Food craving v redukci hmotnosti příliš nepomáhá
06. května 2020

Craving může být definován mnoha způsoby, v kontextu příjmu potravy hovoříme o tzv. food craving, značící silnou touhu či potřebu jíst. V české literatuře jej nejlépe popisuje spojení „bažení po jídle“. Bažení po jídle je běžným zážitkem, kterému se pravděpodobně nevyhýbá nikdo z nás. Někteří experti věří, že bažení po jídle trvá přibližně 3-5 minut, avšak každý z nás jej může prožívat jinak, jinak intenzivně a rovněž jinak dlouho. Zajímavé ale je, že toto bažení po jídle je spojováno s vyšším rizikem rozvoje nadváhy či obezity.

Ve většině případů bažíme spíše po nějakém z hlediska výživy ne zcela výhodné potravině či pokrmu, např. po čokoládě, sušenkách nebo naopak slaných pochutinách. Máte-li pocit, že se vás bažení týká, ale předmětem tohoto jevu u vás je pouze ovoce či zelenina – máte vyhráno a tohoto „typu“ se jistě nezbavujte.

Umět se s bažením vypořádat se jeví jako zvlášť výhodné v obezigenním prostředí ve kterém žijeme, a které se v tomto kontextu projevuje zvýšenou expozicí potravinovým podnětům, např. tím, že na nás téměř zpoza každého rohu může vyskočit nějaké lákadlo.

Možná si říkáte, jak na to? K regulaci touhy po jídle však lze velice efektivně použít různé, např. kognitivní strategie. Osvojování určitých strategií a zejména pravidelný trénink v nich může vést ke snížení příjmu energie a ke zlepšení kvality výběru potravin. Účinně pomůže psycholog případně, pomoci může i váš lékař či zkušený nutriční terapeut s adekvátním výcvikem. Nemáte-li nikoho takového k dispozici, zkuste se nejprve řídit vybranými radami viz níže:

  • Z pohledu bažení po jídle rizikovými potravinami a pokrmy se, pokud možno, neobklopujte. Expozice potravinovým podnětům významně zvyšuje chuť k jídlu a situaci komplikuje.
  • Obklopte se naopak potravinami, které odpovídají správné stravě a ty pravidelně konzumujte (v praxi to např. znamená mít doma adekvátní zásobu ovoce a zeleniny)
  • Víte-li, že se budete pohybovat v „rizikové“ oblasti (jdete např. kolem cukrárny, masny nebo jdete na oslavu), dejte si předtím kus ovoce či zeleniny (nebo klidně oboje ????)
  • Běží-li v televizi reklama – ideálně si dejte pauzu od sledování TV nebo minimálně vypněte zvuk
  • Doporučujeme dodržovat správný pitný (zastoupený vodou a jinými neslazenými tekutinami) a spánkový režim
  • Další možností je, že vám tím vaše tělo naznačuje určité chybějící mikro či makroživiny. S tímto si poradí váš nutriční terapeut – svěřte se mu!
  • Existuje také možnost, že to příliš neovlivníte – a sice v těhotenství, kdy jsou významné změny a výkyvy v chutích zcela přirozené

Autor: Martina Karbanová

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Myokiny aneb Pohyb splňuje náročná kritéria léků

Už desítky let existují důkazy o tom, že fyzická aktivita hraje v našem životě velmi důležitou roli a že pohyb nejen prodlužuje život, ale významně...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.