Jak se stravovat při karanténě? Díl 2.
04. dubna 2020

Z jakých potravin si složit hlavní jídla tak, abychom získali všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny, ale ne zbytečně vysokou energii? Vzhledem k aktuální situaci se zaměříme především na potraviny, které jsou trvanlivé, abychom na nákup chodili co nejméně často.

Jak bylo popsáno v minulém článku, správně složený hlavní pokrm má obsahovat zdroj komplexních sacharidů, zdroj bílkovin, zdroj kvalitního tuku a také zdroj vlákniny v podobě zeleniny nebo ovoce. Dostatečný příjem vlákniny je velmi důležitý a můžeme ho dosáhnout jedině kombinací každodenní konzumace ovoce a zeleniny, ale také kvalitních zdrojů sacharidů (viz výběr potravin níže).

Zdroje složených sacharidů (s vysokým obsahem vlákniny):

  • Luštěniny – červená čočka, fazole v tomatě, cizrna
  • Celozrnný kuskus
  • Quinoa
  • Tmavá rýže
  • Celozrnné těstoviny
  • Brambory
  • Ovesné vločky nebo sypané (nespékané) müsli
  • Chléb

 

Zdroje bílkovin (s nízkým obsahem tuku – ideální jsou potraviny s obsahem tuku do 15 g/100 g):

  • Libové maso drůbeží, hovězí, vepřové
  • Ryby (např. mražené filé z tresky, sardinky/tuňák v konzervě)
  • Vejce
  • Tvrdý sýr (Eidam, Ementál)
  • Tvaroh, sýr Cottage
  • Luštěniny (jsou zdrojem jak sacharidů, tak bílkovin)

 

Zdroje tuků (v malém množství – 10 g/porci):

  • Olivový olej (za studena lisovaný – vhodný pro studenou kuchyni, např. do salátů)
  • Řepkový olej (vhodný pro tepelnou úpravu)
  • Rostlinný margarín/máslo

 

Ovoce a zelenina

  • Vhodné je střídat různé druhy/různé barvy pro zajištění příjmu celého spektra vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, ale také antioxidantů.
  • Je namístě upřednostňovat čerstvou zeleninu a ovoce, ale lze využít i mražené (fazolové lusky, hrášek, kukuřice apod.), případně nakládané (zelí, červená řepa) či konzervované.

 

Štítky:

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Pohybová aktivita při onemocnění ledvin

Postižení ledvin nejen u diabetiků je poměrně časté. Není výjimkou, že se objeví již velmi brzy po stanovení diagnózy cukrovky.

Sporty, kde je vyšší hmotnost výhodou

Může být vyšší hmotnost výhodou? Vyšší hmotnost může poskytovat výhody ve sportech vyžadujících sílu a odolnost.

Nejsou tuky jako tuky

Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako...

V 21. století chirurg pomůže léčit cukrovku a obezitu aneb co je metabolická chirurgie

Chirurgická metoda léčby obezity je známa již několik desítek let. Nejstarší metody bandáže žaludku se v České republice provádí již od konce 80....

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.