Kde najít pomoc pro hubnutí
Kde najít pomoc pro hubnutí?
30. září 2024

Každý vám říká, že máte zhubnout. Když se pak ale zeptáte, jak na redukci hmotnosti, většinou se rady nedočkáte. Osvědčená centra pro konzervativní léčbu mají dlouhé objednací termíny, bariatrická centra sice mají termíny dřívější, ale často zase nemají komplexní program pro přípravu pacienta a jeho následné dlouhodobé sledování. Na druhou stranu jsou tu právě především kvůli provedení bariatrické operace. Obvykle tak vyžadují doporučení obezitologa, diabetologa nebo endokrinologa či praktického lékaře a samozřejmě psychologa. Je třeba si uvědomit, jak moc důležité dlouhodobé sledování je.

Ne pro každého je bariatrie také hned vhodná a ne každý ji chce. Tak kde dál najít informace? Pokusíme se vám zde poradit, jak se orientovat. Klíčové je rozumět tomu, co se s vámi bude dít.

Obezita je nemoc

Obezita je od r. 1984 nemoc se svým kódem v MKN (E66.x). Často se pojí s dalšími onemocněními jako cukrovka, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků, ale i postižení ledvin (u diabetiků) atd. I proto by se měla řešit převážně ve zdravotnických zařízeních. V praxi se však setkáváme s tím, že obezita bývá řešena v různých poradnách. Často jsou v takových poradnách vyžadovány i krevní odběry, které si klient buď zaplatí, nebo si je nechá udělat u praktického lékaře, a tak se mimo zdravotnictví pracuje jako ve zdravotnickém zařízení. Přestože je obezita nemoc, nutričního terapeuta v centrech tak intenzivně, jak byste potřebovali, neseženete. Užíváte-li léky, určitě byste měli konzultovat změny ve stravování, zvláště jsou-li tyto změny velké (velmi nízkokalorická dieta, zásadní změny ve složení) se svým lékařem. Některé diety mohou např. ovlivnit srážlivost krve, zvláště užíváte-li léky na srážení krve jako warfarin. Často se můžete také setkat s nesmyslnými tvrzeními typu „Hubnutí jednou provždy“ nebo „Zhubnutí natrvalo“. Hubnutí je změna prostředí, resp, vašeho mikropsrostředí. Pokud má být dlouhodobé, je nezbytné zvýšit i pohybovou aktivitu, protože při snížené hmotnosti již není tak efektivní. Stejně tak svou roli hraje schopnost organismu adaptovat se, resp. přizpůsobit dietě. Jakmile s dietou a hubnoucím procesem skončíte, opět se hmotnost začne vracet zpět, často v podobě jojo efektu. To je přirozené…

S námi hubnete přirozeně

To je velký omyl, rozhodně pro organismus je přirozené v prostředí přibírat, pokud k tomu má geneticky nastavený metabolismus. Samozřejmě často můžeme přirozeně ovlivnit své prostředí, což ale nebývá lehké. Zvláště ve vyšším věku, kdy každá změna je těžší a těžší.

Hubnutí jednou provždy…

Nevěřte tomu, kdo tohle tvrdí. Po redukci hmotnosti je třeba stále na udržování hmotnosti poměrně hodně pracovat. Organismus se velmi rychle přizpůsobí, a to například i po bariatrické operaci. Často je vhodné udržení velmi úspěšného snížení hmotnosti podpořit i farmakoterapií.

Všechno je v hlavě

Je pravda, že jídlo často používáme, když je nám špatně, jsme smutní, ale také když je nám dobře a jsme veselí. Kdo nemá geny k přibírání, nepřibere ani po víkendu plném oslav, jí co chce a stále je štíhlý. Takovým lidem se to říká lehce. K tomu, abychom mohli tvrdit, že všechno je v hlavě, potřebujeme opravdu dobrý a dlouhodobější záznam jídelního chování a znalost vývoje hmotnosti. I přestože svoji roli hrají geny, práce na psychice může hodně pomoci.

Výživové poradenství – nutriční terapeut nebo nutriční specialista?

Beze změny ve stravování to v drtivé většině případů nepůjde. Pozor! Neexistuje obecný návod pro všechny. Nejde jen o energii, ale i o složení stravy. Obecná pravidla platí, ale jen schopný výživový poradce nebo nutriční terapeut umí pracovat i s chuťovými preferencemi. Je-li přítomna cukrovka či jiné onemocnění, intolerance apod., určitě byste měli navštívit nutričního terapeuta, nejlépe v dosahu lékaře, který má mnohem větší možnosti léčby (farmakoterapie, bariatrie ad.)

Fitness centrum aneb hubnutí ve fitness

Samotné cvičení k hubnutí nepovede, pokud nezměníte jídelníček. Pohybová aktivita, resp. fyzická zdatnost, vedou k lepší prognóze spíše než jen samotné snížení hmotnosti. Žádný dlouhodobý efektivní redukční režim se neobejde bez pohybové aktivity. Nemusí to být zrovna fitness, ale čím jsme starší, tím více odporový, resp. silový trénink je pro nás významnější. Ovšem máte-li přidružená onemocnění jako vysoký krevní tlak, cukrovku, nebo dokonce kardiovaskulární onemocnění, je vhodné se poradit s lékařem nebo zkušeným trenérem. Intenzitu zátěže je pak třeba přizpůsobit.

Kouč životní stylu

Čím dál tím více se objevují koučové životní stylu, resp. koučové vašeho zdraví. Byl bych velmi opatrný k těmto koučům, protože jen minimum z nich má opravdu vzdělání pro koučování, natož pro porozumění problematice zdraví, civilizačních onemocnění nebo pro stanovení priorit. Jistě jde o životní styl, trochu psychologii atd. Ale definování změn, které povedou ke zlepšení zdraví, vyžaduje poměrně velký zdroj informací o zdraví a současném životním stylu. Pravdou je, že ve zdravotnických zařízeních a při konzultacích je někdy příliš málo času.

Psycholog

Role psychologa je často nezbytná. Zvláště pro ty, kteří mají naprostý nedostatek času a z různých důvodů nemohou změnit to, co by změnit potřebovali, nebo jim brání historická zkušenost s režimy či životem v efektivní změně. Někdy může pomoci jedno sezení, jindy je třeba projít delší cestu, než budete na změnu připraveni. Spolupráce s psychology je zvláště u lidí s vysokou hmotností žádoucí.

Lékař-obezitolog

Ne každý skutečně potřebuje obezitologa. Proces, na jehož konci je indikace k bariatrické operaci, která znamená velkou změnu v životě, je ale vhodné řešit právě s ním. Možnost předepsat účinné léky, event. zajistit komplexní péči, najdete zde.

prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
Martin Matoulek

Mohlo by Vás také zajímat
><

V 21. století chirurg pomůže léčit cukrovku a obezitu aneb co je metabolická chirurgie

Chirurgická metoda léčby obezity je známa již několik desítek let. Nejstarší metody bandáže žaludku se v České republice provádí již od konce 80....

Psychologie jídla a stravování – 2. část

Navazujeme na úvodní díl našeho seriálu, který se věnuje uplatnění psychologii v nutriční praxi, a ve druhé části přinášíme informace o tom, co...

VĚŘTE lékům a NE doplňkům stravy

Rozdíl mezi lékem a doplňkem stravy je především v tom, že lék musí deklarovat nejen složení, ale především účinek, který je velmi přísně podroben...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.