Sporty, kde je vyšší hmotnost výhodou
Sporty, kde je vyšší hmotnost výhodou
25. září 2024

Může být vyšší hmotnost výhodou? Ano, v některých sportovních disciplínách jistě ano. Na to je vhodné myslet i u dětí, které jsou mohutnější či mají nadváhu. Je jasné, že celková tělesná konstituce může předurčovat k určité sportovní disciplíně. A tak i dnes vidíme na obrazovkách disciplíny lehké atletiky jako vrh koulí, hod kladivem, kde se nepochybně uplatňují atleti s vysokou hmotností splňující podle všech kritérií charakteristiku minimálně nadváhy, často ale i obezity. Výhodou je, že mají velký objem svalové hmoty, která zkompenzuje trochu více tuku. Problém může nastat po ukončení činnosti.

Systematickým tréninkem lze totiž změnit složení těla, ale, pokud začneme dříve, i do určité míry vlastnosti svalových vláken. Kromě lehké atletiky existuje i tzv. „těžká atletika”, což jsou sporty spojené se silovou složkou výkonnosti a s bojem. Historicky se do těchto sportů počítalo především vzpírání, řecko-římský zápas a přetahování lanem. Později se přidalo judo, box, kulturistika a silový trojboj. Většina těchto sportů ale má své hmotnostní kategorie, protože se ukazuje, že hmotnost je opravdu velkou výhodou, a tak je snaha, aby proti sobě soutěžili lidé s podobnou hmotností. To u lehké atletiky chybí.

Hmotnostní kategorie jsou často nebezpečné z hlediska dlouhodobého vývoje hmotnosti, protože se ví, že ti na horní hranici mají větší naději než ti, kteří jsou na dolní hranici hmotnostní kategorie. A tak dochází často ke snižování hmotnosti před závody naprosto drastickými metodami a naopak mezi závody nebo po sezóně k hmotnostnímu vzestupu klidně o 10-15 kg. Každý sportovec vám potvrdí, že snižování hmotnosti je rok od roku těžší a těžší. Stejně jako v životě… I hubnutí u běžné populace jde s přibývajícím věkem čím dál hůře, tělo se přirozeně brání. Naopak je přirozené i ve sportovním životě se posunovat v hmotnostních kategoriích výše. I proto je mírná nadváha v seniorském věku výhodou, pokud si udržíte kondici. Horší to je po skončení kariéry, kdy někteří sportovci přiberou 10-30 kg v prvním roce, podle toho, jak snižovali hmotnost během sportovního života a jaké k tomu mají geny. Snížit adekvátně příjem při zanechání sportu je velmi složité a vyžaduje velkou disciplínu. Málokdo však musí ukončit sportovní život ze dne na den, a proto je třeba najít pohybovou aktivitu, která povede k co největšímu udržení aktivní tělesné hmoty. Právě svalová hmota spotřebovává i v době klidu hodně energie.

Pokud se v rodině vyskytují děti s nadváhou, je třeba co možná nejdříve s nimi začít sportovat. Všimněte si, že tyto děti bývají úspěšné třeba v přetahování lanem a často jsou do družstev v této disciplíně vybírané jako první, zatímco v jiných disciplínách jsou mezi posledními. Zapsáním dítěte do atletického kroužku nebo oddílu, aby si vyzkoušelo různé disciplíny a vůbec získalo základní pohybové dovednosti, pro něj uděláte mnohem více, než když ho budete pouze omezovat v jídle. Když totiž bude FIT a k tomu trochu FAT, bude mít lepší prognózu než jeho vrstevníci, hubeňouři bez zdatnosti.

Pokud ale mluvíme o sportu, nelze nezmínit sumo jako sport, který je založen na velké hmotnosti. Zápasníci sumo se snaží mít ji co nejvyšší s co největší stabilitou. Málokdo už ale ví, že spousta z nich po skončení své závodní kariéry dokáže radikálně zhubnout. Vyžaduje to velkou disciplínu, ale to všechny bojové sporty (sumo, judo, zápas). Většinou se také zápasníci k sobě chovají velmi dobře, ať už vyhrají, nebo prohrají.

Každý má svoje vlohy jiné, někdo je více vytrvalec, někdo spíše sprinter, resp. silový typ. Je třeba využít přednosti k tomu, abychom v daných disciplínách byli úspěšní. Nemusíme být mistři republiky, ale získaná zdatnost výrazně zlepší psychiku a v konečném důsledku i zdraví. A je třeba na tomto místě poznamenat, že zdatní studenti mají lepší výsledky než nezdatní studenti. To sice platí skupinově, ale proč dítěti nedat větší šance?

prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Štítky: nadváha | pohyb | sport

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
Martin Matoulek

Mohlo by Vás také zajímat
><

Borgova škála – hodnocení intenzity pohybové aktivity

Borgova škála subjektivního vnímání intenzity zátěže takřka dokonale umožňuje nastavení intenzity pohybové aktivity u zdravých jedinců, ale...

Pohybová aktivita v léčbě obezity – obecně

Žádný dlouhodobě úspěšný redukční režim se neobejde bez pravidelné pohybové aktivity. Samotná redukční dieta sice vede k rychlejšímu poklesu...

Role bariatrických operací očima chirurga MUDr. Martina Hrubého

Jaké typy bariatrických operací jsou v současné době nejběžnější? Do jaké míry pomáhají v kompenzaci cukrovky? A kolik se jich v České republice...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.