Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako tepelná a mechanická ochrana orgánů, tvoří také součást buněčných membrán a jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). I cholesterol má velmi důležitou úlohu – je na něm závislá tvorba některých hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin nutných pro trávení potravy.
Tuky mají tvořit přibližně 30 % z celkového denního energetického příjmu, což při příjmu energie kolem 8 000 kJ (1 900 kcal) představuje asi 60 až 65 g tuku na den. Kromě množství přijímaných tuků bychom se však měli zaměřit i na jejich kvalitu, kterou lze určit podle složení mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou základním stavebním prvkem tuků. Tuky můžeme rozdělit z hlediska jejich původu na rostlinné a živočišné. Z hlediska jejich struktury na ty s obsahem nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin.
Nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje jen v omezeném množství, jelikož přispívají ke zvyšování hodnoty cholesterolu. Zdrojem jsou potraviny živočišného původu a dále mezi ně patří i některé rostlinné zdroje, a to kokosový tuk (kokosový olej), palmový tuk (součástí sušenek, oplatků apod.) a palmojádrový tuk. Jejich zastoupení v jídelníčku bývá často mnohem vyšší, než by mělo být.
Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit asi dvě třetiny z celkového příjmu tuků. Mezi hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin patří rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový, lněný…), ořechy a semínka, avokádo apod. Velmi důležitou podskupinou nenasycených mastných kyselin jsou tzv. polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hodnotu cholesterolu a mají preventivní vliv na vznik srdečně-cévních onemocnění. Nejvýznamnější jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v mořských rybách, lněném oleji a lněném semínku, řepkovém oleji a vlašských ořeších.
Pozor si dejte na potraviny obsahující tzv. trans-nenasycené mastné kyseliny, na obalu ve složení uvedené jako „částečně ztužené“. Nadbytečný příjem má negativní dopad na naše zdraví – přispívá ke zvyšování koncentrace cholesterolu a vzniku srdečně-cévních onemocnění. Tyto částečně ztužené tuky jsou nejčastěji obsaženy v trvanlivém pečivu, jemném pečivu z listového těsta, levných čokoládových výrobcích s polevami, mražených krémech (zmrzlinách).
Mohlo by Vás také zajímat
><
><
Aktuality
><
obesity news online
><
Potřebujete poradit?
><
čas pro zdraví
><
oberisk
><
nol nakladatelství
Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.