Když se řekne dieta, většině z nás se vybaví různé módní diety slibující rychlý a jednoduchý návod, jak dosáhnout štíhlé postavy. Co ale slovo dieta vlastně znamená?
Ingredience na 1 porci:
- filet lososa 70 g
- květák (syrový stav) 20 g
- vařená cizrna 40 g
- lžička řepkového oleje
- sušené či čerstvé bylinky – koriandr, tymián
- sušený česnek, kurkuma, chilli, sůl, pepř
- kokosové mléko light 2 lžíce
- šťáva z citrónu a citrónová kůra
- rybí omáčka
- čerstvé mango 10 g
Postup:
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Filet lososa omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami dle chuti. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 18-20 minut.
- Mezitím, co se losos peče, si připravíme přílohu. Květák umyjeme, rozdělíme na růžičky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a květák restujeme. Po pár minutách přisypeme chilli, kurkumu a sušený česnek.
- Až květák trochu zhnědne, přidáme kokosové mléko, trochu vody a povaříme.
- Přisypeme vařenou cizrnu, necháme chvilku prohřát. Směs dochutíme rybí omáčkou, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou (TIP: můžete trochu dosladit).
- Na závěr do směsi vmícháme na kostičky nakrájené mango a případně čerstvý koriandr.
Energetická hodnota na 1 porci: 1 041 kJ, 19 g bílkovin, 12 g sacharidů, 13 g tuku, 4 g vlákniny
Přibližná cena 1 porce: 35 Kč
Mgr. Alžběta Staňová
><
Může vás také zajímat
Sýry – jakou roli hrají ve výživě?
Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….
Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích
Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V...