Cukr vs. sirupy
10. května 2020

To, že nadměrná konzumace cukru není zrovna zdraví prospěšná, je jasné. Kdo si rád dá něco sladkého, může občas pokukovat po “vhodnějších” variantách, kterými by obyčejný cukr nahradil. Často se zdánlivě vhodnější variantou stane sirup (datlový, agávový, javorový, rýžový aj.). Jsou opravdu zdraví prospěšnější, nebo se jedná jen o převlečený dražší cukr s dobrou reklamou?

Klasický řepný nebo třtinový cukr (chemicky sacharóza) je sacharid tvořený 2 cukernými jednotkami – glukózou a fruktózou. Je důležité si uvědomit, že aby byl sirup sladký, musí obsahovat cukr. A teď přijde to podstatné. Ve všech sirupech je cukr obsažen, a to ve formě glukózy, fruktózy nebo sacharózy. Aha! Rozdílný je pouze zdroj, odkud daný cukr/sirup pochází a konkrétní složení, které kromě dalších faktorů dává sirupům jejich odlišnou chuť.

Často se také setkáme s tvrzením, že med a třtinový cukr obsahují zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny a minerální látky. Ano, ale ve velmi zanedbatelném množství. Abychom mohli tyto pochutiny považovat za významný zdroj těchto látek, museli bychom přijmout takové množství, které by se za zdraví prospěšné už považovat nedalo. Určitě se shodneme, že ovoce a zelenina jsou vhodnějšími zdroji vitamínů a minerálních látek.

Na trhu najdeme jednu výjimku – ČEKANKOVÝ SIRUP. Ten obsahuje velké množství nestravitelné vlákniny inulinu. 100 g čekankového sirupu obsahuje cca 95 g vlákniny (může někoho nadýmat, takže opatrně) a pouze 5 g cukru. Chuťově je moc dobrý, skvělý třeba do jogurtu, sladkých kaší, palačinek, ale i do pečení.

Existuje samozřejmě i jiná možnost, jak si osladit pokrm nebo nápoj, a tou je využití synteticky vyráběných náhradních/umělých sladidel. Ale o těch zase někdy příště.

Závěrem: Upřednostňování sirupů, jako je datlový, agávový, javorový, rýžový aj., před klasickým cukrem není zdraví prospěšnější. Čekankový sirup lze jako vhodnou alternativu cukru doporučit.

Bc. Alžběta Staňová, Mgr. Barbora Patková

Štítky: cukr | sirup | vitamíny

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 3 / 5. Počet hlasů: 6

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 2. část

Inzulin si dnes bez problémů zvládají píchat miliony pacientů na celém světě, protože je to velmi jednoduché a především nebolestivé.

Kokosový tuk

Kokosový tuk - “superpotravina” posledních několika let. Může se zdát, že má ve zdravé výživě čestné místo. Najdeme ho v mnoha „fit“ receptech jako...

Bezlepková dieta u ne-celiaků a redukční režim

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují...

Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 1. část

S cukrovkou se pojí mnoho předsudků, které se tradují mezi nemocnými. Mnoho pacientů také raději vytěsní problém cukrovky z obavy před dietou i...

Půst a hubnutí

Půst provází lidstvo po mnoho staletí, resp. tisíciletí. Není cílem na tomto místě vysvětlovat jeho historické souvislosti či rozdíly v různých...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.