Obesity News

Obesity NEWS 9 / 2007   (6. 9. 2007)

Letní jídelníček založte na zelenině

Letní jídelníček založte na zelenině

PhDr. Karolína Hlavatá

Zelenina a ovoce jsou neocenitelnou součástí jídelníčku. Především zelenina je díky nízkému obsahu energie výborným pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Díky vysokému obsahu vody (75–95 %) a vlákniny (2–9 %) je v průměru ve 100 g zeleniny obsaženo pouze 100–150 kJ. Celý článek zde.

Léto je silným motivem k hubnutí

Léto je silným motivem k hubnutí

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Znáte to všichni. Za tři týdny dovolená a stále máte o několik kilogramů víc, než jste si představovali. Stále máte několik centimetrů v pase, přes boky eventuálně přes stehna navíc a nechcete je na pláži ukazovat… Celý článek zde.

Míčové hry

Míčové hry

Basketbal, volejbal, florbal, golf, squash a snad nejpopulárnější světová hra fotbal. Všechny uvedené míčové hry a nespočet dalších patří do skupiny tzv. sportovních her. Sportovní hry jsou kombinací cyklických (stále se opakujících pohybů, např. běh, chůze) a acyklických pohybů (skoky, přihrávky). V průběhu hry jsou pohyby prováděny různou intenzitou v závislosti na herní situaci (útok na branku, přihrávka, blokování soupeře). Centrální nervový systém je neustále v pohotovosti, vyhodnocuje jednotlivé herní situace. V neposlední řadě je pro míčové hry charakteristická vysoká emocionálně-psychická zátěž. Celý článek zde.

Mgr. Petr Fábin – rozhovor

Mgr. Petr Fábin – rozhovor

Nesmíte na lidi klást přehnané nároky, důležité je, aby cvičení zvládli a chodili pravidelně. U vrcholového sportovce jde hlavně o výkon, u lidí pod lékařským dohledem jde o kompenzaci zdravotního problému, o zlepšení fyzické kondice, o snížení nadváhy a dalších rizik. Celý článek zde.

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

PhDr. Karolína Hlavatá

Tepelnou úpravou stravy se rozumí zpracování potravin teplem tak, aby pokrm získal určité kulinářské vlastnosti (konzistenci, vůni, chuť, barvu, odpovídající teplotu) a byl tak vhodný ke konzumaci. Správná tepelná úprava má zajistit dietetické požadavky pokrmu při zachování co možná nejvyšší biologické hodnoty (z hlediska obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin). Celý článek zde.

Židé a obezita

Židé a obezita

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Židovské dějiny jsou nerozlučně spjaty s dějinami Blízkého východu. Území starověkého Izraele se rozkládalo na rozhraní vlivů egyptských, mezopotámských, fénických a v pozdějších dobách římských. Celý článek zde.

Kulturní tipy na léto

Kulturní tipy na léto

Blíží se léto, doba dovolených, kdy většina z nás má přeci jen více volného času pro sebe i pro své nejbližší. Pokud se zrovna nebudete zabývat svým jídelníčkem nebo se věnovat pohybové aktivitě, zkuste svou volnou chvíli strávit návštěvou kulturní akce. Na dalších řádcích vám nabízíme dva kvalitní tipy. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017