Obesity News

Obesity NEWS 16 / 2007   (13. 12. 2007)

Vánoce už jsou tady

Vánoce už jsou tady

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Vánoční shon je v plném proudu. Asi každý z nás má na sebe ještě o poznání méně času než v „běžném“ roce. To může být rozhodující pro nastartování vzestupu hmotnosti. Zvláště pokud si říkáte, že na sobě začnete pracovat až po Vánocích. To většinou končí tak, že zvýšením hmotnosti nejsou obvyklé dva až tři kilogramy, ale klidně pět až šest. Celý článek zde.

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

Dnešní doba je charakteristická tím, že mnoho z nás chce žít zdravě. Tomu samozřejmě podřizujeme i náš jídelníček. Ve snaze o redukci několika kilogramů přestáváme velmi často používat klasický bílý cukr a snažíme se ho nahradit jinými alternativními sladidly. Avšak ne vždy je naše volba ta nejlepší. Celý článek zde.

Čím nejlépe sladit

Čím nejlépe sladit

Sladidla lze dělit z několika pohledů, například na přírodní a umělá, nízkokalorická a kalorická. Většina přírodních sladidel patří mezi kalorická – jejich energetická hodnota se pohybuje mezi 1000–1700 kJ/100 g. Z tohoto důvodu nejsou tedy moc vhodná při redukci hmotnosti. Umělá sladidla mohou být jak nízkokalorická, tak stejně kalorická jako přírodní. Je proto třeba pečlivě dbát na výběr vhodného umělého sladidla, tzn. nekalorického. Celý článek zde.

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Do našeho povědomí se v poslední době dostává, zejména díky reklamě na jednu minerální vodu, nové sladidlo pod názvem sukralóza. Pojďme se na ni podívat blíže… Celý článek zde.

Linda-Linie: další z pomocníků při hubnutí

Linda-Linie: další z pomocníků při hubnutí

Je to již déle než rok, kdy byl spuštěn komplexní program snižování hmotnosti s názvem Linda-Linie. V jeho rámci se můžete dozvídat pravidelné novinky ze světa obezity a nejnovější poznatky o možnostech snižování hmotnosti. Celý článek zde.

Z historie sladidel

Z historie sladidel

Jako nejstarší sladidlo v dějinách byl patrně užíván med z divokých včel. Archeologické nálezy svědčí o tom, že med lidé jedli již v době kamenné. Jedním z nejstarších dokladů užívání medu je 9000 let starý objev z města Eilos v západním Švédsku, kde byla nalezena hrouda pryskyřice smíchaná s medem s otisky chrupu dítěte, které si na této „pravěké“ žvýkačce pochutnávalo. Ještě starším nálezem je jeskynní obraz ze španělské obce Arana znázorňující ženu, jak leze na strom a vybírá včelí plástve. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017