Obesity News

Obesity NEWS 6 / 2012   (23. 7. 2012)

Nové přípravky na hubnutí

Nové přípravky na hubnutí

Jsou to už téměř dva roky, kdy byla pozastavena distribuce sibutraminu, jako jednoho ze dvou moderních léků na obezitu. V současné době tak na trhu zůstává pouze orlistat, jenž zabraňuje ve střebávání tuku ve střevech zablokováním enzymu střevní lipáza. Orlistat lze získat jak na předpis (Xenical), tak si ho také koupit ve volném prodeji (Alli, Orlistat TEVA apod.), ovšem tento má poloviční dávku účinné látky. Celý článek zde.

Cvičení na GVP

Cvičení na GVP

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Z důvodu rekonstrukce tělocvičny na GVP (Gymnázium Na Vítězné pláni) v období letních prázdnin budou skupinová cvičení opět zahájena po jejím dokončení v říjnu. Celý článek zde.

Děti v pohybu

Děti v pohybu

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Nevíte do jakého kroužku přihlásit svoje děti po prázdninách? Pak je přihlaste do volnočasového kroužku, který je určen pro všechny děti, i ty s nadváhou, které mají rády pohyb. Celý článek zde.

Cvičení s dětmi

Cvičení s dětmi

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Pravidelně první sobotu v měsíci se koná dopolední sobotní cvičení s dětmi v tělocvičně na GVP (viz výše). Cvičení je vhodné pro děti všech věkových kategorií, dětské diabetiky a děti s nadváhou. Cvičit mohou i rodiče. Celý článek zde.

Rekondiční pobyty 2012

Rekondiční pobyty 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Pojeďte s námi koncem září na rekondiční pobyt a prožijte dovolenou aktivně. Připraven je pestrý program pohybových aktivit (pilates, kruhový trénink, zumba, cvičení na míčích, cvičení ve vodě), výlety do okolní přírody a také nordic walking. Po celý den je k dispozici vyhřívaný venkovní bazén se slanou vodou. Celý článek zde.

Nové rekondiční centrum v Brně

Nové rekondiční centrum v Brně

V září se otevře nové Rekondiční centrum v Brně, a to v Domě sportu, který sídlí v Merhautově ulici 46. Naše aktivity tak budou nově přístupné všem zájemcům z Brna a okolí, kteří chtějí změnit svůj stávající životní styl a začít s vhodnou pohybovou aktivitou. Celý článek zde.

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

Bc. Jitka Laštovičková

Letní sezona s sebou mimojiné přináší i nadúrodu ovoce. To můžeme zpracovat do podoby kompotu, marmelády či džemu a zajistit si tak dostatečný příjem vlákniny, vitaminů i minerálních látek po celý rok. Celý článek zde.

Zdravé grilování

Zdravé grilování

PhDr. Karolína Hlavatá

Léto je ideální příležitostí k setkáním s přáteli a společnému hodování. Češi milují grilování, ale zároveň mají i snahu stravovat se zdravě. Grilování nepatří mezi nejvhodnější způsoby tepelné úpravy pokrmů, zejména s ohledem na riziko vzniku nebezpečných látek, které mohou podporovat vznik rakoviny. Je vůbec možné grilovat zdravě? Celý článek zde.

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

V nádobí Zepter lze pokrmy připravovat bez přídavku tuku a bez zplodin z hoření. Nižší příjem tuku je výhodný z celé řady hledisek. V první řadě se sníží celková energetická hodnota jídla, takže nepřijímáme zbytečné kilojouly a případné hubnutí jde snadněji. Snížení příjmu tuků (zejména živočišného původu) je také jednou z hlavních cest ke snížení hladin cholesterolu a tuků v krvi, jejichž vysoké hladiny souvisí s nemocemi srdce a cév. Celý článek zde.

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Jak na to? Steak: Z falešné svíčkové odstraníme přebytečné blány s viditelným tukem a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje jej opečeme ze všech stran tak, aby se nám zatáhly povrchové bílkoviny a nevytekla nám lahodná šťáva. Poté jej vložíme do vyhřáté trouby a dopékáme přibližně 12 min. při teplotě cca 180 °C.
Houby: Na troše olivového oleje osmahneme cibulku nakrájenou na drobno. Přisypeme čerstvé houby, kmín a špetku pepře. Poté je lehce podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Plněná brambora: Vařenou bramboru nakrájíme na čtyři plátky a opečeme je nasucho na pánvi. Společně s bramboru opečeme jednu cibuli, kterou nakrájíme na hrubé plátky. Nakonec poskládáme vše střídavě, aby nám vznikla malá věžička. Maso přelijeme lehce svařeným a dochuceným výpekem z masa a podáváme. Celý článek zde.

Žij zdravě je tu pro vás

Žij zdravě je tu pro vás

Z posledního výzkumu VZP a STEM/MARK vyplynulo, že stav obezity a nadváhy je v České republice dlouhodobě neudržitelný. S nadváhou se potýká neuvěřitelných 34 %, s obezitou 21 % dospělé české populace. Obezita a nadváha se ve zvýšené míře nevyhýbá ani dětem. Celý článek zde.

Hádanky na procvičení bystrého myšlení

Hádanky na procvičení bystrého myšlení

Milí čtenáři, na poslední straně našich novin se již tradičně můžete pustit do série slovních úloh a luštění populárního sudoku. Věříme, že i v letošním roce si rádi potrápíte mozkové závity, že pro vás luštění bude zábavné a místy i poučné. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2018