Obesity News

Tipy

Selfmonitoring a eVito 2015

Selfmonitoring a eVito 2015

21. 1. 2015

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V loňském roce jsme postupně představovali systém eVito, který se nám jeví jako velmi dobrý pomocník selfmonitoringu, tedy sledování a vyhodnocování tělesných parametrů samotným pacientem. Tento systém je dobrou motivací pro zlepšení, protože umožňuje v krátké době posoudit vliv stravy, pohybu a dalších vlivů na výši glykémie, hmotnost i krevní tlak. Celý článek zde.

Selfmonitoring – vyšetřování moči

Selfmonitoring – vyšetřování moči

4. 7. 2014

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Součástí selfmonitoringu je sledování ketonurie, tzn. kontrola přítomnosti ketolátek v moči a glykosurie, tedy kontrola množství cukru v moči. To provádí pacient s pomocí diagnostických proužků. Celý článek zde.

Potraviny a glykemický index

Potraviny a glykemický index

20. 3. 2014

Bc. Martina Daňková

Nedávno mi na prohlídce u doktora byla zjištěna mírná cukrovka. Léky ani inzulin jsem zatím nedostala, jen mám omezit cukry, živočišné tuky (a kalorie). Pan doktor mi doporučil, že mám jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale já se v tom ztrácím. Co konkrétně mám a nemám jíst, když chci dodržet doporučení? Celý článek zde.

Tuky ve výživě

Tuky ve výživě

20. 2. 2014

Bc. Martina Daňková

Na tuky se v minulosti pohlíželo jako na „prázdné kalorie“. Tato představa je dnes překonána, tuky plní v našem těle řadu nenahraditelných funkcí – jsou např. základní složkou každé buněčné membrány, slouží jako energetická zásoba, jsou nositeli vitaminů rozpustných v tucích atd. Celý článek zde.

Existuje závislost na jídle?

Existuje závislost na jídle?

29. 1. 2014

MUDr. Marta Šimůnková

Záleží na tom, jak pojem závislost chápeme. Na jídle jsme životně závislí, bez potravy bychom zemřeli. Jídlo se však mnohdy k drogám vyvolávajícím závislost přirovnává. Jedna přítelkyně na základě své zkušenosti tvrdí, že cukr je horší než heroin. Se sladkostmi zkušenost určitě má, ale zda zkoušela „tvrdé“ nelegální drogy, o tom velmi vážně pochybuji. Nicméně mě názor odborníka – adiktologa, tedy lékaře‑psychiatra, který se zabývá léčbou závislostí, velmi zajímá. Proto jsem se zeptala prim. MUDr. Petra Popova, MHA, z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, předsedy Společnosti pro návyková onemocnění ČLS JEP‚ zda a jak spolu obezita a závislosti souvisejí. Celý článek zde.

Sacharidy ve výživě

Sacharidy ve výživě

29. 1. 2014

Bc. Martina Daňková

Mnohé z redukčních diet, které slibují rychlé snížení hmotnosti, se zaměřují na sacharidy a v dietních plánech je radikálně omezují. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy. Celý článek zde.

Krabičková dieta – zeleninový salát s krůtím masem

Krabičková dieta – zeleninový salát s krůtím masem

2. 10. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – ovoce je zdravé a při hubnutí ho můžeme sníst,

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – ovoce je zdravé a při hubnutí ho můžeme sníst,

19. 6. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V letošním roce jsme se rozhodli představovat mýty o jídle a pohybových aktivitách, které postupně budeme vysvětlovat. Neděláme si nárok, že to bude všem po chuti, někteří třeba namítnou, že jim to nepomáhá, nicméně pokusíme se vysvětlit, jaká jsou úskalí a limity jednotlivých mýtů. Je známo, že největším nepřítelem pro naši postavu je tuk. Dokonce se ukazuje, že právě potraviny s vysokým obsahem tuku způsobují cukrovku mnohem častěji než například sladké nápoje. Mnoho lidí pak vymění tučná jídla za jídla sladká. A je pak velkým omylem, že při redukční dietě můžeme sníst tolik ovoce, kolik chceme. Celý článek zde.

Čím si osladit?

Čím si osladit?

18. 4. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Již dávno není pravdou, že se diabetici i obézní musejí vzdát sladkého. Jde jen o to vybrat si vhodné sladidlo právě pro sebe. Celý článek zde.

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – neslaďte – cukr je škodlivý

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – neslaďte – cukr je škodlivý

18. 4. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V letošním roce jsme se rozhodli představovat mýty o jídle a pohybových aktivitách, které postupně budeme vysvětlovat. Neděláme si nárok, že to bude všem po chuti, někteří třeba namítnou, že jim to nepomáhá, nicméně pokusíme se vysvětlit, jaká jsou úskalí a limity jednotlivých mýtů. Jedním z nejrozšířenějších omylů a mýtů je, že nemáme sladit. Mnoho lidí tak jako první krok při redukční dietě odstraní cukr. Přestanou sladit nápoje v domnění, že začnou lépe hubnout. Celý článek zde.

Není vláknina jako vláknina

Není vláknina jako vláknina

28. 3. 2013

Mgr. Iva Belasová

Na podzim proběhl zajímavý projekt VŠTJ MEDICINA – tříměsíční redukční kurz pod vedením lékaře, psychologa, nutričního poradce a fyzioterapeuta. Pod dohledem odborníků, kolektivu a s podporou přípravku Obesimed Forte byla cesta ke štíhlé linii snazší. Celý článek zde.

Vánoce na dietě

Vánoce na dietě

21. 12. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Ne každý z nás si během Vánoc může dopřát všech dobrot bez omezení, nýbrž musí dodržovat některou ze speciálních diet vycházející z konkrétního onemocnění, typicky při potížích se žlučníkem, vysokým cholesterolem, ale také při cukrovce a obezitě. Ta většinou vyžaduje omezení nebo úplné vyloučení tuků a cukrů, snížení přísunu soli a omezení dráždivého koření. Obecně pak platí, že strava by měla být lehce stravitelná, aby co nejméně zatěžovala trávicí ústrojí. Ovšem i za takto ztížených podmínek lze připravit velmi chutné a pestré pokrmy. Celý článek zde.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně

Nejlepší školní oběd vaří v Brně

19. 9. 2012

Redakce

Podpora školního stravování je jedním ze základních kamenů prevence nadváhy a obezity u dětí. Pokrmy ze školních jídelen jsou dnes nejen chutné, ale i kvalitní, energeticky vyvážené a přizpůsobené chuťovým preferencím dětských strávníků. Ve školní jídelně se děti také učí základům zdravého stravování. A právě zdravá a vyvážená strava spolu s pravidelným pohybem jsou prevencí nadváhy nebo obezity jak v dětství, tak i v dospělosti. Celý článek zde.

Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

27. 6. 2012

Mgr. Alena Menclová

Otázka nedostatečného příjmu základních složek potravy by neměla být během nemoci podceňována. Hlavní rizikovou skupinou jsou pacienti, kteří se léčí s onemocněním zažívacího traktu, onemocněními neurologickým (např. cévní mozková příhoda) a nádorovým a chronickým onemocněním plic. Celý článek zde.

Obohacování potravin o vitaminy

Obohacování potravin o vitaminy

27. 6. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Ačkoli vitaminy a minerální látky nejsou zdrojem energie, je jejich dostatečný příjem ve stravě životně důležitý. Zajišťují například správný chod organismu, jsou nezbytné pro využití energie z potravy, podílejí se na růstu a vývoji, ochraňují organismus před infekcemi a podobně. Jejich zvýšenou potřebu mají především děti, těhotné a kojící ženy, starší osoby, nemocní a lidé v rekonvalescenci. Celý článek zde.

Jak bojovat stravou proti jarní únavě

Jak bojovat stravou proti jarní únavě

21. 5. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Venkovní teploty jsou stále příjemnější a příroda se zelená. My se však cítíme spíše unavení a bez energie. Jarní únava a s ní spojená nevýkonnost zkrátka postihuje mnohé z nás. Celý článek zde.

Co jsou bílkoviny a proč je vlastně potřebujeme?

Co jsou bílkoviny a proč je vlastně potřebujeme?

16. 4. 2012

Bc. Kristýna Skalická

Bílkoviny se skládají z aminokyselin a jsou základními stavebními kameny našeho organismu. Ve střevě jsou štěpeny a pak postupně vstřebávány. V těle jsou aminokyseliny využívány pro novotvorbu bílkovin, které plní funkci stavební a transportní. Zajišťují nám pohyb (ve formě svalů) a podílí se na obranyschopnosti organismu. Jejich dostatek je důležitý i při různých dalších procesech, jako například hojení ran. Celý článek zde.

Kouzlo zdravé stravy tkví ve správné tepelné úpravě

Kouzlo zdravé stravy tkví ve správné tepelné úpravě

16. 4. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Aby se strava stala naším lékem, je potřeba nejen vybírat kvalitní suroviny, respektovat výživová doporučení, ale také umět jídlo správně tepelně upravit. Známý je například vztah mezi vařením v páře, pečením bez tuku a nižší hmotností, zdravějšími cévami a menším rizikem vzniku cukrovky druhého typu nebo dokonce i nádorovými onemocněními. Celý článek zde.

O Vánocích není nutné „takové to domácí uzobávání“

O Vánocích není nutné „takové to domácí uzobávání“

14. 12. 2011

Bc. Jitka Laštovičková

Rok se s rokem sešel a advent pomalu ale nezadržitelně kráčí vstříc Vánocům – svátkům klidu, rodinných setkání a také hojnosti. I z toho důvodu se mnozí z těch, kteří se svou hmotností aktivně bojují, právě v tomto období obávají, že se ručička na váze posune o něco výš. Celý článek zde.

Důležitost výživy v těhotenství

Důležitost výživy v těhotenství

16. 11. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Hlavním cílem výživy v těhotenství je zajištění optimálních podmínek pro růst plodu při zachování dobrého nutričního stavu matky. Celý článek zde.

Co všechno lze vyčíst z obalu – 2. část

Co všechno lze vyčíst z obalu – 2. část

15. 6. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Jíst zdravě není vůbec těžké. Všechno záleží jen na našem přístupu. Samozřejmou součástí je výběr potravin v souladu se zásadami správné výživy. V tom jsou neocenitelným vodítkem informace o nutričním složení na obalech výrobků. Celý článek zde.

Co všechno lze vyčíst z obalu

Co všechno lze vyčíst z obalu

25. 5. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Označování potravin je povinností každého výrobce a slouží k ochraně spotřebitele. Na základě informací na obalu výrobku si můžeme vybrat pro nás výhodnější výrobek (např. se sníženým obsahem tuků pro potřeby redukční diety) nebo se vyvarovat nepříznivých důsledků pro naše zdraví (např. kvůli obsahu lepku nebo fenylalaninu u osob s nesnášenlivostí lepku nebo u osob s fenylketunurií). Základním předpisem je zákon o potravinách č. 110/1997 Sb., a prováděcí vyhláška 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin, které jsou v souladu s předpisy EU. Celý článek zde.

Půst neznamená držet hladovku!

Půst neznamená držet hladovku!

14. 4. 2011

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., Lukáš Lipenský, O.Cr.

Největší křesťanské svátky roku – Velikonoce – jsou tady. Počínaje Popeleční středou (letos vyšla na 9. března) jim předchází 40denní postní období, které si většina z nás představuje téměř jako „hladomornu”. Skutečnost je ale podstatně jiná. Půst není jen o omezení stravy, resp. masa, ale je to rovněž čas určený modlitbám a duševní činnosti, v přeneseném významu pak jakékoliv si odřeknutí vybrané každodenní činnosti. Celý článek zde.

Pravidelný půst posiluje ducha i organismus každého z nás

Pravidelný půst posiluje ducha i organismus každého z nás

14. 4. 2011

Marek Šplíchal

říká kněz Římskokatolické církve a duchovní správce Farnosti u sv. Petra Na Poříčí Lukáš Lipenský, O.Cr., v našem rozhovoru, v němž rozhodně nepromlouvá pouze k věřícím. Celý článek zde.

Co se skrývá za pojmem doplněk stravy?

Co se skrývá za pojmem doplněk stravy?

16. 3. 2011

Mgr. Alena Menclová

V dnešní době se často setkáváme s tím, že většina pacientů řeší počátek svých zdravotních obtíží převážně samoléčbou. Důvodem takového rozhodnutí může být úspora času, financí, ale také třeba snaha o oddálení návštěvy u lékaře. Prevence a samoléčba je důležitým přínosem v péči o zdraví. Výsledkem aktivního přístupu pacienta bývá snížení četnosti onemocnění, jeho včasné odhalení a zkrácení celkové doby léčby. Samoléčbu lze však aplikovat pouze u méně závažných stavů jako jsou nachlazení, rýma, chřipka, kašel, bolest v krku, průjem, zácpa atd. V případě, kdy příznaky onemocnění i přes samoléčbu přetrvávají, stav se zhoršuje, bolest sílí či dochází k výskytu nežádoucích účinků léčiv, je vždy nutná návštěva lékaře. Celý článek zde.

Vliv tuků na naše zdraví

Vliv tuků na naše zdraví

16. 3. 2011

MUDr. Petr Hlavatý

Řečeno volně s inspektorem Clouseauem, hlavní to postavy ze známé filmové série o růžovém panterovi: „Není tuk jako tuk!“ Hlavní rozdíl spočívá v zastoupení základních složek tuků neboli mastných kyselin. Ty se rozdělují podle chemické struktury na nasycené a nenasycené. Nenasycené se dále dělí na mono- a polynenasycené, jež tvoří dvě hlavní skupiny: omega-3 a omega-6. Zvláštní skupinu pak představují transmastné kyseliny. Zdá se, že příběh tuků má leccos společného s detektivkou… Celý článek zde.

Láska prochází žaludkem

Láska prochází žaludkem

16. 2. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Na 14. února připadá svátek všech zamilovaných „Valentýn“, který si získává stále více příznivců. A to je dobře, čím více dnů budeme věnovat lásce, tím lépe bude na světě. Láska bývá častým důvodem – jak u žen, tak i u mužů – k zahájení „boje“ s nadbytečnými kilogramy. Z tohoto pohledu by svátek lásky mohl být dobrou příležitostí, jak společně začít s hubnutím nebo alespoň s ozdravěním jídelníčku. Celý článek zde.

Mlsat lze i zdravě

Mlsat lze i zdravě

16. 2. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Občas si dopřát něco sladkého není na škodu ani v rámci redukčního režimu. Nicméně je dobré vědět, po čem sáhnout, aby chuťové buňky dostaly to, co chtějí a linie zůstala ušetřena. Celý článek zde.

Správné uchovávání potravin ovlivňuje naše zdraví

Správné uchovávání potravin ovlivňuje naše zdraví

8. 12. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Snaha prodloužit trvanlivost potravin byla v popředí zájmu lidí od nepaměti. Nejběžnějšími způsoby konzervace bylo sušení, uzení a nasolování. Přelomový byl rok 1864, v němž francouzský biolog Louis Pasteur vyvinul nový způsob konzervace potravin, a sice pasterizaci. Celý článek zde.

Nové potraviny významně pomáhají při redukci hmotnosti

Nové potraviny významně pomáhají při redukci hmotnosti

8. 12. 2010

Redakce

Výzkumný ústav potravinářský se od roku 2006 v rámci projektu „Bezpečné a kvalitní potraviny k podpoře snižování nadváhy“ zabývá testováním a vývojem tzv. nových potravin, které v porovnání s „normálními“ potravinami dovedou zasytit na významně delší dobu a nepodílejí se na tvorbě tuku v tkáních. Za to „může“ vaječný bílek, který je jejich základem. Nejdále dospěl výzkum u proteinových nudlí, které v současné době přecházejí do výroby a brzy se objeví v obchodech. Více o těchto revolučních potravinách prozrazuje jejich otec-zakladatel Karel Kýhos. Celý článek zde.

Jak uchovávat ovoce a zeleninu aneb k jakým kvalitativním změnám dochází vlivem skladování

Jak uchovávat ovoce a zeleninu aneb k jakým kvalitativním změnám dochází vlivem skladování

20. 10. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, každý pilný zahrádkář odpoví, že se pečlivě staral o svou zahradu. Co ale s vypěstovanou zeleninou a ovocem? Způsobů, jak uchovat plody své práce, je několik. Tradiční je zavařování, sušení, zamrazování či uskladnění v suchu a temnu. Díky těmto technologickým postupům zajistíme sice trvanlivost potravin, ale jakým způsobem se změní jejich nutriční hodnota? O tom více pojednávají následující řádky. Celý článek zde.

Otrava houbami aneb proč na žampiony raději do obchodu

Otrava houbami aneb proč na žampiony raději do obchodu

29. 9. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou. Touto větou vás, milí čtenáři, nechci vůbec děsit, nicméně na jedovaté houby si musíme dávat vždycky pozor. Houby můžeme z hlediska poživatelnosti dělit na jedlé, nejedlé (nejsou jedovaté, ale jsou např. hořké, palčivé či jinak nevhodné k jídlu) a jedovaté. Největší skupinu tvoří houby jedlé. Houby jedovaté a nejedlé jsou ve výrazné menšině. Celý článek zde.

Houby a redukce hmotnosti

Houby a redukce hmotnosti

29. 9. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Houby patří mezi velmi staré organismy – předpokládá se, že na naší planetě byly již spolu s dinosaury. V současnosti je známo asi milion a půl druhů hub, z toho se u nás nachází cca 10 000. Houby rostou nejen v lesích, ale i na rostlinách (nechvalně známé plísně), určité druhy jsou schopny žít i v extrémních podmínkách – houby se vyskytují od rovníku k oběma pólům. Celý článek zde.

Celozrnné pečivo ano. Tmavé neznamená vždy zdravé!

Celozrnné pečivo ano. Tmavé neznamená vždy zdravé!

24. 3. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Zřejmě většina z nás se při dodržování redukční diety řídí pravidlem, podle něhož je klasické bílé pečivo takříkajíc zapovězeno, zatímco pečivo celozrnné je jakousi „mantrou“, jež nás má doslova „spasit“. Pojďme se ale na celozrnné pečivo – takové, co běžně nalezneme v nabídce českých supermarketů – podívat blíže, abychom si ověřili, zda má skutečně takové blahodárné účinky na náš organismus. Celý článek zde.

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

21. 1. 2010

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Společný projekt 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu potravinářského v rámci výzkumného grantu IGA MZ ČR sleduje vliv nových potravin na metabolismus, ale také např. chuťové vlastnosti, sytivost a další parametry. Potraviny jsou v rámci tohoto projektu testovány na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze již od roku 2007. Celý článek zde.

Testování nových potravin v praxi 1. díl

Testování nových potravin v praxi 1. díl

25. 11. 2009

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Společný projekt 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu potravinářského v rámci výzkumného grantu IGA MZ ČR sleduje vliv nových potravin na metabolismus, ale také např. chuťové vlastnosti, sytivost a další parametry. Potraviny jsou v rámci tohoto projektu testovány na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze již od roku 2007. Celý článek zde.

Ovoce na vánoční stůl

Ovoce na vánoční stůl

25. 11. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Se sezonním letním ovocem jsme se již museli rozloučit, nicméně obchody jsou stále plné pro nás typického zimního ovoce. A jelikož by ovoce mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku, přinášíme vám přehled nejčastějšího zimního ovoce. Celý článek zde.

Tuky v naší stravě – které jsou pro náš organismus vhodnější a kolik jich vlastně potřebujeme?

Tuky v naší stravě – které jsou pro náš organismus vhodnější a kolik jich vlastně potřebujeme?

25. 3. 2009

Tuky přijímané potravou jsou pro lidské tělo především zdrojem energie (1 g tuku obsahuje 9 kcal, tj. 38 kJ). Tuky v potravě tvoří poměrně různorodou směs lipidů, a to zejména triacylglycerolů (přes 95 %), fosfolipidů (lecitin, kefalin), sfi ngolipidů, glykolipidů, cholesterolu a fytosterolu.1 Denní příjem tuků u zdravého člověka by měl činit asi 1 g na kilogram tělesné hmotnosti. Zastoupení živočišných a rostlinných tuků by mělo být nejlépe v poměru 1:2. Celý článek zde.

Ořechy v redukčním úsilí

Ořechy v redukčním úsilí

19. 2. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Mnoho obézních se ptá, zda při redukčním úsilí může konzumovat ořechy. Odpověď zní ano, ale v přiměřeném množství – tzn. do 30 g denně. Záleží jen na vás, zda těchto 30 g budou představovat 3 para ořechy nebo hrst piniových oříšků. Avšak při redukční snaze budete muset zapomenout na veškeré ořechy, které jsou slané či sladké, v omáčce wasabi, s kari příchutí nebo dokonce i uzené. Zcela nevhodné jsou pak ořechy v jogurtu či čokoládě. Ořechy by měly být čerstvé. V následujícím textu si představíme nejčastěji zastoupené ořechy na našem trhu. Celý článek zde.

Vánoce jinak

Vánoce jinak

11. 12. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

Vánoční svátky se blíží a s nimi i starost, jak odolat všemu tomu jídlu, a sladkostem zvlášť, které k tomuto období neodmyslitelně patří. Je ale vůbec možné si pochutnat a zůstat štíhlý(á)? Určitě ano! Zkuste letošní vánoční svátky pojmout jinak a zapomenout protentokrát na čokoládové fi gurky z nekvalitní čokolády nebo na pečení 15 druhů máslového cukroví. Samozřejmě své oblíbené druhy cukroví upečte, ale alespoň část vyměňte za zdravější variantu. Ano, řeč je o ovoci… Celý článek zde.

Vláknina a redukce hmotnosti

Vláknina a redukce hmotnosti

10. 6. 2008

Vláknina nepřináší ani energii, ani stavební látky. Může nám však pomoci upravit trávení a zhubnout. Upravuje množství a konzistenci stolice, čímž předchází zácpě a následně karcinomu tlustého střeva. Má pozitivní význam u diabetiků tím, že snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů, a jako prevence aterosklerózy, jelikož pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Možná méně známý příznivý účinek je prevence parodontózy a zubního kazu − potravu s obsahem vlákniny je třeba důkladně žvýkat, čímž dochází k masáži dásní. Celý článek zde.

V nabídce potravin máme co dohánět

V nabídce potravin máme co dohánět

13. 5. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Vážení čtenáři, ráda bych se s vámi podělila o další zážitky z pobytu v USA. Zatímco v Čechách a na Moravě je jaro v plném proudu, zde je sněžení stále na denním pořádku. Stromy tu zatím nemají ani lístek, takže to tu na mě působí jako scény z Hitchcockova hororu. Nejvíce to vadí dceři, která stále smutně prohlíží dětský park s prolézačkami, na které nemůže buď proto, že jsou zapadané sněhem, nebo jsou mokré. Bazén, který je nedaleko, na mě působí spíše jako špatný vtip, neboť si myslím, že toto pozdní jaro (průměrné teploty jsou zde kolem 5 °C) přejde plynule opět do zimy. Celý článek zde.

Opravdu sůl nad zlato?

Opravdu sůl nad zlato?

17. 4. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Téměř každý bude znát pohádku Boženy Němcové Sůl nad zlato, ze které plyne ponaučení, že zatímco bez zlata a drahých kamenů člověk žít může, sůl je pro život a zdraví nezbytná. Jistě ano, ale i zde platí tzv. zlatá střední cesta. Celý článek zde.

Důležitost zdravé výživy při prevenci nemocí

Důležitost zdravé výživy při prevenci nemocí

21. 2. 2008

Zprávy Světové zdravotnické organizace uvádějí výživu jako hlavní vyvolávající faktor u téměř poloviny nemocí, u třetiny potom její podíl na vzniku. Zdravá výživa je tedy jedním z nejdůležitějších faktorů v prevenci nemocí. V poslední době se naštěstí objevil důležitý trend – lidé se začínají zajímat o to, co je zdravé a podle toho si potraviny vybírat. Celý článek zde.

V zimě zdravě, chutně a levně

V zimě zdravě, chutně a levně

24. 1. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

Se zimou nejsou spojeny pouze lyže, brusle a grog, ale také dobré jídlo. Paleta typicky zimních jídel je velmi široká a následující řádky jsou toho důkazem. Například bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si zimu ani nelze představit. Díky vysokému obsahu poměrně kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Celý článek zde.

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

13. 12. 2007

Dnešní doba je charakteristická tím, že mnoho z nás chce žít zdravě. Tomu samozřejmě podřizujeme i náš jídelníček. Ve snaze o redukci několika kilogramů přestáváme velmi často používat klasický bílý cukr a snažíme se ho nahradit jinými alternativními sladidly. Avšak ne vždy je naše volba ta nejlepší. Celý článek zde.

Čím nejlépe sladit

Čím nejlépe sladit

13. 12. 2007

Sladidla lze dělit z několika pohledů, například na přírodní a umělá, nízkokalorická a kalorická. Většina přírodních sladidel patří mezi kalorická – jejich energetická hodnota se pohybuje mezi 1000–1700 kJ/100 g. Z tohoto důvodu nejsou tedy moc vhodná při redukci hmotnosti. Umělá sladidla mohou být jak nízkokalorická, tak stejně kalorická jako přírodní. Je proto třeba pečlivě dbát na výběr vhodného umělého sladidla, tzn. nekalorického. Celý článek zde.

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

13. 12. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Do našeho povědomí se v poslední době dostává, zejména díky reklamě na jednu minerální vodu, nové sladidlo pod názvem sukralóza. Pojďme se na ni podívat blíže… Celý článek zde.

Z historie sladidel

Z historie sladidel

13. 12. 2007

Jako nejstarší sladidlo v dějinách byl patrně užíván med z divokých včel. Archeologické nálezy svědčí o tom, že med lidé jedli již v době kamenné. Jedním z nejstarších dokladů užívání medu je 9000 let starý objev z města Eilos v západním Švédsku, kde byla nalezena hrouda pryskyřice smíchaná s medem s otisky chrupu dítěte, které si na této „pravěké“ žvýkačce pochutnávalo. Ještě starším nálezem je jeskynní obraz ze španělské obce Arana znázorňující ženu, jak leze na strom a vybírá včelí plástve. Celý článek zde.

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

18. 10. 2007

Slovo biopotraviny se v médiích poslední dobou objevuje velmi často. Co to vlastně je? Jak je v obchodě poznáme? Kde je můžeme koupit? Proč jsou lepší než tzv. normální potraviny? Můžeme jim věřit? Takové a mnohé další otázky napadají asi nejednoho z nás. Přejděme tedy k jejich zodpovězení. Celý článek zde.

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

6. 9. 2007

PhDr. Karolína Hlavatá

Tepelnou úpravou stravy se rozumí zpracování potravin teplem tak, aby pokrm získal určité kulinářské vlastnosti (konzistenci, vůni, chuť, barvu, odpovídající teplotu) a byl tak vhodný ke konzumaci. Správná tepelná úprava má zajistit dietetické požadavky pokrmu při zachování co možná nejvyšší biologické hodnoty (z hlediska obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin). Celý článek zde.

Pitný režim

Pitný režim

9. 6. 2007

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Správný pitný režim je nedílnou součástí zdravé výživy. Nedostatek tekutin způsobuje únavu, podrážděnost a bolesti hlavy. Při dlouhodobém nedostatku tekutin dochází také ke vzniku zácpy, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku močových infekcí a rizikem je i rozvoj obezity. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017