Kůže a léto
17. června 2020

Ačkoliv je sluneční světlo zdrojem života na Zemi a je nezbytné pro tvorbu vitaminu D, dostatečná ochrana před slunečním zářením by měla být především v letních měsících každodenním návykem.

Ohroženými skupinami osob ve vztahu k působení UV složek slunečního záření na kůži jsou lidé s nízkým fototypem, kožními poruchami nebo osoby užívající některá léčiva. Rizikovou skupinou jsou také lidé s nadváhou nebo obezitou. Zvýšené množství podkožního tuku je spojeno s porušením bariérové funkce kůže, což se projevuje vyšším sklonem k mykotickým a bakteriálním kožním infekcím v místech vlhké zapářky, ke které může v horkém počasí lehko dojít.

Obezita je spojena se změnou hladin androgenů, což se projevuje zvýšeným sklonem k akné, při kterém sehrává sluneční záření nepříznivou roli. V neposlední řadě se při vyšší tělesné hmotnosti hůře prokrvují periferní tkáně. Při pobytu na slunci proto snáze může dojít ke změnám pigmentace kůže.

Lidé s nadváhou nebo obezitou by si měli vybírat sunscreeny s vysokým stupněm ochrany, měli by dbát na aplikaci dostatečného množství přípravku (2 mg/cm2). V závislosti na hodnotě BMI to může být 45–60 g ochranného krému na jednu aplikaci, přičemž dávku je vhodné zopakovat po 2-3 hodinách.

Vhodnou formou přípravku jsou krémy, mléka nebo lotia. Kvůli vyšším transepidermálním ztrátám vody a vyššímu sklonu kůže k suchosti a citlivosti je nutné dbát také na dostatečnou hydrataci, a to nejen „zevnitř“ prostřednictvím dostatečného příjmu tekutin, ale také formou hydratačních a zvláčňujících přípravků po opalování, tzv. „after sun“, a to i v případě, že kůže nejeví žádné známky podráždění.

Autor: Mgr. Lukáš Novotný

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

COVID-19 a obezita – nebojte se!

Současná situace je vážná. COVID-19 v souvislosti s obezitou je stále sledovanějším tématem. Protože jsem byl během posledních dnů několika médii...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.