Celozrnné vs. cereální pečivo
26. dubna 2020

Pokud při výběru pečiva saháte raději po výrobcích celozrnných než těch z bílé mouky, děláte dobře. Co když ale vybíráte pečivo s označením “cereální“?

CELOZRNNÉ PEČIVO

Pro výrobu tohoto pečiva se používá mouka celozrnná, která obsahuje také vnější obaly zrn bohaté na vlákninu, minerální látky a vitamíny. Oproti pečivu z mouky světlé (bílé), kde je obsah vlákniny i důležitých živin velmi nízký, je pečivo celozrnné také zdrojem vitamínů (B1, B2, vit. E…), minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Díky vyššímu obsahu vlákniny má celozrnné pečivo nižší hodnotu glykemického indexu (GI). Zatímco hodnota GI se u světlého pečiva pohybuje kolem 70, u celozrnného bývá GI 50. Zjednodušeně, čím nižší hodnota GI je, tím pomaleji se cukr vstřebává do krve a člověk se tak cítí déle sytý. To neplatí jen pro pečivo, ale také pro celozrnné těstoviny, bulgur, kuskus a další přílohy tohoto typu. O GI si můžete přečíst více v příspěvku Glykemický index.

CEREÁLNÍ PEČIVO

Výrazem cereálie se označují všechny obiloviny, jako jsou např. ječmen, pšenice, oves nebo žito. Název “cereální pečivo“ pouze říká, že na výrobu daného pečiva byla použita obilná mouka, a to klidně bílá pšeničná. V praxi obvykle platí to, že pokud je na prvním místě ve složení potraviny uvedena pšeničná hladká mouka a celozrnná až na druhém či dalším místě, tak se o výrobek celozrnný nejedná. Pozor si dejte i na označení vícezrnné či tmavé pečivo, ani to není zárukou kvality. Označení „vícezrnné“ většinou znamená to, že pečivo bylo vyrobené z mouky bílé a posypané semínky, čímž se však obsah vlákniny a živin zvýšil jen minimálně. Tmavé barvy pečiva je většinou docíleno dobarvením, k čemuž se používají speciálně upravené obiloviny (pražené žito, čekanka) nebo karamel.

I přesto, že kalorická hodnota pečiva bílého a celozrnného se téměř neliší, doporučujeme při výběru pečiva raději sáhnout po tom celozrnném. Pečivo s tímto označením musí dle legislativy (zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích) obsahovat alespoň 80 % mouky celozrnné a je tedy dobrým zdrojem vlákniny. O důležitosti vlákniny a jejich zdrojích více v příspěvku Vláknina – jak dosáhnout optimálního denního příjmu.

Mgr. Barbora Patková, Bc. Alžběta Staňová

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 5

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Jak se stravovat při karanténě? Díl 1.

Zásady „nutričně vyváženého talíře“ je dobré se držet i v období omezeného vycházení z domovů či přímo karantény. Dokonce lze říci, že je to ještě...

Jak se stravovat při karanténě? Díl 2.

Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou...

Sýry – jakou roli hrají ve výživě?

Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….

Diabetická dieta – není třeba se jí bát

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření...

Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.