Alergie a astma
22. dubna 2020

Obezita zvyšuje riziko rozvoje alergických potíží a průduškového astmatu na alergickém podkladě. Tuková tkáň produkuje cytokiny (leptin, interleukin 6 [IL-6], tumor nekrotizující faktor α [TNFα]), které snižují aktivitu některých bílých krvinek (regulačních T-lymfocytů), což vede ke snížené toleranci imunitního systému vůči látkám z okolí a k vyššímu riziku rozvoje alergie a astmatu. U obézních lidí se častěji setkáváme s nevhodnými zásadami životního stylu (kouření, tělesná pasivita, strava chudá na nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty), což riziko rozvoje alergie a astmatu také zvyšuje. Astma může být zhoršeno také kratším dechem typickým pro obézní jedince.

V lékárně řešíme alergické potíže symptomatickou léčbou. Pacientovi doporučujeme lokální přípravky s antihistaminiky (gely, nosní spreje, oční kapky), které mohou být doplněny antihistaminiky v tabletách. Důležitou úlohu mají nosní spreje s mořskou vodou, které vyplavují alergeny, zvlhčují a zklidňují sliznici, čímž zmírňují projevy. Nezbytné je omezit kontakt s vyvolávajícím spouštěčem. Samoléčba je vhodná pro pacienty bez dušnosti a jiných neobvyklých projevů, maximálně na čtyři týdny.

V lékárně se v případě průduškového astmatu ptáme na znalost používaných inhalátorů a dávkovacího režimu a na případné potíže. Důležité místo zde mají opět nosní spreje s mořskou vodou, které vyplavují alergeny a snižují riziko rozvoje dušnosti. Vhodný je dostatečný příjem vitaminu D, omega-3 mastných kyselin a vitaminu C, které podporují imunitu, tlumí zánětlivé signály (nejen) v dýchacích cestách, zlepšují dechové funkce a snižují počet případů dušnosti. V případě obézních astmatiků je vhodné jako součást strategie léčby astmatu doporučit i úpravu tělesné hmotnosti.

Autor: Mgr. Lukáš Novotný

Štítky: alergie | astma

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Spánek, deprese a bolest duše

Hektické životní tempo a tlak na výkonnost významně ovlivňují kvalitu života po psychické i tělesné stránce. Abychom vše stihli, často se přikláníme...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.