Tlouštíci – pořad, podle kterého raději nehubněte!
08. dubna 2020

Televize je považována zvláště u střední a starší populace za médium, kterému se dá věřit. Nicméně většina médií je honorována za sledovanost, a tedy za reklamy před pořadem, v jeho průběhu a po něm. Zvláště pořady na hubnutí jsou velmi sledované nejen proto, že v populaci je více než polovina dospělé populace s nadváhou a obezitou, ale také proto, že lidé chtějí hubnut a opakovaně se jim to dlouhodobě nedaří.

Pořad Tlouštíci má klasické schéma „reality show“, které má hlavní cíl zaujmout a mít vysokou sledovanost. Bohužel pro odborníky, kteří pracují s obézními v každodenním životě, je to spíše zkouška trpělivosti. Z dříve realizovaných a odvysílaných pořadů jsem měl ve své péči poměrně hodně pacientů, kteří „úspěšně“ prošli podobnými projekty v minulosti. Většinou skončili s typickým jo-jo efektem a neměli dost prostředků na zaplacení dalšího kola „odborníků“ na výživu, pohyb, psychologii apod.

Díl 1

V pořadu jsme našli mnoho konkrétních chyb v oblasti doporučení týkajících se výživy nebo pohybu. Některé chyby nepochybně vznikly jen, aby to vypadalo „jako“, pro přikrášlení reality (například laboratorní výsledky, které byly ukazovány před začátkem pořadu, jsou ze dne 9. 2. 2020!). Co se týká redukční diety, na tabuli napsaný součet, byl hluboko pod klidovým energetickým výdejem, který nepochybně tato pacientka při množství aktivní tělesné hmoty na první pohled má. Není tedy divu, že redukuje a „úspěch“ je zaručen. Z našich zkušeností však víme, že jde spíš o krátkodobý efekt. Zásadní problém však je v preskripci pohybové aktivity (natočený leg press, resp. jeho provedení s intenzitou hraničící s maximálním úsilím, dále výpady na jedoucím běhátku nebo výdrž ve sporu za mohutného povzbuzování trenérů hraničí s pokusem poškodit zdraví). O hodnotách krevního tlaku v zátěži při těchto cvičeních lze jen diskutovat. Jak vypadala klientka po cvičení, nemá vypadat ani o mnoho štíhlejší a zdravější pacient po úvodních trénincích. Pokud by náš student takto změřil obvod pasu a interpretoval pokles obvodu u venter pendulus (břicho, které poklesává), v praktické zkoušce by neprošel. Vzhledem k tomu, že se věnuji vzdělávání ve fitness sektoru již několik let, pevně věřím, že nejsem sám, kdo viděl tolik chyb.

Pořad Tlouštíci EXTRA už nehodnotím vůbec, protože to byl klasický teleshopping, který jsem po nocích před 30 lety sledoval v podání Horsta Fuchse v nepochybně mnohem lepší kvalitě v době, kdy jsem se učil. Žádné přípravky, které zde byly jako doplňky stravy představovány, nemají deklarované účinky a nic na tom nemění ani bílý plášť herce, který je doporučuje.

Můžeme nalézt něco pozitivního na tom pořadu? Nepochybně rozhodnutí hlavní aktérky a její upřímnost a důvěru v tým. Dodržení občas nesmyslných doporučení vedlo nakonec ke kýženému cíli, který byl očekáván a hlavně zadán. Velmi příznivý typ kůže, která se nad očekávání stáhla (částečně vzhledem k mladému věku a pohybové aktivitě, ale i díky typu kůže). Za zcela zásadní považuji podporu partnera, pro kterého celé období muselo být nepochybně těžké. Ne každý má doma takové zázemí, a chce se mi tedy nakonec věřit, že tento pozitivní konec vydrží déle než několik týdnů, stejně tak i snížená hmotnost…

V dalších článcích budeme pak rozebírat a vysvětlovat, co a proč se nám v pořadu nelíbí. Tak, aby nejen pacienti, ale i ti, kdo s nimi pracují, v terénu pochopili, jak přistupovat k lidem s nadváhou a obezitou, tedy k osobám potenciálně nemocným.

Přes mnoho negativ jsem stále přesvědčen, že fitness sektor je tím, který může nám zdravotníkům v budoucnu hodně pomoci (nejen u obézních), ale tento typ pořadu tomu rozhodně nepomáhá.

(mat)

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Psychologie jídla a stravování – 1. část

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v...

Existují léky na obezitu?

Léčba obezity není jen redukční dieta a pohybová aktivita. Touto cestou se dlouhodobě podaří snížit svou hmotnost jen poměrně malému počtu lidí....

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.