Bariatrie muž v nemocnici
Bariatrie sama vše nevyřeší
02. října 2024

Bariatrická operace je nejefektivnější metodou pro snížení hmotnosti. Tedy operace, která prokazatelně vede k nejvyšším hmotnostním úbytkům a zlepšení, nebo dokonce velmi často i k vymizení diabetu. Na druhou stranu je s podivem, u kolika lidí po bariatrické operaci se hmotnost vrátí na původní hodnotu, nebo je dokonce vyšší než před operací. Jsou dokonce i pacienti, kteří za sebou mají několik bariatrických operací… Co tedy rozhoduje o tom, zda budete úspěšní, a co lze vlastně považovat za úspěch? A kdy se rozhodnout pro operaci?

Indikační kritériaIndikační kritéria

Splnění indikačních kritérií neznamená, že operace je metoda volby léčby obezity nebo že jste na operaci připraveni. Naopak, i když nesplňujete indikační kritéria (věk, hmotnost atd.), může se ukázat, že operace je vhodná právě pro metabolické účinky (zlepšení kompenzace diabetu). Jistě i v sedmdesáti letech je mnoho lidí biologicky mnohem mladší než někteří v šedesáti letech. A máte-li před sebou 10-15 let života, nebo dokonce více, což lze z mnoha informací předpokládat, má bariatrický výkon své opodstatnění.

Jak se připravit

Existují pracoviště, která provádí bariatrické operace a kde po splnění indikačních kritérií dostanete pokyn zhubnout 3-5 kg a přinést si doporučení, nebo kde po první návštěvě již máte naplánované kolečko… Neznamená to, že musíte být v takovém případě automaticky neúspěšní, ale pravděpodobnost úspěšnosti bariatrické operace je významně nižší, než když se připravujete déle. Minimální doba přípravy je 3-6 měsíců u těch, kteří mají úspěšné redukční pokusy za sebou a opět se hmotnostně vrátili zpět (to je úplně normální). Přípravná doba se využívá ke snížení hmotnosti, seznámení se s životem po bariatrii, ale i k diskusi o typu výkonu. Většina pacientů může mít jakýkoliv výkon, ale ne všechna pracoviště provádí všechny typy výkonů (restriktivní, tj. sleeve gastrektomie, plikace žaludku, a kombinované, tj. gastrický bypass a jeho různé modifikace).

fyzioterapie a hubnutí před bariatrickou operacíProč snižovat hmotnost před operací?

Nižší operační hmotnost znamená jednoznačně nižší rizika jak při operaci, tak v časné pooperační době. Zmenší se játra, která bývají často steatoticky změněná a tím se zvětší prostor pro nástroje při operaci. Stejně tak se změní riziko poranění jater při operaci, kde u steatotických jater již při pouhém doteku hrozí krvácení. V játrech probíhá zánět, který je bohatě prokrven, při snížení obsahu tuku zánět mizí. Dochází také ke zlepšení kompenzace diabetu, což napomáhá ke zdárnému a rychlejšímu hojení. I rychlá redukce hmotnosti těsně před operací u těch, kterým se nepodařilo snížit hmotnost konzervativně a mají například diabetes, může mít dobrý efekt. I proto je někdy vhodné v průběhu přípravy nasadit farmakoterapii a prohloubit redukci. Máme pacienty, kteří například před operací zhubli 15-20 kg, i více. Dlouhodobý efekt je pak nepochybně větší a většinou i výběr typu zákroku je snadnější.

Nutriční terapeut

Nutriční terapeut je v přípravě, ale i sledování pacientů po bariatrické operaci, nezastupitelný. Již v přípravě dokáže identifikovat rozdíl mezi hladem a chutí, a může doporučit spolupráci s psychologem, pokud jde o chuť a potíže se zajídáním stresu. Při kvantifikaci množství jídla pak dokáže pacienta snáze připravit jak na restriktivní, tak i kombinovaný výkon. Příprava je velmi podobná, pooperativní období také, ale každý výkon má svá specifika. Diskuse o přípravě jídel hlavně na první týdny po operaci je zcela zásadní. Schopný nutriční terapeut respektuje i chuťové preference, které si neseme s sebou od dětství a z mládí a které se krátce po operaci velmi často mění. Po delším čase se však opět vrací. Jídlo má mnoho významů a není nutné se všeho, co máte rádi, vzdát. Klíčem je však monitoring jídla i po bariatrii, který je spolu s konzultacemi u nutričních terapeutů a monitoringem hmotnosti nejsilnějším prognostickým faktorem a klíčem k dlouhodobému úspěchu.

Psycholog

Role psychologa v přípravě pacienta na bariatrii není jen vyloučit psychopatologie, jako jsou poruchy příjmu potravy, ale také zjistit, zda je pacient na změnu, kterou bariatrie přinese, připraven. Zda si vůbec uvědomuje, co ho čeká. Někdy může být posunutí operace o půl roku či o rok velmi prospěšné. Cílem je, aby došlo ke shodě s pacientem na postupu. Často je totiž za obezitou mnoho problémů a ukazuje se, že hlavní bývá problém duše… Spolupráce s psychologem, nebo dokonce s psychiatrem, za využití i farmakoterapie může vést ke zlepšení psychiky, zvýšení schopnosti spolupráce a konzervativnímu poklesu hmotnosti, který je před operací žádoucí. Stejně tak je však důležitá spolupráce i po bariatrii, protože velký pokles hmotnosti a rozdíl mezi očekáváným a skutečným efektem (nejen zdravotním) může vést k objevení nových nebo prohloubení již existujících psychických problémů. Spolupráce s psychology v rámci týmu na bariatrických programech je zcela nezastupitelná. Psychologické vyšetření před bariartickýcm výkonem by nemělo být starší než 3 měsíce.

Fyzioterapeut

Hybný systém je často poškozen již před výkonem. Nicméně často se zhorší bolesti po operaci v důsledku zatížení kloubů atd. Již před operací má smysl například provádět dechová cvičení a pokusit se alespoň trochu zvýšit zdatnost. Každé zlepšení před operací totiž zkracuje dobu rekonvalescence.

Bariatrický chirurg

Podrobné vysvětlení všech možností operace z hlediska technického provedení s důrazem na význam redukce je důležité. Stejně tak diskuse o možnosti provedení, například „pouze sleeve” a event. následném dokončení ve druhé době, může být obsahem konzultací před operací.

Gastroskopie

Častým strašákem před operací je pro mnoho pacientů gastroskopie. Gastroskopie je ale nezbytná – žaludeční stěna bývá často poškozena z nadměrného užívání léků, nejčastěji proti bolesti. Nemusí být přítomny ani žádné klinické příznaky, ale když se k tomu přidá ještě infekce tzv. Helicobacterem pylori, zvyšuje se riziko pooperačních komplikací a operace se odkládá. Je třeba pacienta vyléčit, tak aby na operaci šel zdravý. Čtyři až šest týdnů většinou stačí.

Doba přípravy

Existují další předoperační vyšetření a testování podle dalších nemocí, které jsou přítomny. Není dobré přípravu uspěchat, ale stejně tak je chybné čekat příliš dlouho, pokud je operace již indikována. Zůstávat ve vysoké hmotnosti je totiž tak velké zdravotní riziko, že zbytečné odkládání nedává smysl. Důležité je však vlastní rozhodnutí, které u každého dozrává různě dlouhý čas. Ani odmítnutí není špatně. Jen je důležité se rozhodnout podle faktů a ne pouze podle sociálních sítí, kamarádů, rodinných příslušníků. Často totiž sami z obavy z nežádoucích efektů rozmlouvají bariatrickou operaci, aniž by měli dostatek relevantních informací. Přesto to myslí dobře…

prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
Martin Matoulek

Mohlo by Vás také zajímat
><

Jak na předsevzetí aneb jak si vytvořit zdravý a udržitelný návyk

Kolikrát jste si řekli, že chcete něco ve svém životě změnit, ale nevěděli jste jak? Kolikrát jste se o změnu pokoušeli, ale nepodařilo se vám to?...

Sporty, kde je vyšší hmotnost výhodou

Může být vyšší hmotnost výhodou? Vyšší hmotnost může poskytovat výhody ve sportech vyžadujících sílu a odolnost.

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.