Obesity News

Obesity NEWS 1 / 2010   (21. 1. 2010)

Obesity NEWS jsou na vaší hubnoucí straně i v roce 2010!

Obesity NEWS jsou na vaší hubnoucí straně i v roce 2010!

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Mnozí z vás se v těchto dnech možná ptají po smyslu „neustále“ se opakujících neúspěšných redukčních režimů, a to zejména v souvislosti s odeznívajícími vánočními „radovánkami“ v podobě intenzivního mlsání všech těch dobrot, které kolují od rodiny k rodině. Čtěte proto dále – rozhodně to má smysl! Celý článek zde.

Rekondiční centrum VŠTJ MEDICINA PRAHA v roce 2010

Rekondiční centrum VŠTJ MEDICINA PRAHA v roce 2010

Redakce

Rekondiční centrum VŠTJ MEDICINA PRAHA v současné době „sdružuje“ 6 center v rámci celé České republiky, a to 2 denní centra v Praze a Mladé Boleslavi a 4 regionální centra v Českých Budějovicích, Plzni, Litoměřicích a Tachově. V jejich rámci nabízíme širokou škálu cvičebních programů, které jsou upraveny individuálně vzhledem ke zdravotnímu stavu klientů. Celý článek zde.

On-line odborné poradny

On-line odborné poradny

Redakce

Na www.medispo.net jsme pro vás spustili on-line poradny. Máte tak lékaře, diabetologa či fyzického terapeuta přímo na dosah ruky. V rámci on-line poraden se budeme nejvíce věnovat obezitě, cukrovce, dietám či pohybovým aktivitám. Celý článek zde.

Dna – nemoc (nejen) králů a bohatých

Dna – nemoc (nejen) králů a bohatých

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Dna, známá též jako pakostnice či podagra (resp. chiragra), je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenými hladinami kyseliny močové a záchvaty kloubních zánětů vyvolanými ukládáním krystalků kyseliny močové ve tkáních. Kyselina močová vzniká v našem těle jako koncový produkt trávení tzv. purinů. Mezi potraviny bohaté na puriny patří zejména maso – vnitřnosti, ledvinky, játra a mozeček a také tzv. mladé maso – kuřecí a telecí. K purinovým látkám řadíme dále kofein, tzn. že toto onemocnění zhoršuje i káva a coca-cola, a zajímavostí je, že velmi bohaté na puriny jsou luštěniny a alkohol. Nikoho tedy nepřekvapí, že dně se dříve říkalo nemoc králů nebo také nemoc bohatých. Celý článek zde.

Dieta podle glykemického indexu

Dieta podle glykemického indexu

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Průkopníkem této diety je francouzský dietolog Michael Montignac (proto se také označuje jako Montignacova dieta), který prohlásil, že důvodem tloustnutí není příliš kalorické jídlo, ale špatné kombinace potravin, resp. hodnot glykemického indexu (viz rámeček). Po celém světě se dosud prodalo na 15 milionů Montignacových knih a jeho dietu zpopularizoval např. herec Gérard Depardieux nebo nizozemská královna Beatrix. Celý článek zde.

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Společný projekt 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu potravinářského v rámci výzkumného grantu IGA MZ ČR sleduje vliv nových potravin na metabolismus, ale také např. chuťové vlastnosti, sytivost a další parametry. Potraviny jsou v rámci tohoto projektu testovány na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze již od roku 2007. Celý článek zde.

Jaký je poslední trend vývoje hmotnosti české populace? 1. díl

Jaký je poslední trend vývoje hmotnosti české populace? 1. díl

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Připravili jsme pro vás seriál, v němž vás chceme seznámit s výsledky zajímavého výzkumu o vývoji hmotnosti v české populaci. Výzkum prováděla v roce 2008 agentura STEM/MARK v rámci projektu Žij zdravě, který podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Průzkum navazoval na podobný projekt z let 2000/2001 a 2005 a umožnil tak porovnání výsledků a zjištění posledního trendu vývoje. Celý článek zde.

Hádanky a luštěnky na procvičení bystrého myšlení

Hádanky a luštěnky na procvičení bystrého myšlení

Milí čtenáři, připravili jsme pro vás další sérii hádanek a věříme, že v dobrém slova smyslu pozlobí vaše mozkové závity. Přejeme vám, ať je pro vás luštění nejen zábavné a poučné, ale také úspěšné. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017