Nejsou tuky jako tuky
24. února 2020

Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako tepelná a mechanická ochrana orgánů, tvoří také součást buněčných membrán a jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). I cholesterol má velmi důležitou úlohu – je na něm závislá tvorba některých hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin nutných pro trávení potravy.

Tuky mají tvořit přibližně 30 % z celkového denního energetického příjmu, což při příjmu energie kolem 8 000 kJ (1 900 kcal) představuje asi 60 až 65 g tuku na den. Kromě množství přijímaných tuků bychom se však měli zaměřit i na jejich kvalitu, kterou lze určit podle složení mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou základním stavebním prvkem tuků. Tuky můžeme rozdělit z hlediska jejich původu na rostlinné a živočišné. Z hlediska jejich struktury na ty s obsahem nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje jen v omezeném množství, jelikož přispívají ke zvyšování hodnoty cholesterolu. Zdrojem jsou potraviny živočišného původu a dále mezi ně patří i některé rostlinné zdroje, a to kokosový tuk (kokosový olej), palmový tuk (součástí sušenek, oplatků apod.) a palmojádrový tuk. Jejich zastoupení v jídelníčku bývá často mnohem vyšší, než by mělo být.

Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit asi dvě třetiny z celkového příjmu tuků. Mezi hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin patří rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový, lněný…), ořechy a semínka, avokádo apod. Velmi důležitou podskupinou nenasycených mastných kyselin jsou tzv. polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hodnotu cholesterolu a mají preventivní vliv na vznik srdečně-cévních onemocnění. Nejvýznamnější jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v mořských rybách, lněném oleji a lněném semínku, řepkovém oleji a vlašských ořeších.

Pozor si dejte na potraviny obsahující tzv. trans-nenasycené mastné kyseliny, na obalu ve složení uvedené jako „částečně ztužené“. Nadbytečný příjem má negativní dopad na naše zdraví – přispívá ke zvyšování koncentrace cholesterolu a vzniku srdečně-cévních onemocnění. Tyto částečně ztužené tuky jsou nejčastěji obsaženy v trvanlivém pečivu, jemném pečivu z listového těsta, levných čokoládových výrobcích s polevami, mražených krémech (zmrzlinách).

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Glykemický index

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup...

Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích

Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V příspěvku se dozvíte, čím jsou...

Jak se stravovat při karanténě? Díl 1.

Zásady „nutričně vyváženého talíře“ je dobré se držet i v období omezeného vycházení z domovů či přímo karantény. Dokonce lze říci, že je to ještě...

Diabetická dieta – není třeba se jí bát

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření...

Bezlepková dieta u ne-celiaků a redukční režim

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.