Jak se stravovat při karanténě? Díl 2.
04. dubna 2020

Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou energii? Vzhledem k aktuální situaci se zaměříme především na potraviny, které jsou trvanlivé, abychom na nákup chodili co nejméně často.

Jak bylo popsáno v minulém článku, správně složený hlavní pokrm má obsahovat zdroj komplexních sacharidů, zdroj bílkovin, zdroj kvalitního tuku a také zdroj vlákniny v podobě zeleniny nebo ovoce. Dostatečný příjem vlákniny je velmi důležitý a můžeme ho dosáhnout jedině kombinací každodenní konzumace ovoce a zeleniny, ale také kvalitních zdrojů sacharidů (viz výběr potravin níže).

Zdroje složených sacharidů (s vysokým obsahem vlákniny):

  • Luštěniny – červená čočka, fazole v tomatě, cizrna
  • Celozrnný kuskus
  • Quinoa
  • Tmavá rýže
  • Celozrnné těstoviny
  • Brambory
  • Ovesné vločky nebo sypané (nespékané) müsli
  • Chléb

 

Zdroje bílkovin (s nízkým obsahem tuku – ideální jsou potraviny s obsahem tuku do 15 g/100 g):

  • Libové maso drůbeží, hovězí, vepřové
  • Ryby (např. mražené filé z tresky, sardinky/tuňák v konzervě)
  • Vejce
  • Tvrdý sýr (Eidam, Ementál)
  • Tvaroh, sýr Cottage
  • Luštěniny (jsou zdrojem jak sacharidů, tak bílkovin)

 

Zdroje tuků (v malém množství – 10 g/porci):

  • Olivový olej (za studena lisovaný – vhodný pro studenou kuchyni, např. do salátů)
  • Řepkový olej (vhodný pro tepelnou úpravu)
  • Rostlinný margarín/máslo

 

Ovoce a zelenina

  • Vhodné je střídat různé druhy/různé barvy pro zajištění příjmu celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, ale také antioxidantů.
  • Je namístě upřednostňovat čerstvou zeleninu a ovoce, ale lze využít i mražené (fazolové lusky, hrášek, kukuřice apod.), případně nakládané (zelí, červená řepa) či konzervované.

 

Štítky:

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Psychologie jídla a stravování – 1. část

Tentokrát jsme si pro vás připravili seriál o psychologii jídla a stravování. Na úvod se dozvíte, jakým způsobem můžeme psychologii uplatnit v...

Redukční dieta – obecně

Redukční dieta je vlastně dieta, která má vést ke snížení hmotnosti. Představuje tedy snížení energetického příjmu oproti stávajícímu bez omezení...

Po výrazné redukci hmotnosti se může změnit víc než jen číslo na váze…

Ať už je redukce hmotnosti dosaženo konzervativní cestou nebo pomocí bariatrie, změna vzezření, tělesných proporcí a velikosti oblečení se promítá také do vnímání a prožívání.

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.