Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor
05. března 2020

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních výsledcích rozborů krve. Proto je vždy potřeba stravu řešit se svým nefrologem a nutriční terapeutkou. Nejčastěji se při onemocnění ledvin musí omezovat příjem bílkovin, draslíku, fosforu a soli. Není ale správné se zaměřit jen na několik potravin, měli bychom nad naší stravou přemýšlet celkově.

Na počátku onemocnění ledvin je strava hodně podobná té, která je vhodná pro každého, kdo chce být zdravý. Kromě ledvin bychom se měli soustředit i na léčbu obezity, cukrovky a vysokého krevního tlaku, pokud je máme. Všechna tato onemocnění funkci ledvin totiž zhoršují. Není ale třeba panikařit, pro všechna onemocnění platí podobná doporučení. Pokud máte nadváhu či trpíte obezitou, je většinou potřeba omezit příjem tuků, tedy tučného masa, smažených jídel, masných výrobků a brambůrek nebo oříšků. Ty často kromě velkého množství tuku obsahují i velké množství soli, která přispívá ke zvyšování krevního tlaku, a tím i poškozování ledvin. Další skupinou potravin s vysokým obsahem tuku jsou sladkosti, sušenky, zákusky apod. Ty mají kvůli kombinaci tuku a cukru vysoký obsah energie, nejsou tak vhodné hlavně při cukrovce a nadváze. Při onemocnění ledvin je potřeba hlídat i příjem bílkovin, neměli bychom to tedy přehánět s porcemi masa a uzenin, popřípadě bílkovinných doplňků. Neměli bychom jíst více než 1 g bílkovin na 1 kg naší hmotnosti. Příloh a chleba se naopak nemusíme přehnaně obávat, měly by být součástí každého ze tří hlavních denních jídel. Pozor je třeba dávat pouze na konzumaci velkého množství luštěnin kvůli většímu obsahu fosforu a draslíku, který je potřeba při onemocnění ledvin hlídat. Zelenina a ovoce obsahují draslík také, ale na druhou stranu obsahují i prospěšnou vlákninu a vitaminy. Při mírnějším onemocnění bychom měli jíst zeleninu a ovoce pravidelně ve třech až pěti porcích denně. Z pití nejsou vhodné kolové, energetické a alkoholické nápoje.

Když už je poškození ledvin větší, je potřeba draslík, fosfor a bílkoviny hlídat přísněji. Vysoký obsah fosforu mají masné výrobky, ryby s jedlými kostmi, některé mléčné výrobky, luštěniny, celozrnné pečivo, čokoláda, ořechy, instantní výrobky, dochucovadla (Masox, Vegeta) a kolové nápoje. Obsah draslíku musíme hlídat hlavně v ovoci a zelenině.

Příjem tekutin musí vždy nastavit lékař. Zpočátku by měl být spíš vyšší, poté se postupně snižuje.
Při zahájení dialýzy se pravidla stravování mění a je třeba je řešit individuálně s nutriční terapeutkou či nefrologem.

Štítky: dialýza | ledviny

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasů: 12

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Sýry – jakou roli hrají ve výživě?

Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….

Psychologie jídla a stravování – 2. část

Navazujeme na úvodní díl našeho seriálu, který se věnuje uplatnění psychologii v nutriční praxi, a ve druhé části přinášíme informace o tom, co...

Glykemický index

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup...

Má smysl hubnout před bariatrickým výkonem?

Bariatrická operace je jednoznačně nejefektivnější postup v léčbě obezity u pacientů s vyšším stupněm obezity (BMI nad 40 kg/m2)…

Specifika stravy po bariatrii

Lidé se často obávají stravovacího režimu po bariatrické operaci více než operace samotné. Největší strach člověk mívá z toho, co je pro něj nové, neznámé. I proto je dobré získávat informace o režimu po operaci již dlouho dopředu.

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.