI.
- DRUH SACHARIDU – čím vyšší je obsah polysacharidů (škrobů), tím nižší je hodnota GI. Naopak čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, tím je hodnota GI vyšší.
- BÍLKOVINA A TUK – GI určité potraviny bude jiný, když ji sníme samotnou nebo když ji nakombinujeme s dalšími potravinami. Např. přidáním másla nebo šunky na bílý rohlík se sníží GI snědeného pokrmu.
- Zpracování potraviny ovlivňuje hodnotu GI. Čím více „drží potravina pohromadě“, tím hůře uvolňuje cukr do krve a GI je nižší. Čím je potravina více rozvařená a více tepelně upravená, tím se GI zvyšuje. Například hodnota GI vařených brambor bude nižší než u bramborové kaše, hodnota GI syrové mrkve bude nižší než mrkve uvařené.
- Kyselost potravin – kyseliny snižují GI.
GI nevyjadřuje množství sacharidů ani energetickou hodnotu. Přehnané sledování pouze jedné hodnoty by mohlo vést ke snížení pestrosti ve stravě, a ochuzení se tak o důležité živiny. Přesto sledovat hodnotu GI může být prospěšné např. pro diabetiky nebo při redukci hmotnosti. Nic se ale nemá přehánět.
Mgr. Barbora Patková, Bc. Alžběta Staňová
[ratemypost]
Mohlo by Vás také zajímat
><
><
Aktuality
><
obesity news online
><
Potřebujete poradit?
><
čas pro zdraví
><
oberisk
><
nol nakladatelství
Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.