Kde se vzaly Kalorické Tabulky a jaké novinky chystají pro své uživatele?
01. května 2021

Ing. Tomáš Pětivoký vystudoval elektrotechniku na střední škole v Pardubicích a později na ČVUT v Praze. Pracoval jako makléř u obchodníka s cennými papíry Brokerský dům FINOS, později jako finanční ředitel v Tiscali. Je spoluzakladatelem společnosti ASPA, portálu Hotely.cz nebo serveru Odpovědi.cz. Od roku 2015 je ředitelem společnosti Dine4Fit, a.s., která provozuje Kalorické Tabulky, aplikaci zaměřenou na zdravý životní styl.

 

>
JAK VZNIKLY KALORICKÉ TABULKY? KDY JSTE SI POPRVÉ ŘEKL, ŽE TABULKY BY BYLY DOBRÉ MÍT K DISPOZICI?
Na přelomu tisíciletí jsem měl práci, ve které jsem trávil celé dny. Tehdy jsem chození na oběd a vlastně i pohybové aktivity považoval za ztrátu času. Jedl jsem hlavně po večerech, což se brzy projevilo na mojí hmotnosti. Tehdy jsem začal přemýšlet o zákonu o zachování energie a zajímat se o energetické složení potravin. Vytvořil jsem jednoduchou tabulku s potravinami a jejich energetickými hodnotami. Protože se informace získávaly špatně, rozhodl jsem se dát svoji soukromou databázi volně k dispozici na internet. Vytvořil jsem základní funkce typu vyhledávání a nechal ji žít vlastním životem. Půl roku na to jsem se podíval na návštěvnost a byl překvapený, kolik lidí tabulku navštívilo. A návštěvnost stále rostla. Až po mnoha letech jsem si uvědomil, že má smysl se tomu věnovat, a postupně jsem do ní vkládal víc času i peněz.

>
KOLIK UŽIVATELŮ MĚLY KALORICKÉ TABULKY NA ZAČÁTKU A KOLIK JICH MAJÍ DNES?
V prvé řadě je důležité definovat, kdo je uživatelem. Je jím ten, kdo se sem tam podívá na energetickou hodnotu nějaké potraviny, nebo výhradně ten, kdo si pravidelně zapisuje do deníku potravin? Mohu nicméně říci, že zpočátku to byly řádově tisíce uživatelů, dnes je to jen v České republice přes půl milionů lidí, kteří nějak využívají Kalorické Tabulky. Pravidelně zapisujících bylo ke konci roku 180 tisíc.

>
JAK SE DO POČTU UŽIVATELŮ PROMÍTAJÍ SEZÓNNÍ VLIVY, NAPŘ. ZAČÁTEK ROKU A S NÍM NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ NEBO HUBNUTÍ DO PLAVEK PŘED LÉTEM?
Například v lednu se počet uživatelů Kalorických Tabulek zvyšuje o více než polovinu oproti prosinci, což trvá zhruba do března či dubna. Vloni to bylo vinou první vlny covid-19 dokonce do května. Kalorické Tabulky jsou produktem podléhajícím sezónnosti, nicméně mám pocit, že v posledních letech se rozdíl stírá. Domnívám se, že lidé jsou dnes daleko více ochotni zapisovat potraviny např. i v předvánočním období, což dříve nefungovalo a prosincový provoz byl polovinou lednového.

>
DOTKLI JSME SE NOUZOVÉHO STAVU, CHOVALI SE UŽIVATELÉ BĚHEM TOHOTO OBDOBÍ JINAK? PŘIDALI SE DALŠÍ NOVÝ UŽIVATELÉ?
Obecně to, že lidé byli více doma, vedlo k nárůstu e-commerce a používání mobilních telefonů. Na tomto trendu jsme se takříkajíc svezli i my. Už jen díky tomu, že lidé mají více času používat mobilní telefony, hledají aplikace, které by jim mohly něco přinést, zkvalitnit život. Domníval jsem se, že kdo chce zdravě žít, Kalorické Tabulky zná. Zatímco běžně jsme mívali meziroční nárůst uživatelů do 20 %, v loňském roce to bylo více než 50 %.

>
KALORICKÉ TABULKY EXPANDUJÍ I DO ZAHRANIČÍ, KDE SE JIM DAŘÍ NEJVÍCE?
Velmi silní jsme na Slovensku, kde žádná obdobná aplikace nebyla a dodnes vlastně ani není k dispozici. Expanzi obecně směrujeme na východ, na západ od našich hranic mi kvůli silné konkurenci zatím nedává z obchodního hlediska smysl. V současné době jsme kromě Slovenska také v Rusku a na Ukrajině, aktuálně chceme spouštět polskou a v následujících měsících i maďarskou verzi.

>
JAK VELKÝ JE PRŮNIK NÁRODNÍCH DATABÁZÍ ZMÍNĚNÝCH ZEMÍ?
Průnik rozhodně není nijak velký, shodné jsou základní potraviny, tedy nezpracované a ovoce se zeleninou, ostatní se od sebe výrazně liší. Aby tabulky fungovaly i v jiných zemích, je potřeba mít databázi s alespoň 20 tisíci lokálních potravin.

>
KDYŽ JSME U DATABÁZÍ, MOHOU SAMI UŽIVATELÉ KALORICKÝCH TABULEK ZADÁVAT NOVÉ POTRAVINY A JAKÉ KONTROLNÍ MECHANISMY K OVĚŘENÍ SPRÁVNOSTI ÚDAJŮ VYUŽÍVÁTE
Zatímco dříve jsme kontrolovali, jestli živiny odpovídají celkové energetické hodnotě, dnes už do databáze nepřijímáme potraviny, aniž bychom měli fotku potraviny a štítku. Potraviny kontrolujeme i podle algoritmu jedné kategorie. Kdyby např. v kategorii jogurty měl jeden produkt neobvykle velké množství tuku oproti ostatním, takříkajíc se rozsvítí kontrolka. Stále je pro nás důležité složení makronutrientů a celková energetická hodnota. Bohužel se někdy stane, že ani po odečtení hodnot ze štítku nejsou tyto hodnoty správné, a pak se dostáváme k otázce, co s tím.

>
KOLIK OTRAVINY JE K DNEŠNÍMU DNI V DATABÁZI A KOLIK NOVÝCH JICH DO DATABÁZE PŘIBÝVÁ?
V české databázi je přibližně dvě stě tisíc položek, týdně jich, a to je dlouhodobý trend, do databáze přibývá kolem jednoho tisíce. Myslel jsem, že jednou budeme muset mít obsažené všechny potraviny na trhu a bude jich přibývat pár za den, ale tak to není. Je to například i tím, že výrobci dělají změny v recepturách. Netvrdím tedy, že jde vždy o tisíc zcela nových potravin.

>
Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI VÍM, ŽE V KALORICKÝCH TABULKÁCH JE OBČAS TÁŽ POTRAVINA OBSAŽENA VÍCEKRÁT, POKAŽDÉ S RŮZNÝMI HODNOTAMI. ČÍM JE TO ZPŮSOBENO A JAK TYTO SITUACE ŘEŠÍTE?
Naší snahou je, potraviny co nejvíce slučovat. Jsou ale situace, kdy je extrémně těžké postupovat tímto způsobem, např. když jedna značka má pět různých variant, které vypadají totožně, ale hodnoty se u nich výrazně rozcházejí. Domnívám se, že budete-li vyplňovat záznamy detailně několik dní, případné chyby, které mohou být způsobeny jednou dvěma takovými potravinami, se budou kompenzovat. Naše strava je poměrně pestrá, takže bych v tom neviděl problém.

>
APLIKACE JE K DISPOZICI ZDARMA, EXISTUJE ALE TAKÉ PLACENÁ „PREMIUM“ VERZE – PRO KOHO JE URČENA A JAKÁ JE JEJÍ CENA?
Prémiová verze je pro každého, kdo se chce vážněji zabývat tím, co jí, a-chce mít možnost důkladněji analyzovat svůj jídelníček, své stravovací návyky. Premium verze dává informace o dlouhodobém rozdělení živin do celého dne, pracuje více se sacharidy a cukrem, tudíž dává smysl např. i pro diabetiky. Rád bych ale zdůraznil, že Kalorické Tabulky samy o sobě nenahradí nutričního terapeuta. Co se ceny týká, výhodnější než měsíční je roční poplatek, který činí 499,- Kč.

>
MOHL BY JSTE NASTÍNIT, CO NOVÉHO CHYSTÁTE, NA CO SE MOHOU UŽIVATELÉ KALORICKÝCH TABULEK TĚŠIT?
Naším cílem je co nejvíce zjednodušit zápis potravin, který je stále největší bariérou zejména pro začínající uživatele. Hlavní inovace tak půjdou tímto směrem. Budoucnost vidím v komunikaci hlasem, naopak skeptický jsem k využití fotografií pro zápis potravin do deníku. Uživatelské fotografie pomohou vyřešit výběr z podobných potravin s různou energetickou hodnotou, kdy lidé snáze poznají „svoji“ potravinu připravenou dle jim známého receptu. Stává se, že lidé volí spíše variantu, která má nejméně kJ, aby měli rezervu sníst něco dalšího. Samozřejmě také chceme udržet vývoj a infrastrukturu, tak aby aplikace byla nejen uživatelsky příjemná, ale i rychlá.

 

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
amca

Mohlo by Vás také zajímat
><

Nejen o superpotravinách s prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc.

Jsou "zdravé" potraviny skutečně zdravé? Platí, že čím více tzv. superpotravin zkonzumujeme, tím lépe? A je kokosový tuk zázrak, bílý cukr jed -...

Prof. Papežová: „Vážím si všech, kteří své onemocnění drží v remisi“

Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., se od roku 1989 věnuje výzkumu, výuce a klinické praxi v oblasti poruch příjmu potravy. ...

Role bariatrických operací očima chirurga MUDr. Martina Hrubého

Jaké typy bariatrických operací jsou v současné době nejběžnější? Do jaké míry pomáhají v kompenzaci cukrovky? A kolik se jich v České republice...

„Úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění po mnoha letech opět stoupá,“ říká prof. Linhart

Prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc. vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Od roku 1988 působí na II. interní klinice kardiologie a angiologie 1....

Prof. Kasalický: „Pro obézní pacienty s vysokým BMI je bariatrie jedinou nadějí.“

Prof. MUDr. Mojmír Kasalický, CSc., vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. V letech 1985-2008 pracoval na I. chirurgické klinice 1. LF UK a VFN v Praze…

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.