Kokosový tuk
24. května 2020

Kokosový tuk – “superpotravina” posledních několika let. Může se zdát, že má ve zdravé výživě čestné místo. Najdeme ho v mnoha „fit“ receptech jako nejvhodnější variantu tuku. A i přesto se jedná o další VÝŽIVOVÝ MÝTUS.

Opět se setkáváme s tvrzením, že kokosový tuk má pozitivní účinky na naše zdraví a měli bychom ho při výběru tuku upřednostňovat před tuky ostatními. Uveďme si 2 nejčastější mýty:

  1. Kokosový tuk má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi
  2. Kokosový tuk snižuje glykemický index (GI) potravin a tím nám napomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru

Jaká je pravda?

  1. Kokosový tuk a hladina cholesterolu:

Kokosový tuk sice napomáhá ke zvyšování hladiny „hodného“ cholesterolu (HDL), ale má vliv i na hladinu toho „zlého“ (LDL). Složení mastných kyselin (MK) u kokosového tuku totiž není z výživového hlediska příliš vhodné. Kokosový tuk obsahuje přes 90 % nasycených MK a poměrně velké množství kyseliny laurové, myristové a palmitové, kterým je přiřazován aterogenní charakter. To znamená, že jsou zodpovědné za ukládání cholesterolu do cév.

  1. Kokosový tuk a glykemický index:

Toto tvrzení je sice pravdivé, ale GI pokrmu snižuje jakýkoliv tuk, ať už mléčný (máslo) nebo třeba olivový či řepkový olej. Tyto oleje mají zároveň lepší složení MK a obsahují, narozdíl od tuku kokosového, esenciální MK (takové, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí je tedy přijímat ze stravy). Jsou tak pro naše zdraví prospěšnější.

Abychom kokosový tuk jen nehanily, připíšeme mu jeden benefit, a to je jeho vysoká stabilita. Díky obsahu nasycených mastných kyselin nedochází při smažení k přepalování. Na druhou stranu, smažená jídla do zdravého jídelníčku počítat nelze.

Závěrem: Kokosového tuku se nemusíme rozhodně bát, ale neměli bychom ho upřednostňovat s vidinou, že tak děláme něco lepšího pro své zdraví. I v tomto případě platí, že jedna jediná potravina nás nespasí, ale také nám neublíží. Proto se raději zaměřte na to, aby vaše strava byla, co nejpestřejší!

Mgr. Barbora Patková, Bc. Alžběta Staňová

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 3.3 / 5. Počet hlasů: 3

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Cukr vs. sirupy

To, že nadměrná konzumace cukru není zrovna zdraví prospěšná, je jasné.

Půst a hubnutí

Půst provází lidstvo po mnoho staletí, resp. tisíciletí. Není cílem na tomto místě vysvětlovat jeho historické souvislosti či rozdíly v různých...

Bezlepková dieta u ne-celiaků a redukční režim

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují...

Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 2. část

Inzulin si dnes bez problémů zvládají píchat miliony pacientů na celém světě, protože je to velmi jednoduché a především nebolestivé.

Mýty a skutečnost v léčbě cukrovky 2. typu – 1. část

S cukrovkou se pojí mnoho předsudků, které se tradují mezi nemocnými. Mnoho pacientů také raději vytěsní problém cukrovky z obavy před dietou i...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.