Nejsou tuky jako tuky
24. února 2020

Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako tepelná a mechanická ochrana orgánů, tvoří také součást buněčných membrán a jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). I cholesterol má velmi důležitou úlohu – je na něm závislá tvorba některých hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin nutných pro trávení potravy.

Tuky mají tvořit přibližně 30 % z celkového denního energetického příjmu, což při příjmu energie kolem 8 000 kJ (1 900 kcal) představuje asi 60 až 65 g tuku na den. Kromě množství přijímaných tuků bychom se však měli zaměřit i na jejich kvalitu, kterou lze určit podle složení mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou základním stavebním prvkem tuků. Tuky můžeme rozdělit z hlediska jejich původu na rostlinné a živočišné. Z hlediska jejich struktury na ty s obsahem nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje jen v omezeném množství, jelikož přispívají ke zvyšování hodnoty cholesterolu. Zdrojem jsou potraviny živočišného původu a dále mezi ně patří i některé rostlinné zdroje, a to kokosový tuk (kokosový olej), palmový tuk (součástí sušenek, oplatků apod.) a palmojádrový tuk. Jejich zastoupení v jídelníčku bývá často mnohem vyšší, než by mělo být.

Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit asi dvě třetiny z celkového příjmu tuků. Mezi hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin patří rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový, lněný…), ořechy a semínka, avokádo apod. Velmi důležitou podskupinou nenasycených mastných kyselin jsou tzv. polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hodnotu cholesterolu a mají preventivní vliv na vznik srdečně-cévních onemocnění. Nejvýznamnější jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v mořských rybách, lněném oleji a lněném semínku, řepkovém oleji a vlašských ořeších.

Pozor si dejte na potraviny obsahující tzv. trans-nenasycené mastné kyseliny, na obalu ve složení uvedené jako „částečně ztužené“. Nadbytečný příjem má negativní dopad na naše zdraví – přispívá ke zvyšování koncentrace cholesterolu a vzniku srdečně-cévních onemocnění. Tyto částečně ztužené tuky jsou nejčastěji obsaženy v trvanlivém pečivu, jemném pečivu z listového těsta, levných čokoládových výrobcích s polevami, mražených krémech (zmrzlinách).

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Jak se stravovat při karanténě? Díl 2.

Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou...

Dieta a pohyb v zimním období

Venkovní pohybové aktivity jsou spojeny s velkou energetickou náročností. Zatímco zimní spáči z říše zvířat v tuto dobu redukují své tukové zásoby,...

Redukční dieta – obecně

Redukční dieta je vlastně dieta, která má vést ke snížení hmotnosti. Představuje tedy snížení energetického příjmu oproti stávajícímu bez omezení...

Celozrnné vs. cereální pečivo

Pokud při výběru pečiva saháte raději po výrobcích celozrnných než těch z bílé mouky, děláte dobře. Co když ale vybíráte pečivo s označením...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.