Má smysl hubnout před bariatrickým výkonem?
26. dubna 2022

Bariatrická operace je jednoznačně nejefektivnější postup v léčbě obezity u pacientů s vyšším stupněm obezity (BMI nad 40 kg/m2). Dokonce se ukazuje jako „nejlepší“ lék na cukrovku 2. typu u pacientů s obezitou 2. a 3. stupně.

Důvody, proč před operací zhubnout

Většina bariatrických center má však podmínku – aby pacient před samotným bariatrickým výkonem zredukoval svoji hmotnost. Možná se ptáte, proč by měl zredukovat, když právě kvůli redukci hmotnosti chce bariatrii podstoupit. Hlavním důvodem je, že i jen mírnou redukcí hmotnosti o několik kilogramů (neexistují žádné tabulky, které by říkaly, o kolik kilogramů přesně má obézní s určitou výchozí hmotností zhubnout) pacient například prokáže schopnost spolupráce, dodržování určitého režimu atd. Tento požadavek nebývá pro pacienty nesplnitelný, většina totiž dokáže, a v minulosti dokázala, krátkodobě zhubnout mnoho kilogramů, a to i opakovaně.

Z dalších důvodů, pro které bariatrická centra požadavek na redukci hmotnosti před výkonem na pacienty kladou, je zlepšení technické proveditelnosti operace a snížení rizika některých komplikací. Při poklesu hmotnosti se mj. snižuje i tzv. jaterní steatóza (nahromadění tuku v játrech), kdy játra se o něco zmenší a chirurg má více místa (o 1-1,5 cm) pro provedení zákroku. Navíc také klesá riziko poranění jater.

Většina bariatrických výkonů se provádí laparoskopicky. Rizika bariatrie jsou spojena především s přítomností obezity a dalších přidružených onemocnění, méně pak se samotnou operací. I proto je zřejmé, že větší pokles hmotnosti jednoznačně vede například k lepší kompenzaci diabetu a dalšímu metabolickému zlepšení. Mnoho našich pacientů tak efektivně redukuje i několik desítek kilogramů před operací a operace pak je spíše prevencí zpětného vzestupu hmotnosti.

Role farmakoterapie

Dnes již existuje efektivní farmakoterapie, která umožňuje v horizontu 3-6 měsíců před operací úspěšně snížit hmotnost i o 10 a více kilogramů. Zmíněná doba je tak z našeho pohledu optimální pro dostatečnou přípravu na režim po bariatrii, který má svá specifika a zpočátku není zcela jednoduchý.

Pojďme se podívat na konkrétní příklad. Z obrázku je patrný typický efekt, kdy se pacientovi nedařilo hmotnost redukovat konzervativně. Po rozhodnutí pro bariatrický výkon zahájil přípravu a za pomocí léků v kombinaci s intenzivnějším pohybovým režimem dosáhl poklesu hmotnosti před operací o téměř 20 kg. Dalších 20 kg pak zredukoval po operaci. Nejen u tohoto pacienta se však po delší době ukazuje, že restriktivní výkon (sleeve gastrektomie / tubulizace) nemusí být řešením definitivním. Organismus se po čase může začít adaptovat i na tento výkon, a také režim z pochopitelných důvodů nemusí být dodržován tak striktně jako v prvním roce po operaci. I proto má smysl využívat moderní léky k tomu, aby se hmotnost držela na nižších hodnotách, a s jejich pomocí nenechat hmotnost opět růst.

Farmakoterapie není prohra

Díky obrovským investicím do výzkumu se můžeme v letošním roce a dalších letech těšit na nové léky. Užívání léků není porážka těch, kteří bez nich nedokáží hmotnost snížit nebo sníženou hmotnost udržet, ale především obrovská pomoc a zlepšení výsledků běžné konzervativní léčby (dieta, pohyb, příp. psychoterapie). Běžná konzervativní léčba totiž funguje do tří měsíců, maximálně do šesti, poté se většinou (ale ne vždy) hmotnost vrací zpět nebo dokonce výše, než jaká byla na začátku. Tento typický jo-jo efekt je patrný zvláště u tzv. krátkodobých agresivních režimů, jakými jsou ketodiety, různé koktejlové programy apod., které navíc mohou být pro některé pacienty, např. s diabetem nebo onemocněním ledvin, i nebezpečné.

Máte-li tedy obezitu vyššího stupně nebo onemocnění s nadváhou či obezitou spojená, poraďte se vždy s lékařem o optimálním postupu a event. o časování bariatrické operace.

doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
III. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasů: 4

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
Lucie Burdová

Mohlo by Vás také zajímat
><

Role bariatrických operací očima chirurga MUDr. Martina Hrubého

Jaké typy bariatrických operací jsou v současné době nejběžnější? Do jaké míry pomáhají v kompenzaci cukrovky? A kolik se jich v České republice...

Specifika stravy po bariatrii

Lidé se často obávají stravovacího režimu po bariatrické operaci více než operace samotné. Největší strach člověk mívá z toho, co je pro něj nové, neznámé. I proto je dobré získávat informace o režimu po operaci již dlouho dopředu.

Léčba obezity aneb když konzervativní léčba nestačí

Snížit hmotnost je samo o sobě pro většinu lidí dlouhodobé poměrně složité. Pokud se to ale podaří, bývá ještě složitější hmotnosti udržet. V praxi...

V 21. století chirurg pomůže léčit cukrovku a obezitu aneb co je metabolická chirurgie

Chirurgická metoda léčby obezity je známa již několik desítek let. Nejstarší metody bandáže žaludku se v České republice provádí již od konce 80....

Strava před a po bariatrii

Bylo Vám doporučeno chirurgické řešení vaší obezity, výkon bariatrické metabolické chirurgie? Na operaci se nepřipravujte, jako byste „drželi...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.