Glykemický index
19. dubna 2020

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup krevního cukru (glykémie).

To, jak rychle se nám zvedne a jak rychle klesne krevní cukr, nás může zajímat z následujících důvodů:

  • Potraviny s vysokým GI způsobí, že glykémie rychle stoupne a následně prudce klesne. Jakmile dojde k poklesu krevního cukru, dostaví se HLAD!
  • Naopak po konzumaci potravin s nízkým GI dochází k vzestupu pomaleji, glykémie nevystoupá až tak vysoko a následně pomalu klesá, což je výhodné např. při diabetu, nadváze aj. S tím souvisí i pomalejší nástup pocitu hladu. Člověk vydrží mnohem déle sytý.

Hodnota GI je značena od 0 do 100. Určování GI vychází z referenční hodnoty 100, která je uváděna u glukózy (nejedná se ale o hodnotu nejvyšší).

Dle GI můžeme rozdělit potraviny na:

  • Potraviny s nízkým GI < 55 (např. zelenina, houby, luštěniny, většina druhů ovoce aj.)
  • Potraviny se středním GI 55–70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, sladší druhy ovoce a další)
  • Potraviny s vysokým GI > 70 (např. bílé pečivo, oplatky, sladké sušenky aj.)

Ale pozor! Potravinu je třeba posuzovat jako celek. GI může být ovlivněn mnoha faktory, například:

  • Čím vyšší je obsah VLÁKNINY, tím nižší je hodnota GI.
  • DRUH SACHARIDU – čím vyšší je obsah polysacharidů (škrobů), tím nižší je hodnota GI. Naopak čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, tím je hodnota GI vyšší.
  • BÍLKOVINA A TUK – GI určité potraviny bude jiný, když ji sníme samotnou nebo když ji nakombinujeme s dalšími potravinami. Např. přidáním másla nebo šunky na bílý rohlík se sníží GI snědeného pokrmu.
  • Zpracování potraviny ovlivňuje hodnotu GI. Čím více „drží potravina pohromadě“, tím hůře uvolňuje cukr do krve a GI je nižší. Čím je potravina více rozvařená a více tepelně upravená, tím se GI zvyšuje. Například hodnota GI vařených brambor bude nižší než u bramborové kaše, hodnota GI syrové mrkve bude nižší než mrkve uvařené.
  • Kyselost potravin – kyseliny snižují GI.

GI nevyjadřuje množství sacharidů ani energetickou hodnotu. Přehnané sledování pouze jedné hodnoty by mohlo vést ke snížení pestrosti ve stravě, a ochuzení se tak o důležité živiny. Přesto sledovat hodnotu GI může být prospěšné např. pro diabetiky nebo při redukci hmotnosti. Nic se ale nemá přehánět.

Mgr. Barbora Patková, Bc. Alžběta Staňová

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 1 / 5. Počet hlasů: 192

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Celozrnné vs. cereální pečivo

Pokud při výběru pečiva saháte raději po výrobcích celozrnných než těch z bílé mouky, děláte dobře. Co když ale vybíráte pečivo s označením...

Diabetická dieta – není třeba se jí bát

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření...

Jak se stravovat při karanténě? Díl 1.

Zásady „nutričně vyváženého talíře“ je dobré se držet i v období omezeného vycházení z domovů či přímo karantény. Dokonce lze říci, že je to ještě...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.