Když se řekne dieta, většině z nás se vybaví různé módní diety slibující rychlý a jednoduchý návod, jak dosáhnout štíhlé postavy. Co ale slovo dieta vlastně znamená?
Zásady „nutričně vyváženého talíře“ je dobré se držet i v období omezeného vycházení z domovů či přímo karantény. Dokonce lze říci, že je to ještě důležitější než při běžném denním režimu. Za prvé potřebujeme tělu dodat veškeré důležité živiny, aby náš imunitní systém dobře fungoval. Za druhé má většina z nás omezenou pohybovou aktivitu, a proto hrozí nechtěný nárůst hmotnosti, ale také například problémy s vyprazdňováním.
Co znamená „nutričně vyvážený talíř“? Každý hlavní pokrm dne (snídaně, oběd a večeře) by měl obsahovat zdroj složených sacharidů, zdroj bílkovin, zdroj tuku a také zdroj vlákniny. Při přípravě hlavních jídel si tedy na talíř připravte:
- Zdroj složených sacharidů (běžné pečivo, ovesné vločky/müsli sypané, přílohy, luštěniny)
- Zdroj bílkovin (mléko a mléčné výrobky, vejce, libové maso, ryby)
- Zdroj tuků (malé množství másla/margarínu, oleje)
- Zdroj vlákniny (ovoce/zelenina)
Příklady hlavních pokrmů
- Běžné pečivo (např. chléb) = zdroj sacharidů
- Sýr/vejce/tvarohová pomazánka/žervé/šunka = zdroj bílkovin
- Máslo/rostlinný margarín/ořechy/semínka = zdroj tuků (pozor – tuk je zároveň obsažen ve zdroji bílkovin)
- Zelenina/ovoce = zdroj vlákniny
- Brambory/luštěniny/rýže/těstoviny/kuskus = zdroj sacharidů
- Maso (drůbeží/vepřové libové/hovězí libové/ryba) = zdroj bílkovin
- Rostlinný olej (10 ml) na přípravu jídla = zdroj tuků (pozor – tuk je zároveň obsažen ve zdroji bílkovin)
- Zelenina/ovoce = zdroj vlákniny
Na závěr důležité připomenutí: Většině z nás, zvláště v období omezeného pohybu, bohatě stačí jíst třikrát denně. Připravte si tedy vyváženou snídani, oběd a večeři a vyvarujte se ujídání mezi jídly. Právě to totiž nejčastěji vede k výraznému navýšení denního energetického příjmu, a tedy k nárůstu hmotnosti.
><
Může vás také zajímat
Sýry – jakou roli hrají ve výživě?
Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….
Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích
Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V...