Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 1. část
18. března 2020

S cukrovkou se pojí mnoho předsudků, které se tradují mezi nemocnými. Mnoho pacientů také raději vytěsní problém cukrovky z obavy před dietou i pravidelnými kontrolami. Některé nejčastější mýty o cukrovce a její léčbě se pokusíme v následujícím textu vysvětlit.

Když se cítím dobře, jsem zdravý

Tak přesně tohle bohužel u cukrovky neplatí. Zvýšené množství krevního cukru na sobě pacienti nemusejí pozorovat dokonce i několik let a ani při léčbě již zjištěného diabetu se pacient nemusí cítit nijak špatně. Je to jeden z problémů, se kterým se u cukrovky potýkáme: zvýšený cukr nebolí, pacienti neberou léky, protože mají pocit, že jim nic není a cukrovka mezitím páchá na těle nedozírné škody. Komplikace se mohou vyskytnout až za několik let a to už je pak pozdě zpytovat svědomí. Nejdůležitější je proto prevence, včas rozpoznaný a dobře léčený diabetes nemusí prognózu příliš zhoršovat.

Doktor mi dal prášky, tak je budu brát a o nic jiného se nemusím starat, dokonce nevadí, ani když mám pár kilo nadváhy…

Velký omyl. Pravidelné užívání léků na cukrovku sice je zásadní, ale nelze spoléhat jen na léky, přestože jsou stále účinnější. Aby vůbec mohly léky na cukrovku dobře fungovat, je nutné dodržovat základní doporučená opatření, zejména zachovávat alespoň hlavní principy diabetické/redukční diety a alespoň mírně zvýšit podle možností fyzickou aktivitu. Zde platí, že pacient je sám sobě i lékařem. Představa, že léky samotné všechno vyřeší, při léčbě cukrovky prostě neplatí. Některé léky budou mít dokonce při nevhodném stravování nebo nedostatku pohybu i významnější nežádoucí účinky, nebo prostě nebudou fungovat. Zcela zásadní je, že snížení hmotnosti o 1 kg v prvním roce po stanovení diagnózy cukrovky prodlouží váš život o tři měsíce? To znamená, že pokud zhubnete třeba 8–10 kg v prvním roce po stanovení diagnózy cukrovky, prodloužíte si život o 2,5 roku. A to snad stojí za to!

Bariatrické operace jsou jen pro pacienty s obezitou 3. stupně (BMI nad 40 kg/m2)

To ale není pravda. Máte-li cukrovku 2. typu a BMI nad 35 kg/m2, bariatrická operace je u vás indikována. Ukazuje se že bariatrické operace jsou velmi efektivní v léčbě cukrovky, tím více, čím dříve jsou provedeny po stanovení diagnózy cukrovky. Samozřejmě to nepomůže všem, ale pokud je pacient dobře připraven, má velmi vysokou šanci (nad 80 %), že se cukrovky zbaví. Dlouhodobé odkládání při konzervativních snahách je škoda. Samozřejmě vždy má smysl se snažit i o konzervativní snížení hmotnosti s pomocí moderních léků na snížení hmotnosti, z nichž některé významně zlepšují i kompenzaci cukrovky. Máte-li jakékoliv nejasnosti, nehledejte pouze na internetu, ale nebojte se zeptat svého lékaře na možnosti léčby.

Martin Matoulek

Štítky: bariatrie | diabetes

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 3 / 5. Počet hlasů: 2

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 2. část

Inzulin si dnes bez problémů zvládají píchat miliony pacientů na celém světě, protože je to velmi jednoduché a především nebolestivé.

Bezlepková dieta u ne-celiaků a redukční režim

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují...

Půst a hubnutí

Půst provází lidstvo po mnoho staletí, resp. tisíciletí. Není cílem na tomto místě vysvětlovat jeho historické souvislosti či rozdíly v různých...

Hubnutí bez pohybové aktivity

Hubnutí bez pohybové aktivity je poměrně složité a z dlouhodobého hlediska prakticky nemožné.

Cukr vs. sirupy

To, že nadměrná konzumace cukru není zrovna zdraví prospěšná, je jasné.

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.