Obesity News

Strava

Kdopak by se příloh bál?

Kdopak by se příloh bál?

30. 1. 2017

Aneta Hásková

„Prosím bez přílohy, děkuji!“. Tato věta a další stále setrvávají u velké části populace, která se snaží redukovat hmotnost, či upravit jídelníček. Tato strategie však z dlouhodobého pohledu není příliš vhodná. Pokud změnu váhy postavíme na vynechávání pečiva, nebo omezování příloh, jednou z možností je to, že naše tělo začne reagovat na nízký příjem sacharidů zpomalováním metabolismu a redukce se stává hůře dosažitelná. Celý článek zde.

Krůtí maso s mrkví

Krůtí maso s mrkví

30. 1. 2017

Redakce

Krůtí maso s mrkví je na přípravu snadný pokrm, kterým se dostatečně nasytíme a přitom nezatížíme organismus nadbytečnými kilojouly. Celý článek zde.

Jídlo jako lidská potřeba

Jídlo jako lidská potřeba

30. 1. 2017

Mgr. Nela Binarová

Jídlo zaujímá v životě člověka významné postavení. Příjem potravy není jen biologickou potřebou, ale reprezentuje také řadu aspektů lidství. Stává se momentem společného setkávání, měřítkem bezpečí, kulturní tradicí, uměleckým dílem a dokáže sloužit k demonstraci vzdoru či agrese. S jídlem jsou spojeny důležité vzpomínky a emoční prožitky, které si tělo velmi dobře pamatuje. Pokud chceme dostat jídlo pod kontrolu, nevystačíme s jednoduchým pohledem na jídlo jako na potravinu. Jídlo pro nás znamená mnohem více. Proto potřebujeme poznat svůj vztah k jídlu, pochopit další významy, jaké pro nás osobně jídlo má. Celý článek zde.

VÁNOČNÍ CUKROVÍ PRO RADOST

VÁNOČNÍ CUKROVÍ PRO RADOST

10. 12. 2016

Mgr. Bc. Martina Kollerová

Tradice vánočního cukroví sahá až do pradávné pohanské minulosti. Připisovali se mu tajemné schopnosti chránit rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Jako obřadní pečivo se rozvěšovalo po domě, sadu, chlévech, stájích, aby se zahnaly zlé síly. Současné pojetí vánočního cukroví častokrát ony zlé síly naopak do domácnosti přivádí. Stres při přípravě, výčitky při mlsání a někdy až plýtvání při likvidaci méně oblíbených druhů. Vraťme cukroví trochu tajemné síly, upečme ho pro radost, přidejme hodnotné živiny a plnost chuti a naopak uberme množství, kalorie a méně oblíbené druhy. Celý článek zde.

ZELENÁ PRO POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ STRES

ZELENÁ PRO POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ STRES

19. 6. 2016

Mgr. Bc. Martina Kollerová

Léto je skvělá příležitost, dopřát si více potravin, obsahující látky, které pomáhají zvládnout stres a mají minimální vliv na zvyšování hmotnosti. Právě v létě je těchto potravin dostatek. Zároveň máme čas vyzkoušet si, že příprava jídel z nich netrvá o moc déle, než sáhnout po něčem vydatném a chutném, co nám v těžký den sice udělá dobře, ale zároveň bude mít nepříznivý vliv na naši hmotnost. Zkusme právě v létě zařadit častěji potraviny, které dle vědců mají schopnost uvolňovat stres a zlepšovat náladu. Když z nich připravíme chutná jídla, šance setrvat u nich i po návratu do zaběhnutého kolotoče bude pravděpodobnější. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených bojovníků se stresem: Celý článek zde.

Obezita, stres a jídlo

Obezita, stres a jídlo

19. 6. 2016

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Všechno souvisí se vším, ale některé věci spolu souvisí více. Mezi ně patří vztah obezity a stresu, jídla a stresu nebo jídla a obezity. Většina z nás, když je ve stresu, pociťuje mírnou úzkost, necítí se dobře nebo je nervózní, použije jídlo, případně nápoj pro zklidnění. Něco dobrého k jídlu nebo pití nám zlepší náladu. Je to nejrychlejší a nejpříjemnější způsob eliminace nebo alespoň oslabení tzv. STRESOVÉ REAKCE. Není to přirozené chování, ale naučené a praxí opakovaně prokázané. Celý článek zde.

Kalorické tabulky zkrotí vaši váhu

Kalorické tabulky zkrotí vaši váhu

10. 4. 2016

Bc. Aneta Sadílková

Hubnutí je věda. Shazovat kila vám usnadní moderní technologie. S aplikací Kalorické tabulky budete mít pod kontrolou každodenní přijaté i vydané kalorie. Navíc získáte přehled i o složení vaší stravy. Aktuální vývoj své hmotnosti pak uvidíte v souvislostech. Celý článek zde.

Jaká je skutečná pravda o víně?

Jaká je skutečná pravda o víně?

20. 11. 2015

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

K půvabu podzimu nepochybně přispívají značnou měrou „nová“ vína, a to už od temperamentního burčáku, přes svatomartinské až po beaujolais noveau. Stojí tedy za to si ujasnit, jaké má vlastně víno účinky na lidský organismus. Je zdravější červené, nebo bílé? Pravda vás možná překvapí! Celý článek zde.

Vychutnávat, nikoli konzumovat!

Vychutnávat, nikoli konzumovat!

20. 11. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Vice prezident Asociace sommelierů ČR, jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR, vítěz mistrovství světa Habanosommelier v Havaně, absolvent Wine & Spirit Education Trust v Londýně, spoluautor knihy Hledání pravdy o víně – sommelierství, recenzent několika knih, autor téměř 300 odborných článků a lektor Asociace sommelierů, Ivo Dvořák radí exklusivně čtenářům Obesity News, jak si vychutnat víno. Celý článek zde.

Po večírku neplánujte závody

Po večírku neplánujte závody

20. 11. 2015

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Alkohol s pohybem nejde moc dohromady. Přesto se s tím setkáváme docela často. Celý článek zde.

Inspirováno Barcelonou: Tapas a koktejlové pohoštění

Inspirováno Barcelonou: Tapas a koktejlové pohoštění

20. 11. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Mladá vína vyžadují adekvátní „potravní doplněk“, tentokrát ne z lékárny, ale ze Španělska. Odlehčené tapas a skleničky plné překvapení jsou tím pravým, čím zajídat sklenku svatomartinského nebo nového beaujolais. Celý článek zde.

Poklady ze zahrady a sadu

Poklady ze zahrady a sadu

9. 10. 2015

Bc. Martina Daňková

Zbylo vám ovoce z letošní úrody a vy nevíte co s ním? Způsobů jak zužitkovat přebytečné plody ze zahrádky je mnoho a fantazii se meze nekladou. I když si možná říkáte, že ovoce obsahuje spoustu cukru, všechny uvedené varianty jeho použití jednoznačně předčí kupované sladkosti a u většiny z nich není nutné počítat s kilogramy navíc. Celý článek zde.

Podzimní pečení

Podzimní pečení

9. 10. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

V horkém létě se nám nechce rozpalovat troubu. A tak když přijdou první chladnější dny, dostaneme chuť na něco upečeného. Dorty, koláče, záviny – to jsou ale pochoutky, které zpravidla obsahují přesmíru energie. Co si tedy upéci zdravého, abychom neohrozili naši snahu konečně na podzim nepřibrat? Celý článek zde.

Houbové rizoto na italský způsob

Houbové rizoto na italský způsob

10. 9. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Před mnoha a mnoha lety (zní to jako v pohádce, ale jde o realitu) jsem se potkala na středomořském pobřeží s rizotem. Celý článek zde.

Houby a jejich výživová hodnota

Houby a jejich výživová hodnota

10. 9. 2015

Bc. Aneta Sadílková

Konzumaci hub ať už těch sesbíraných v lese, či koupených v obchodě (žampiony, hlíva ústřičná) lze z pozice nutričního terapeuta vřele doporučit. Houby obsahují velmi malé množství energie (na 100 g čerstvých hub jen 140 kJ), zvyšují objem stravy a poslouží tak k naplnění žaludku bez zbytečného množství kalorií navíc. Celý článek zde.

Jak se (ne)stravovat v létě: zaměřeno na letní narušitele

Jak se (ne)stravovat v létě: zaměřeno na letní narušitele

11. 6. 2015

Bc. Martina Daňková

Mnozí z nás se určitě těší na dovolenou a letní měsíce, do kterých vkládají své naděje na hubnutí. Je léto pro redukci opravdu výhodnější než jiná roční období? Celý článek zde.

Čím zahnat hlad v létě, na cestách a u vody?

Čím zahnat hlad v létě, na cestách a u vody?

11. 6. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

V letním vaření nebudeme moc vysvětlovat, ale budeme si užívat dobrůtek, po nichž se (v rozumném množství) nepřibírá. Léto je symbolem pro cestování, výlety, koupání, zkrátka relax. Ale i na cestách a u vody se hlad přihlásí o slovo. Můžete zajít do nejbližšího stánku, či zastavit u benzínové pumpy a koupit si plněnou bagetu (čímsi), hotové sendviče, grilovanou klobásu s chlebem, párek v rohlíku, nebo jakoukoli jinou „lahůdku“. My si však ukážeme, že i na cestách lze jíst chutně a zdravě. Celý článek zde.

Biopotraviny milované i zatracované

Biopotraviny milované i zatracované

14. 5. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Co člověk, to vyhraněný názor na potraviny nesoucí označení BIO. Přitom mnoho lidí neví, co to označení BIO znamená. Celý článek zde.

Strava a pohyb diabetika

Strava a pohyb diabetika

3. 4. 2015

Dagmar Černá

Základem režimu každého diabetika by měla být pestrá racionální strava a dostatečná pohybová aktivita. Bohužel tomu tak často není, jelikož spousta pacientů si myslí, že pokud mu byly předepsány léky nebo aplikace inzulinu, je tím léčba vyřešena. Opak je pravdou. Celý článek zde.

Jaro ve štíhlé kuchyni

Jaro ve štíhlé kuchyni

3. 4. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Jsou tu! Nejen letní čas, ale především sluníčko, delší den a spousta svěží chuti! Celý článek zde.

Předjaří není zima a půst není hladovka

Předjaří není zima a půst není hladovka

5. 3. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Jaro sice začíná až 21. března, ale těšení na první rozkvetlá kvítka pomůže překonat poslední záchvěvy zimy. Mnozí si toto období spojují spíše s jarní únavou, chřipkou, nachlazením, rozmrzelostí a ztrátou životní radosti. A to proto, že se neumíme poučit z ročního rytmu života našich předků. Celý článek zde.

Jaké chyby děláme nejčastěji v zimním jídelníčku?

Jaké chyby děláme nejčastěji v zimním jídelníčku?

5. 2. 2015

Bc. Martina Daňková

Venku je zima, možná dokonce i sněží a vy přemýšlíte, co si uvaříte k obědu. Kupodivu Vás napadají jen jídla plná másla, sádla a slaniny. Je to v zimním období přirozené a správné nebo se jedná o přežitek z dob minulých? Celý článek zde.

Oblé křivky jsou sexy, zvláště na Valentýna

Oblé křivky jsou sexy, zvláště na Valentýna

5. 2. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Možná vám připadá svátek svatého Valentýna „umělý“, „komerční“ a „nečeský“. Uprostřed nevlídné zimy je však jakýkoli důvod, proč si udělat příjemný večer, vítaný! A je‑li spojený dokonce s láskou, tím lépe. Celý článek zde.

Selfmonitoring a eVito 2015

Selfmonitoring a eVito 2015

21. 1. 2015

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V loňském roce jsme postupně představovali systém eVito, který se nám jeví jako velmi dobrý pomocník selfmonitoringu, tedy sledování a vyhodnocování tělesných parametrů samotným pacientem. Tento systém je dobrou motivací pro zlepšení, protože umožňuje v krátké době posoudit vliv stravy, pohybu a dalších vlivů na výši glykémie, hmotnost i krevní tlak. Celý článek zde.

Záleží především na vás!

Záleží především na vás!

21. 1. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Náš život je plný rituálů, z nichž mnohé vykonáváme nějak automaticky, ani se nad nimi nezamýšlíme. Čistíme si zuby, před odchodem z domova kontrolujeme, zda jsme zhasli a vypnuli sporák či žehličku. K rituálům patří i náplň tradičních oslav, především Vánoc a vítání nového roku se stoly prohýbajícími se pod pochoutkami a s množstvím sklenic vysokokalorických nápojů (od limonád přes džusy, koktejly, pivo, víno až po likéry a destiláty). Celý článek zde.

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

18. 12. 2014

V nákupním košíku na vánoční pečení převažuje zpravidla bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku. Výsledek? Vynikající cukroví, pálení žáhy a několik kilogramů navíc. Zkusme to tedy trochu jinak, ještě chutněji, kvalitněji a ze správných surovin. Stojí za to navštívit koutek zdravé a speciální výživy v obchodech Tesco! Celý článek zde.

Nejčastější chyby ve stravování o Vánocích

Nejčastější chyby ve stravování o Vánocích

18. 12. 2014

Bc. Martina Daňková

V každém ročním období lze najít výmluvu na to, proč přibíráme. Vzpomeňte si na nové džíny, sukni nebo košili do práce. Opravdu je chcete hned v lednových slevách měnit za větší velikost? Zkuste pár jednoduchých rad jak „vánočnímu přibírání“ předejít. Celý článek zde.

Ovoce a obezita

Ovoce a obezita

2. 10. 2014

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Ovoce stále patří k opomíjeným potravinám v jídelníčku mnoha lidí. Často je to způsobeno tím, že se nevejde do tašky, abychom si ho přinesli do práce ke svačině. Když už třeba vtěsnáme banán do svého příručního zavazadla, po několika desítkách minut změní barvu a často i konzistenci tak, že se už jíst ani nedá. Celý článek zde.

Ach, ty diety

Ach, ty diety

4. 7. 2014

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V rámci projektu Mýty a skutečnosti v léčbě civilizačních onemocnění proběhly v červnu první preventivní akce v Praze, Brně a Českých Budějovicích. Hlavní téma byla obezita a během akcí byly vysvětlovány především tyto mýty. Celý článek zde.

Jak se stravovat o dovolené a nepřibrat?

Jak se stravovat o dovolené a nepřibrat?

4. 7. 2014

Bc. Martina Daňková

Čím dál více lidi využívá během dovolené služeb typu „all inclusive“, které se vztahují i na stravování. V praxi to znamená, že mají – zejména v lepších ubytovacích zařízeních – přístup k jídlu po celý den, mnohdy i do pozdních nočních hodin. Pojďme se ale podívat na některá úskalí, která s sebou stravováni formou švédských stolů přináší a jak se jim účinně bránit. Celý článek zde.

Selfmonitoring – vyšetřování moči

Selfmonitoring – vyšetřování moči

4. 7. 2014

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Součástí selfmonitoringu je sledování ketonurie, tzn. kontrola přítomnosti ketolátek v moči a glykosurie, tedy kontrola množství cukru v moči. To provádí pacient s pomocí diagnostických proužků. Celý článek zde.

Má v redukčním režimu při nepřítomnosti celiakie smysl bezlepková dieta?

Má v redukčním režimu při nepřítomnosti celiakie smysl bezlepková dieta?

17. 4. 2014

Bc. Martina Daňková

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují vyloučit veškeré potraviny obsahující lepek, a to i u osob zdravých, kteří celiakií netrpí. Celý článek zde.

Potraviny a glykemický index

Potraviny a glykemický index

20. 3. 2014

Bc. Martina Daňková

Nedávno mi na prohlídce u doktora byla zjištěna mírná cukrovka. Léky ani inzulin jsem zatím nedostala, jen mám omezit cukry, živočišné tuky (a kalorie). Pan doktor mi doporučil, že mám jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale já se v tom ztrácím. Co konkrétně mám a nemám jíst, když chci dodržet doporučení? Celý článek zde.

Tuky ve výživě

Tuky ve výživě

20. 2. 2014

Bc. Martina Daňková

Na tuky se v minulosti pohlíželo jako na „prázdné kalorie“. Tato představa je dnes překonána, tuky plní v našem těle řadu nenahraditelných funkcí – jsou např. základní složkou každé buněčné membrány, slouží jako energetická zásoba, jsou nositeli vitaminů rozpustných v tucích atd. Celý článek zde.

Existuje závislost na jídle?

Existuje závislost na jídle?

29. 1. 2014

MUDr. Marta Šimůnková

Záleží na tom, jak pojem závislost chápeme. Na jídle jsme životně závislí, bez potravy bychom zemřeli. Jídlo se však mnohdy k drogám vyvolávajícím závislost přirovnává. Jedna přítelkyně na základě své zkušenosti tvrdí, že cukr je horší než heroin. Se sladkostmi zkušenost určitě má, ale zda zkoušela „tvrdé“ nelegální drogy, o tom velmi vážně pochybuji. Nicméně mě názor odborníka – adiktologa, tedy lékaře‑psychiatra, který se zabývá léčbou závislostí, velmi zajímá. Proto jsem se zeptala prim. MUDr. Petra Popova, MHA, z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, předsedy Společnosti pro návyková onemocnění ČLS JEP‚ zda a jak spolu obezita a závislosti souvisejí. Celý článek zde.

Sacharidy ve výživě

Sacharidy ve výživě

29. 1. 2014

Bc. Martina Daňková

Mnohé z redukčních diet, které slibují rychlé snížení hmotnosti, se zaměřují na sacharidy a v dietních plánech je radikálně omezují. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy. Celý článek zde.

Krabičková dieta – zeleninový salát s krůtím masem

Krabičková dieta – zeleninový salát s krůtím masem

2. 10. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – ovoce je zdravé a při hubnutí ho můžeme sníst,

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – ovoce je zdravé a při hubnutí ho můžeme sníst,

19. 6. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V letošním roce jsme se rozhodli představovat mýty o jídle a pohybových aktivitách, které postupně budeme vysvětlovat. Neděláme si nárok, že to bude všem po chuti, někteří třeba namítnou, že jim to nepomáhá, nicméně pokusíme se vysvětlit, jaká jsou úskalí a limity jednotlivých mýtů. Je známo, že největším nepřítelem pro naši postavu je tuk. Dokonce se ukazuje, že právě potraviny s vysokým obsahem tuku způsobují cukrovku mnohem častěji než například sladké nápoje. Mnoho lidí pak vymění tučná jídla za jídla sladká. A je pak velkým omylem, že při redukční dietě můžeme sníst tolik ovoce, kolik chceme. Celý článek zde.

Krabičková dieta – rýžové nudle s tofu

Krabičková dieta – rýžové nudle s tofu

19. 6. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Krabičková dieta – salát z červené čočky

Krabičková dieta – salát z červené čočky

20. 5. 2013

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Čím si osladit?

Čím si osladit?

18. 4. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Již dávno není pravdou, že se diabetici i obézní musejí vzdát sladkého. Jde jen o to vybrat si vhodné sladidlo právě pro sebe. Celý článek zde.

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – neslaďte – cukr je škodlivý

10 mýtů o hubnutí, potravinách a pohybové aktivitě – neslaďte – cukr je škodlivý

18. 4. 2013

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

V letošním roce jsme se rozhodli představovat mýty o jídle a pohybových aktivitách, které postupně budeme vysvětlovat. Neděláme si nárok, že to bude všem po chuti, někteří třeba namítnou, že jim to nepomáhá, nicméně pokusíme se vysvětlit, jaká jsou úskalí a limity jednotlivých mýtů. Jedním z nejrozšířenějších omylů a mýtů je, že nemáme sladit. Mnoho lidí tak jako první krok při redukční dietě odstraní cukr. Přestanou sladit nápoje v domnění, že začnou lépe hubnout. Celý článek zde.

Krabičková dieta – salát z bílých fazolek

Krabičková dieta – salát z bílých fazolek

18. 4. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Není vláknina jako vláknina

Není vláknina jako vláknina

28. 3. 2013

Mgr. Iva Belasová

Na podzim proběhl zajímavý projekt VŠTJ MEDICINA – tříměsíční redukční kurz pod vedením lékaře, psychologa, nutričního poradce a fyzioterapeuta. Pod dohledem odborníků, kolektivu a s podporou přípravku Obesimed Forte byla cesta ke štíhlé linii snazší. Celý článek zde.

Krabičková dieta – čína s divokou rýží

Krabičková dieta – čína s divokou rýží

28. 3. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi dělali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Krabičková dieta: zázrak, nebo „starý recept“?

Krabičková dieta: zázrak, nebo „starý recept“?

25. 2. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi dělali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Krabičková dieta: zázrak, nebo „starý recept“?

Krabičková dieta: zázrak, nebo „starý recept“?

25. 1. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi dělali také a nebyl to problém. Připravíme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Vánoce na dietě

Vánoce na dietě

21. 12. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Ne každý z nás si během Vánoc může dopřát všech dobrot bez omezení, nýbrž musí dodržovat některou ze speciálních diet vycházející z konkrétního onemocnění, typicky při potížích se žlučníkem, vysokým cholesterolem, ale také při cukrovce a obezitě. Ta většinou vyžaduje omezení nebo úplné vyloučení tuků a cukrů, snížení přísunu soli a omezení dráždivého koření. Obecně pak platí, že strava by měla být lehce stravitelná, aby co nejméně zatěžovala trávicí ústrojí. Ovšem i za takto ztížených podmínek lze připravit velmi chutné a pestré pokrmy. Celý článek zde.

Jahelník

Jahelník

21. 12. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Vyprané jáhly vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut. Poté je vysušíme a nasypeme do připravené nádoby. Přidáme vejce, cukr, nastrouhaná a na másle s rozinkami orestovaná jablka, špetku soli a mléko. Připravíme hutnou směs, do které nastrouháme citronovou kůru, dochutíme podle potřeby ovocným cukrem nebo pomerančovou šťávou a to celé nalijeme do předem připravené pečicí nádoby, kterou jsme si vymazaly zbývajícím máslem a vysypaly žitnou moukou, aby se nám moučník nepřilepil. Jahelník vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C po dobu 30 až 45 minut nebo dokud nám nezezlátne. Upečený jahelník posypeme cukrem a podáváme s čerstvým plátkem citronu či pomeranče. Celý článek zde.

Jaké ryby jsou vhodné na vánoční stůl?

Jaké ryby jsou vhodné na vánoční stůl?

30. 11. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Zřejmě ve většině českých domácností se na štědrovečerním stole objevuje ryba. Velké oblibě se u nás těší ale i vepřový či kuřecí řízek smažený v trojobalu. Ryby by však v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět, a to nejen ve vánočním období. Celý článek zde.

Cibulačka

Cibulačka

30. 11. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Obě cibule a šalotku nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli. Poté ji zalijeme bílým vínem a 1 minutu podusíme. Dále přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut. Nakonec polévku osolíme, opepříme a přisypeme nasekanou petrželku. Podáváme s opečeným toustovým chlebem se zapečeným parmazánem. Celý článek zde.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem přelitý medovou omáčkou s ořechy

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem přelitý medovou omáčkou s ořechy

26. 10. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Omytou, oloupanou řepu a kozí sýr nakrájíme na plátky. Střídavě pokládáme do středu talíře tak, abychom měli tři plátky kozího sýra a čtyři plátky řepy. V připravené pánvi rozehřejeme med spolu s pomerančovou šťávou a kešu ořechy. Omáčku nalijeme na řepu s kozím sýrem a přidáme tři až čtyři kešu ořechy. Zdobíme snítkou kopru. Celý článek zde.

Znamená krabičková dieta zaručený úspěch?

Znamená krabičková dieta zaručený úspěch?

19. 9. 2012

V současné době se objevil nový způsob boje s nadbytečnými kilogramy, tzv. krabičková dieta. Nabídka zní i vypadá lákavě – předem připravené pokrmy odpovídající individuálně nastavené redukční dietě, stačí se jen domluvit na způsobu doručení. Žádné starosti s dietou či s nákupem potravin. Je tomu ale skutečně tak? Celý článek zde.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně

Nejlepší školní oběd vaří v Brně

19. 9. 2012

Redakce

Podpora školního stravování je jedním ze základních kamenů prevence nadváhy a obezity u dětí. Pokrmy ze školních jídelen jsou dnes nejen chutné, ale i kvalitní, energeticky vyvážené a přizpůsobené chuťovým preferencím dětských strávníků. Ve školní jídelně se děti také učí základům zdravého stravování. A právě zdravá a vyvážená strava spolu s pravidelným pohybem jsou prevencí nadváhy nebo obezity jak v dětství, tak i v dospělosti. Celý článek zde.

Detoxikační jídelníček aneb pravidla hladovky

Detoxikační jídelníček aneb pravidla hladovky

19. 9. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Kdo by nechtěl být krásný, zdravý a plný vitality? A jaké cesty k tomuto „ideálu“ vedou? To jsou otázky, kterými se jistě zabývá nejeden z našich čtenářů. Pojďme si na ně odpovědět. Vězte, že to není žádná věda, ale spíše příběh o osobní vůli a pocitu odpovědnosti. Celý článek zde.

Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

19. 9. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Čerstvého, vykuchaného pstruha osolíme, lehce opepříme, pokapeme citronem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme přibližně 30 min. odležet. Poté ho očistíme od petrželky, osušíme a na rozpáleném oleji jej opečeme z obou stran do hněda. Když je pstruh opečený, vložíme ho do vyhřáté trouby a dopékáme při teplotě 180 °C po dobu cca 10 min. Pstruha pomažeme trochou másla a podáváme s dýňovou bagetou a čerstvým citronem. Celý článek zde.

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

23. 7. 2012

Bc. Jitka Laštovičková

Letní sezona s sebou mimojiné přináší i nadúrodu ovoce. To můžeme zpracovat do podoby kompotu, marmelády či džemu a zajistit si tak dostatečný příjem vlákniny, vitaminů i minerálních látek po celý rok. Celý článek zde.

Zdravé grilování

Zdravé grilování

23. 7. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Léto je ideální příležitostí k setkáním s přáteli a společnému hodování. Češi milují grilování, ale zároveň mají i snahu stravovat se zdravě. Grilování nepatří mezi nejvhodnější způsoby tepelné úpravy pokrmů, zejména s ohledem na riziko vzniku nebezpečných látek, které mohou podporovat vznik rakoviny. Je vůbec možné grilovat zdravě? Celý článek zde.

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

23. 7. 2012

V nádobí Zepter lze pokrmy připravovat bez přídavku tuku a bez zplodin z hoření. Nižší příjem tuku je výhodný z celé řady hledisek. V první řadě se sníží celková energetická hodnota jídla, takže nepřijímáme zbytečné kilojouly a případné hubnutí jde snadněji. Snížení příjmu tuků (zejména živočišného původu) je také jednou z hlavních cest ke snížení hladin cholesterolu a tuků v krvi, jejichž vysoké hladiny souvisí s nemocemi srdce a cév. Celý článek zde.

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

23. 7. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Jak na to? Steak: Z falešné svíčkové odstraníme přebytečné blány s viditelným tukem a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje jej opečeme ze všech stran tak, aby se nám zatáhly povrchové bílkoviny a nevytekla nám lahodná šťáva. Poté jej vložíme do vyhřáté trouby a dopékáme přibližně 12 min. při teplotě cca 180 °C.
Houby: Na troše olivového oleje osmahneme cibulku nakrájenou na drobno. Přisypeme čerstvé houby, kmín a špetku pepře. Poté je lehce podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Plněná brambora: Vařenou bramboru nakrájíme na čtyři plátky a opečeme je nasucho na pánvi. Společně s bramboru opečeme jednu cibuli, kterou nakrájíme na hrubé plátky. Nakonec poskládáme vše střídavě, aby nám vznikla malá věžička. Maso přelijeme lehce svařeným a dochuceným výpekem z masa a podáváme. Celý článek zde.

Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

27. 6. 2012

Mgr. Alena Menclová

Otázka nedostatečného příjmu základních složek potravy by neměla být během nemoci podceňována. Hlavní rizikovou skupinou jsou pacienti, kteří se léčí s onemocněním zažívacího traktu, onemocněními neurologickým (např. cévní mozková příhoda) a nádorovým a chronickým onemocněním plic. Celý článek zde.

Obohacování potravin o vitaminy

Obohacování potravin o vitaminy

27. 6. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Ačkoli vitaminy a minerální látky nejsou zdrojem energie, je jejich dostatečný příjem ve stravě životně důležitý. Zajišťují například správný chod organismu, jsou nezbytné pro využití energie z potravy, podílejí se na růstu a vývoji, ochraňují organismus před infekcemi a podobně. Jejich zvýšenou potřebu mají především děti, těhotné a kojící ženy, starší osoby, nemocní a lidé v rekonvalescenci. Celý článek zde.

Ovocný salát

Ovocný salát

27. 6. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Ovoce omyjeme, nakrájíme na větší kostky a nasypeme do připravené misky. Zakapeme pomerančovou šťávou a promícháme. Vložíme do chladničky a necháme cca 10 minut odležet. Ovoce ozdobíme snítkou máty nebo několika kusy židovské třešně. Celý článek zde.

Jak bojovat stravou proti jarní únavě

Jak bojovat stravou proti jarní únavě

21. 5. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Venkovní teploty jsou stále příjemnější a příroda se zelená. My se však cítíme spíše unavení a bez energie. Jarní únava a s ní spojená nevýkonnost zkrátka postihuje mnohé z nás. Celý článek zde.

Jahelné rizoto s houbami

Jahelné rizoto s houbami

21. 5. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Jáhly důkladně propláchneme a necháme odkapat v cedníku. Stranou si nakrájíme papriku, půl stroužku česneku, vše vložíme na rozehřáté máslo a orestujeme. Přisypeme propláchnuté jáhly a směs několik minut opět restujeme a mícháme. Ke konci přidáme sůl, pepř a rizoto podáváme. Na talíři rizoto zasypeme čerstvým rozmarýnem a petrželkou. Celý článek zde.

Co jsou bílkoviny a proč je vlastně potřebujeme?

Co jsou bílkoviny a proč je vlastně potřebujeme?

16. 4. 2012

Bc. Kristýna Skalická

Bílkoviny se skládají z aminokyselin a jsou základními stavebními kameny našeho organismu. Ve střevě jsou štěpeny a pak postupně vstřebávány. V těle jsou aminokyseliny využívány pro novotvorbu bílkovin, které plní funkci stavební a transportní. Zajišťují nám pohyb (ve formě svalů) a podílí se na obranyschopnosti organismu. Jejich dostatek je důležitý i při různých dalších procesech, jako například hojení ran. Celý článek zde.

Kouzlo zdravé stravy tkví ve správné tepelné úpravě

Kouzlo zdravé stravy tkví ve správné tepelné úpravě

16. 4. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Aby se strava stala naším lékem, je potřeba nejen vybírat kvalitní suroviny, respektovat výživová doporučení, ale také umět jídlo správně tepelně upravit. Známý je například vztah mezi vařením v páře, pečením bez tuku a nižší hmotností, zdravějšími cévami a menším rizikem vzniku cukrovky druhého typu nebo dokonce i nádorovými onemocněními. Celý článek zde.

Zeleninový salát s vejci Mimosa Spring

Zeleninový salát s vejci Mimosa Spring

16. 4. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Uvařená vejce překrojíme podélně na polovinu, vyjmeme opatrně žloutky a vložíme do připravené misky. Přidáme jogurt, nasekanou šalotku na drobné kostičky, česnek, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme 5 g rozpuštěného másla a pažitku, které přimícháme do připravené směsi. Připravenou směsí naplníme přepůlená vejce, která pokládáme na listový salát a vše položíme na talíř, kolem jehož obvodu jsme si nakrájeli různé druhy papriky. Zdobíme snítkou petrželky nebo špetkou sladké papriky. Celý článek zde.

O Vánocích není nutné „takové to domácí uzobávání“

O Vánocích není nutné „takové to domácí uzobávání“

14. 12. 2011

Bc. Jitka Laštovičková

Rok se s rokem sešel a advent pomalu ale nezadržitelně kráčí vstříc Vánocům – svátkům klidu, rodinných setkání a také hojnosti. I z toho důvodu se mnozí z těch, kteří se svou hmotností aktivně bojují, právě v tomto období obávají, že se ručička na váze posune o něco výš. Celý článek zde.

Vánoce zdravěji

Vánoce zdravěji

14. 12. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Těšíte se na vánoční svátky, ale zároveň se obáváte nějakých těch kilogramů navíc? Výzkumy, které ukazují, že většina lidí o Vánocích v průměru přibere 3 kilogramy, dávají vašim obavám za pravdu. O letošních Vánocích se ale těchto obav můžete klidně zbavit. Jak toho docílit? Celý článek zde.

Důležitost výživy v těhotenství

Důležitost výživy v těhotenství

16. 11. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Hlavním cílem výživy v těhotenství je zajištění optimálních podmínek pro růst plodu při zachování dobrého nutričního stavu matky. Celý článek zde.

Uvař si z přírody

Uvař si z přírody

14. 9. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Nadcházející podzim přímo vybízí svou hojností ke zvýšené konzumaci ovoce a zeleniny. Využijme tuto příležitost, protože ovoce a zelenina mají nejvyšší obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, lze je pořídit za dobrou cenu a čerstvé a neztrácí důležité látky vlivem skladování. Na zahradách ještě dozrávají maliny a hlavně začíná sezona ostružin. Tyto drobné plody jsou velmi prospěšné, protože jsou přímo „nabité“ vitaminem C a antioxidačními látkami. Celý článek zde.

Těstovinová dieta

Těstovinová dieta

15. 6. 2011

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V rámci našeho seriálu o tzv. zázračných dietách se tento krát zaměříme na těstovinovou dietu. Těstoviny se v naší kotlině těší poměrně velké oblibě, a to jak pro jejich dobré chuťové vlastnosti, tak pro téměř univerzální použitelnost. Navíc se jedná o snadno dostupnou a upravi telnou potravinu, která je navíc, např. v porovnání s klasic kými knedlíky, dietnější. Celý článek zde.

Co všechno lze vyčíst z obalu – 2. část

Co všechno lze vyčíst z obalu – 2. část

15. 6. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Jíst zdravě není vůbec těžké. Všechno záleží jen na našem přístupu. Samozřejmou součástí je výběr potravin v souladu se zásadami správné výživy. V tom jsou neocenitelným vodítkem informace o nutričním složení na obalech výrobků. Celý článek zde.

Co všechno lze vyčíst z obalu

Co všechno lze vyčíst z obalu

25. 5. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Označování potravin je povinností každého výrobce a slouží k ochraně spotřebitele. Na základě informací na obalu výrobku si můžeme vybrat pro nás výhodnější výrobek (např. se sníženým obsahem tuků pro potřeby redukční diety) nebo se vyvarovat nepříznivých důsledků pro naše zdraví (např. kvůli obsahu lepku nebo fenylalaninu u osob s nesnášenlivostí lepku nebo u osob s fenylketunurií). Základním předpisem je zákon o potravinách č. 110/1997 Sb., a prováděcí vyhláška 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin, které jsou v souladu s předpisy EU. Celý článek zde.

Půst neznamená držet hladovku!

Půst neznamená držet hladovku!

14. 4. 2011

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., Lukáš Lipenský, O.Cr.

Největší křesťanské svátky roku – Velikonoce – jsou tady. Počínaje Popeleční středou (letos vyšla na 9. března) jim předchází 40denní postní období, které si většina z nás představuje téměř jako „hladomornu”. Skutečnost je ale podstatně jiná. Půst není jen o omezení stravy, resp. masa, ale je to rovněž čas určený modlitbám a duševní činnosti, v přeneseném významu pak jakékoliv si odřeknutí vybrané každodenní činnosti. Celý článek zde.

Pravidelný půst posiluje ducha i organismus každého z nás

Pravidelný půst posiluje ducha i organismus každého z nás

14. 4. 2011

Marek Šplíchal

říká kněz Římskokatolické církve a duchovní správce Farnosti u sv. Petra Na Poříčí Lukáš Lipenský, O.Cr., v našem rozhovoru, v němž rozhodně nepromlouvá pouze k věřícím. Celý článek zde.

Co se skrývá za pojmem doplněk stravy?

Co se skrývá za pojmem doplněk stravy?

16. 3. 2011

Mgr. Alena Menclová

V dnešní době se často setkáváme s tím, že většina pacientů řeší počátek svých zdravotních obtíží převážně samoléčbou. Důvodem takového rozhodnutí může být úspora času, financí, ale také třeba snaha o oddálení návštěvy u lékaře. Prevence a samoléčba je důležitým přínosem v péči o zdraví. Výsledkem aktivního přístupu pacienta bývá snížení četnosti onemocnění, jeho včasné odhalení a zkrácení celkové doby léčby. Samoléčbu lze však aplikovat pouze u méně závažných stavů jako jsou nachlazení, rýma, chřipka, kašel, bolest v krku, průjem, zácpa atd. V případě, kdy příznaky onemocnění i přes samoléčbu přetrvávají, stav se zhoršuje, bolest sílí či dochází k výskytu nežádoucích účinků léčiv, je vždy nutná návštěva lékaře. Celý článek zde.

S chutí do jara!

S chutí do jara!

16. 3. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Po zimě lidský organismus obvykle vykazuje nedostatek některých vitaminů a minerálních látek, a to jednak proto, že jich sám více spotřebovává, ale také v důsledku nižšího příjmu zeleniny a ovoce. Jedná se zejména o vitaminy C a D a látky s antioxidačními účinky, jako např. vitamin E, beta karoten, selen, koenzym Q10 či bioflavonoidy. S jarem ale přichází výborná příležitost ke změně jídelníčku a tím i k doplnění všech chybějících látek. Celý článek zde.

Vliv tuků na naše zdraví

Vliv tuků na naše zdraví

16. 3. 2011

MUDr. Petr Hlavatý

Řečeno volně s inspektorem Clouseauem, hlavní to postavy ze známé filmové série o růžovém panterovi: „Není tuk jako tuk!“ Hlavní rozdíl spočívá v zastoupení základních složek tuků neboli mastných kyselin. Ty se rozdělují podle chemické struktury na nasycené a nenasycené. Nenasycené se dále dělí na mono- a polynenasycené, jež tvoří dvě hlavní skupiny: omega-3 a omega-6. Zvláštní skupinu pak představují transmastné kyseliny. Zdá se, že příběh tuků má leccos společného s detektivkou… Celý článek zde.

Láska prochází žaludkem

Láska prochází žaludkem

16. 2. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Na 14. února připadá svátek všech zamilovaných „Valentýn“, který si získává stále více příznivců. A to je dobře, čím více dnů budeme věnovat lásce, tím lépe bude na světě. Láska bývá častým důvodem – jak u žen, tak i u mužů – k zahájení „boje“ s nadbytečnými kilogramy. Z tohoto pohledu by svátek lásky mohl být dobrou příležitostí, jak společně začít s hubnutím nebo alespoň s ozdravěním jídelníčku. Celý článek zde.

Mlsat lze i zdravě

Mlsat lze i zdravě

16. 2. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Občas si dopřát něco sladkého není na škodu ani v rámci redukčního režimu. Nicméně je dobré vědět, po čem sáhnout, aby chuťové buňky dostaly to, co chtějí a linie zůstala ušetřena. Celý článek zde.

Hladovka jako forma diety?

Hladovka jako forma diety?

2. 2. 2011

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V rámci naší rubriky o tzv. zázračných dietách jsem se rozhodla umístit článek o hladovce, jelikož se v praxi stále setkávám s pacienty, kteří se domnívají, že to je dobrý způsob jak začít s dietou nebo že její jednodenní držení v týdnu napomáhá udržet si hmotnost. Jak je tomu ve skutečnosti? Celý článek zde.

Správné uchovávání potravin ovlivňuje naše zdraví

Správné uchovávání potravin ovlivňuje naše zdraví

8. 12. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Snaha prodloužit trvanlivost potravin byla v popředí zájmu lidí od nepaměti. Nejběžnějšími způsoby konzervace bylo sušení, uzení a nasolování. Přelomový byl rok 1864, v němž francouzský biolog Louis Pasteur vyvinul nový způsob konzervace potravin, a sice pasterizaci. Celý článek zde.

Nové potraviny významně pomáhají při redukci hmotnosti

Nové potraviny významně pomáhají při redukci hmotnosti

8. 12. 2010

Redakce

Výzkumný ústav potravinářský se od roku 2006 v rámci projektu „Bezpečné a kvalitní potraviny k podpoře snižování nadváhy“ zabývá testováním a vývojem tzv. nových potravin, které v porovnání s „normálními“ potravinami dovedou zasytit na významně delší dobu a nepodílejí se na tvorbě tuku v tkáních. Za to „může“ vaječný bílek, který je jejich základem. Nejdále dospěl výzkum u proteinových nudlí, které v současné době přecházejí do výroby a brzy se objeví v obchodech. Více o těchto revolučních potravinách prozrazuje jejich otec-zakladatel Karel Kýhos. Celý článek zde.

Jak uchovávat ovoce a zeleninu aneb k jakým kvalitativním změnám dochází vlivem skladování

Jak uchovávat ovoce a zeleninu aneb k jakým kvalitativním změnám dochází vlivem skladování

20. 10. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, každý pilný zahrádkář odpoví, že se pečlivě staral o svou zahradu. Co ale s vypěstovanou zeleninou a ovocem? Způsobů, jak uchovat plody své práce, je několik. Tradiční je zavařování, sušení, zamrazování či uskladnění v suchu a temnu. Díky těmto technologickým postupům zajistíme sice trvanlivost potravin, ale jakým způsobem se změní jejich nutriční hodnota? O tom více pojednávají následující řádky. Celý článek zde.

Otrava houbami aneb proč na žampiony raději do obchodu

Otrava houbami aneb proč na žampiony raději do obchodu

29. 9. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou. Touto větou vás, milí čtenáři, nechci vůbec děsit, nicméně na jedovaté houby si musíme dávat vždycky pozor. Houby můžeme z hlediska poživatelnosti dělit na jedlé, nejedlé (nejsou jedovaté, ale jsou např. hořké, palčivé či jinak nevhodné k jídlu) a jedovaté. Největší skupinu tvoří houby jedlé. Houby jedovaté a nejedlé jsou ve výrazné menšině. Celý článek zde.

Houby a redukce hmotnosti

Houby a redukce hmotnosti

29. 9. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Houby patří mezi velmi staré organismy – předpokládá se, že na naší planetě byly již spolu s dinosaury. V současnosti je známo asi milion a půl druhů hub, z toho se u nás nachází cca 10 000. Houby rostou nejen v lesích, ale i na rostlinách (nechvalně známé plísně), určité druhy jsou schopny žít i v extrémních podmínkách – houby se vyskytují od rovníku k oběma pólům. Celý článek zde.

Pochoutky z hub

Pochoutky z hub

29. 9. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Vzhledem k tomu, že je houbařská sezóna v plném proudu, připravili jsme pro vás několik receptů z hub. Přejeme dobrou chuť. Celý článek zde.

Mléčná dieta

Mléčná dieta

23. 6. 2010

Letní měsíce lákají k držení „zaručených“ diet nejvíce z celého roku. Vždyť kdo z nás by nechtěl vypadat v plavkách co nejlépe. Proto se v tomto čase daleko častěji setkáváme se „zaručenými“ dietami v nejrůznějších periodikách, které oznamují například redukci 8–10 kg za 14 dní. Tento typ diet je ovšem vždy spojen s velkým rizikem jo-jo efektu s výsledným efektem několika kil navíc. V našem seriálu o „zaručených“ dietách se tentokrát můžete dozvědět více o tzv. mléčné dietě. Celý článek zde.

Jak si užívat grilování a hubnout?

Jak si užívat grilování a hubnout?

23. 6. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V posledních letech se grilování během dlouhých letních večerů stalo doslova fenoménem. S nadsázkou by se dalo říci, že grilování dnes patří k létu, jako ke klokanovi kapsa. Pokud jste odhodláni využít letních měsíců k redukci hmotnosti, vězte, že tolik oblíbených „grilovaček“ se nebudete muset úplně zcela zříci. Je však nutné respektovat několik následujících velmi jednoduchých zásad. Celý článek zde.

Celozrnné pečivo ano. Tmavé neznamená vždy zdravé!

Celozrnné pečivo ano. Tmavé neznamená vždy zdravé!

24. 3. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Zřejmě většina z nás se při dodržování redukční diety řídí pravidlem, podle něhož je klasické bílé pečivo takříkajíc zapovězeno, zatímco pečivo celozrnné je jakousi „mantrou“, jež nás má doslova „spasit“. Pojďme se ale na celozrnné pečivo – takové, co běžně nalezneme v nabídce českých supermarketů – podívat blíže, abychom si ověřili, zda má skutečně takové blahodárné účinky na náš organismus. Celý článek zde.

Cambridgeská dieta

Cambridgeská dieta

17. 2. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Tato dieta, pojmenovaná po pracovišti svého zakladatele, výzkumného pracovníka Cambridgeské univerzity dr. Alana Howarda, se i u nás stala velkým hitem, a to zejména proto, že slibuje výraznou redukci hmotnosti. Nicméně její historie je poněkud temná. Původní složení, odpovídající zhruba 330–400 kaloriím denně, způsobilo jen ve Spojených státech desítky onemocnění i úmrtí, které rozpoutaly celou řadu soudních sporů. Celý článek zde.

Dieta podle glykemického indexu

Dieta podle glykemického indexu

21. 1. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Průkopníkem této diety je francouzský dietolog Michael Montignac (proto se také označuje jako Montignacova dieta), který prohlásil, že důvodem tloustnutí není příliš kalorické jídlo, ale špatné kombinace potravin, resp. hodnot glykemického indexu (viz rámeček). Po celém světě se dosud prodalo na 15 milionů Montignacových knih a jeho dietu zpopularizoval např. herec Gérard Depardieux nebo nizozemská královna Beatrix. Celý článek zde.

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

Testování nových potravin v praxi (dokončení z minulého čísla)

21. 1. 2010

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Společný projekt 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu potravinářského v rámci výzkumného grantu IGA MZ ČR sleduje vliv nových potravin na metabolismus, ale také např. chuťové vlastnosti, sytivost a další parametry. Potraviny jsou v rámci tohoto projektu testovány na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze již od roku 2007. Celý článek zde.

Testování nových potravin v praxi 1. díl

Testování nových potravin v praxi 1. díl

25. 11. 2009

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Společný projekt 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Výzkumného ústavu potravinářského v rámci výzkumného grantu IGA MZ ČR sleduje vliv nových potravin na metabolismus, ale také např. chuťové vlastnosti, sytivost a další parametry. Potraviny jsou v rámci tohoto projektu testovány na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze již od roku 2007. Celý článek zde.

Ovoce na vánoční stůl

Ovoce na vánoční stůl

25. 11. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Se sezonním letním ovocem jsme se již museli rozloučit, nicméně obchody jsou stále plné pro nás typického zimního ovoce. A jelikož by ovoce mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku, přinášíme vám přehled nejčastějšího zimního ovoce. Celý článek zde.

Jak o vánocích mlsat a nepřibrat

Jak o vánocích mlsat a nepřibrat

25. 11. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Vánoce jsou časem, kdy pravidelně přibíráme. Z tohoto důvodu se většina obézních pacientů, kteří se snaží svou hmotnost redukovat, tohoto období zcela logicky obává. Někteří tyto obavy řeší tím, že vůbec nepečou vánoční cukroví a vyhýbají se návštěvám, kde by mohli „zhřešit“. Jiní se snaží asketickým přístupem zříci se všeho zakázaného. Avšak po určité době (obvykle po 2–3 dnech) svá předsevzetí stejně nevydrží („Vždyť jsou přece Vánoce!“) a začnou o to více konzumovat cukroví a jiné pochutiny. Celý článek zde.

Vánoční cukroví z ovesných vloček

Vánoční cukroví z ovesných vloček

25. 11. 2009

Redakce

V první části zdravých receptů z ovesných vloček na vánoční tabuli vám doporučíme dva druhy cukroví – vločkové koláčky a křupavé sušenky. Celý článek zde.

Silvestrovské mlsání

Silvestrovské mlsání

25. 11. 2009

Redakce

I poslední den v roce si můžeme připravit lahodné pochutnání, po němž nemusíme mít výčitky z přebytečného příjmu kalorií. My vás inspirujeme receptem na česnekový koláč se slaninou, sýrové muffiny s bylinkami a karbanátky s paprikou. Celý článek zde.

Breussova dieta

Breussova dieta

23. 9. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V rámci pokračování našeho seriálu o dietách si tentokrát přiblížíme tzv. Breussovou dietu, která se trochu vymyká klasickým „zaručeným“ dietám, neboť se doporučuje zejména nemocným, kteří trpí rakovinou. Založena je na tom, že po dobu 40 dnů nahradíte veškerou pevnou stravu ovocnými a zeleninovými šťávami. Teorie o tom, že nádor při nízkém energetickém příjmu „vyhladovíme“ a on sám zmizí, mi přijde zcela nesmyslná, resp. dosud není podložena žádnou klinickou studií, která by tento mechanismus odborně podporovala. Celý článek zde.

Melounová a rajčatová dieta

Melounová a rajčatová dieta

24. 6. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Zvýšená nabídka nejrůznějšího ovoce a zeleniny, které jsme v tomto čase svědky, nás mnohdy může svádět k tomu, abychom si zkusili držet nějakou ze „zaručených“ letních diet. Pokud to bude jeden ovocný nebo zeleninový den v týdnu, tak své zdraví nepoškodíme. Nicméně si nemyslím, že takový způsob stravování povede k výraznějšímu váhovému úbytku. A to zejména proto, že až 99 % z nás se po tzv. očistném dni s chutí „pustí“ do všech − ještě včera − zakázaných potravin. Celý článek zde.

Dieta dle krevních skupin

Dieta dle krevních skupin

27. 5. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V našem seriálu o „zaručených“ dietách si tentokrát povíme něco o dietě dle krevních skupin. Jejími autory jsou otec a syn D´Adamovi. V jejím rámci jsou každé krevní skupině (A, B, AB a 0) doporučeny určité potraviny a na druhou stranu je zde velká část potravin zakázaných. Celý článek zde.

Jde to chutně a zdravě

Jde to chutně a zdravě

27. 5. 2009

PhDr. Karolína Hlavatá

Projekt Žij zdravě podporovaný Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR vám tentokrát nabízí několik zajímavých receptů na vyzkoušení chutného a zároveň zdravého jídla. Většina z nás by si ráda připravila něco dobrého a zároveň se nám nechce trávit v kuchyni hodiny času nad složitým receptem. Dnešní recepty připravili odborníci, kteří na preventivním programu Žij zdravě dlouhodobě spolupracují a předávají své bohaté zkušenosti z oblasti dietologie. Celý článek zde.

Tuky v naší stravě – které jsou pro náš organismus vhodnější a kolik jich vlastně potřebujeme?

Tuky v naší stravě – které jsou pro náš organismus vhodnější a kolik jich vlastně potřebujeme?

25. 3. 2009

Tuky přijímané potravou jsou pro lidské tělo především zdrojem energie (1 g tuku obsahuje 9 kcal, tj. 38 kJ). Tuky v potravě tvoří poměrně různorodou směs lipidů, a to zejména triacylglycerolů (přes 95 %), fosfolipidů (lecitin, kefalin), sfi ngolipidů, glykolipidů, cholesterolu a fytosterolu.1 Denní příjem tuků u zdravého člověka by měl činit asi 1 g na kilogram tělesné hmotnosti. Zastoupení živočišných a rostlinných tuků by mělo být nejlépe v poměru 1:2. Celý článek zde.

Koktejlové diety

Koktejlové diety

19. 2. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Koktejlové diety byly velmi populární před několika lety, a to i díky tomu, že jejich propagátorkou byla jedna velmi známá mediální hvězda. Pod tímto pojmenováním si prosím nepředstavujte dietu, jež je složena z různých druhů alkoholických koktejlů, po jejichž vypití zhubnete. Celý článek zde.

Ořechy v redukčním úsilí

Ořechy v redukčním úsilí

19. 2. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Mnoho obézních se ptá, zda při redukčním úsilí může konzumovat ořechy. Odpověď zní ano, ale v přiměřeném množství – tzn. do 30 g denně. Záleží jen na vás, zda těchto 30 g budou představovat 3 para ořechy nebo hrst piniových oříšků. Avšak při redukční snaze budete muset zapomenout na veškeré ořechy, které jsou slané či sladké, v omáčce wasabi, s kari příchutí nebo dokonce i uzené. Zcela nevhodné jsou pak ořechy v jogurtu či čokoládě. Ořechy by měly být čerstvé. V následujícím textu si představíme nejčastěji zastoupené ořechy na našem trhu. Celý článek zde.

Dieta modelek

Dieta modelek

22. 1. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

S nástupem nového roku si mnoho z nás dává různá předsevzetí. Mezi ta nejčastější patří určitě redukce hmotnosti. A to je rozhodnutí poměrně zásadní, jež nelze jen tak odbýt. Budeme se s ním potýkat jistě delší dobu, bude bolet, ale výsledek bude jistě stát za to. Je však potřeba, abychom se vydali správnou cestou. Proto vám, milí čtenáři, přinášíme v naší rubrice o dietách další ze slepých dietních uliček, která ke štíhlosti rozhodně nevede – a tou tentokrát je tzv. dieta modelek. Celý článek zde.

Vánoce jinak

Vánoce jinak

11. 12. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

Vánoční svátky se blíží a s nimi i starost, jak odolat všemu tomu jídlu, a sladkostem zvlášť, které k tomuto období neodmyslitelně patří. Je ale vůbec možné si pochutnat a zůstat štíhlý(á)? Určitě ano! Zkuste letošní vánoční svátky pojmout jinak a zapomenout protentokrát na čokoládové fi gurky z nekvalitní čokolády nebo na pečení 15 druhů máslového cukroví. Samozřejmě své oblíbené druhy cukroví upečte, ale alespoň část vyměňte za zdravější variantu. Ano, řeč je o ovoci… Celý článek zde.

Vajíčková dieta

Vajíčková dieta

20. 11. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V našem seriálu o tzv. zázračných dietách, při kterých za dva týdny zhubnete 5 kg a v příštích 14 dnech po jejich ukončení naberete kil 10, vám nyní přiblížíme vajíčkovou dietu. Ta není až tak populární, jelikož vajíčka jsou velmi často démonizována pro svůj relativně vyšší obsah cholesterolu. Mnozí obézní pacienti se je proto bojí jíst, avšak i mezi nimi se najde sem tam nějaký ten „hrdina“, co ji zkusil. Celý článek zde.

Zbaví nás tukožroutská polévka kil navždycky?

Zbaví nás tukožroutská polévka kil navždycky?

15. 10. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Pro velký ohlas vás, našich čtenářů, jsme se rozhodli, že se vrátíme k věčnému tématu „osvědčených“ diet. Dnes bych vás ráda seznámila s principy hubnutí při držení tzv. tukožroutské diety. Tato dieta se má držet sedm dní, během kterých byste měli zhubnout 5–10 kg. A to zní velmi lákavě. Kdo z nás by to nechtěl zkusit, že? Co se však skutečně skrývá za velkým váhovým úbytkem v tak krátkém čase? Celý článek zde.

Vláknina a redukce hmotnosti

Vláknina a redukce hmotnosti

10. 6. 2008

Vláknina nepřináší ani energii, ani stavební látky. Může nám však pomoci upravit trávení a zhubnout. Upravuje množství a konzistenci stolice, čímž předchází zácpě a následně karcinomu tlustého střeva. Má pozitivní význam u diabetiků tím, že snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů, a jako prevence aterosklerózy, jelikož pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Možná méně známý příznivý účinek je prevence parodontózy a zubního kazu − potravu s obsahem vlákniny je třeba důkladně žvýkat, čímž dochází k masáži dásní. Celý článek zde.

V nabídce potravin máme co dohánět

V nabídce potravin máme co dohánět

13. 5. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Vážení čtenáři, ráda bych se s vámi podělila o další zážitky z pobytu v USA. Zatímco v Čechách a na Moravě je jaro v plném proudu, zde je sněžení stále na denním pořádku. Stromy tu zatím nemají ani lístek, takže to tu na mě působí jako scény z Hitchcockova hororu. Nejvíce to vadí dceři, která stále smutně prohlíží dětský park s prolézačkami, na které nemůže buď proto, že jsou zapadané sněhem, nebo jsou mokré. Bazén, který je nedaleko, na mě působí spíše jako špatný vtip, neboť si myslím, že toto pozdní jaro (průměrné teploty jsou zde kolem 5 °C) přejde plynule opět do zimy. Celý článek zde.

Opravdu sůl nad zlato?

Opravdu sůl nad zlato?

17. 4. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Téměř každý bude znát pohádku Boženy Němcové Sůl nad zlato, ze které plyne ponaučení, že zatímco bez zlata a drahých kamenů člověk žít může, sůl je pro život a zdraví nezbytná. Jistě ano, ale i zde platí tzv. zlatá střední cesta. Celý článek zde.

Vaječné hody nejen o Velikonocích

Vaječné hody nejen o Velikonocích

21. 2. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

S velikonočními svátky jsou tradičně spojována vejce, která symbolizují plodnost, úrodnost a návrat jara. Vejce jsou oprávněně považována za velice cennou potravinu, která by měla mít na našem stole významné postavení nejen o Velikonocích. Celý článek zde.

Důležitost zdravé výživy při prevenci nemocí

Důležitost zdravé výživy při prevenci nemocí

21. 2. 2008

Zprávy Světové zdravotnické organizace uvádějí výživu jako hlavní vyvolávající faktor u téměř poloviny nemocí, u třetiny potom její podíl na vzniku. Zdravá výživa je tedy jedním z nejdůležitějších faktorů v prevenci nemocí. V poslední době se naštěstí objevil důležitý trend – lidé se začínají zajímat o to, co je zdravé a podle toho si potraviny vybírat. Celý článek zde.

V zimě zdravě, chutně a levně

V zimě zdravě, chutně a levně

24. 1. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

Se zimou nejsou spojeny pouze lyže, brusle a grog, ale také dobré jídlo. Paleta typicky zimních jídel je velmi široká a následující řádky jsou toho důkazem. Například bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si zimu ani nelze představit. Díky vysokému obsahu poměrně kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Celý článek zde.

Citrusová dieta

Citrusová dieta

24. 1. 2008

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Od písmene „c“ připadá v úvahu hned několik typů diet – celerová, cuketová a citrusová. Ta první není moc rozšířená, neboť celer, ačkoliv je to vynikající zelenina se spoustou vitaminů a minerálů, ne každému chutná. Druhá je snad přijatelnější, neboť cuketu lze použít jak pro přípravu sladkých, tak i slaných pokrmů. Nás však zaujala ta poslední – citrusová, protože v zimním období je nabídka citrusů určitě větší než nabídka cuket. Celý článek zde.

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

Sladké mámení aneb úvod do světa sladidel

13. 12. 2007

Dnešní doba je charakteristická tím, že mnoho z nás chce žít zdravě. Tomu samozřejmě podřizujeme i náš jídelníček. Ve snaze o redukci několika kilogramů přestáváme velmi často používat klasický bílý cukr a snažíme se ho nahradit jinými alternativními sladidly. Avšak ne vždy je naše volba ta nejlepší. Celý článek zde.

Čím nejlépe sladit

Čím nejlépe sladit

13. 12. 2007

Sladidla lze dělit z několika pohledů, například na přírodní a umělá, nízkokalorická a kalorická. Většina přírodních sladidel patří mezi kalorická – jejich energetická hodnota se pohybuje mezi 1000–1700 kJ/100 g. Z tohoto důvodu nejsou tedy moc vhodná při redukci hmotnosti. Umělá sladidla mohou být jak nízkokalorická, tak stejně kalorická jako přírodní. Je proto třeba pečlivě dbát na výběr vhodného umělého sladidla, tzn. nekalorického. Celý článek zde.

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

13. 12. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Do našeho povědomí se v poslední době dostává, zejména díky reklamě na jednu minerální vodu, nové sladidlo pod názvem sukralóza. Pojďme se na ni podívat blíže… Celý článek zde.

Z historie sladidel

Z historie sladidel

13. 12. 2007

Jako nejstarší sladidlo v dějinách byl patrně užíván med z divokých včel. Archeologické nálezy svědčí o tom, že med lidé jedli již v době kamenné. Jedním z nejstarších dokladů užívání medu je 9000 let starý objev z města Eilos v západním Švédsku, kde byla nalezena hrouda pryskyřice smíchaná s medem s otisky chrupu dítěte, které si na této „pravěké“ žvýkačce pochutnávalo. Ještě starším nálezem je jeskynní obraz ze španělské obce Arana znázorňující ženu, jak leze na strom a vybírá včelí plástve. Celý článek zde.

Dělená strava

Dělená strava

29. 11. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Mnoho pacientů přicházejících do našich ambulancí se dotazuje, co že to je ta dělená strava a zda je možné s její pomocí redukovat hmotnost. Děje se tak i proto, že výraznou propagátorkou tohoto směru je známá herečka Lenka Kořínková. Celý článek zde.

Banánová dieta

Banánová dieta

1. 11. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V našem seriálu o dietách se tentokrát zaměříme na další z poněkud jednostranných – banánovou dietu propagovanou zejména rakouským profesorem Hademarem Bankhoferem. Celý článek zde.

Dieta Štefana Margity

Dieta Štefana Margity

18. 10. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V dnešním pokračování našeho seriálu se zaměříme na dietu Štefana Margity, operního pěvce a manžela Hany Zagorové. Tato – dnes již velmi slavná – dieta vznikla na principech diety Atkinsonovy (viz Obesity NEWS 10/2007). Pojďme se na ni podívat zblízka. Celý článek zde.

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

18. 10. 2007

Slovo biopotraviny se v médiích poslední dobou objevuje velmi často. Co to vlastně je? Jak je v obchodě poznáme? Kde je můžeme koupit? Proč jsou lepší než tzv. normální potraviny? Můžeme jim věřit? Takové a mnohé další otázky napadají asi nejednoho z nás. Přejděme tedy k jejich zodpovězení. Celý článek zde.

Ananasová (enzymová) dieta

Ananasová (enzymová) dieta

4. 10. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Jak název napovídá, principem diety je konzumace ananasu a z něj vyrobené šťávy. Denně se doporučuje konzumovat dvě až tři kila ananasu, což je cca 1000 kcal/4200 kJ. Dále jsou z ovoce povoleny ještě papája a kiwi, které údajně obsahují enzymy (bromelin) napomáhající odbourávat bílkoviny (to znamená, že přicházíme o svalovou hmotu) a cíleně rozpouštějící tuky. Celý článek zde.

Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta

20. 9. 2007

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Mnozí z nás v životě stáli před rozhodnutím držet nějakou dietu. A asi každý ví, jak těžké je vybrat si tu „správnou“. Diet je totiž všude kolem nás (zejména na internetu) nepřeberně mnoho. Abychom vám s výběrem správné diety pomohli, připravili jsme tento seriál. V něm vás seznámíme s nejznámějšími dietami, jejich principy, zda nemohou poškodit vaše zdraví a zda vůbec v dlouhodobém časovém horizontu fungují. Jako první jsme zvolili (dle abecedního pořádku) Atkinsonovu dietu. Celý článek zde.

Zelenina je pro hubnoucí nepostradatelná

Zelenina je pro hubnoucí nepostradatelná

20. 9. 2007

PhDr. Karolína Hlavatá

Výživa nepředstavuje pouze souhrn procesů, jejichž hlavním cílem je uspokojení nutričních potřeb, ale je i významným faktorem determinujícím zdraví člověka. Jednoduše řečeno – výživa může být lékem, ale může i zabíjet. V dnešní době je ovšem velmi obtížné orientovat se ve spleti nejrůznějších výživových doporučení. Je správnou cestou výživa podle krevních skupin, dělená strava nebo vegetariánství? Celý článek zde.

Letní jídelníček založte na zelenině

Letní jídelníček založte na zelenině

6. 9. 2007

PhDr. Karolína Hlavatá

Zelenina a ovoce jsou neocenitelnou součástí jídelníčku. Především zelenina je díky nízkému obsahu energie výborným pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Díky vysokému obsahu vody (75–95 %) a vlákniny (2–9 %) je v průměru ve 100 g zeleniny obsaženo pouze 100–150 kJ. Celý článek zde.

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

Tepelná úprava stravy má svá pravidla

6. 9. 2007

PhDr. Karolína Hlavatá

Tepelnou úpravou stravy se rozumí zpracování potravin teplem tak, aby pokrm získal určité kulinářské vlastnosti (konzistenci, vůni, chuť, barvu, odpovídající teplotu) a byl tak vhodný ke konzumaci. Správná tepelná úprava má zajistit dietetické požadavky pokrmu při zachování co možná nejvyšší biologické hodnoty (z hlediska obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin). Celý článek zde.

Vhodné a nevhodné potraviny při hubnutí

Vhodné a nevhodné potraviny při hubnutí

9. 6. 2007

PhDr. Karolína Hlavatá

Dělení potravin na vhodné a nevhodné není příliš šťastné, protože pokud jíte dané potraviny přiměřeně, nemohou uškodit. Naopak, čím bohatší je váš jídelníček, tím lépe pro vaše zdraví. Samozřejmě byste měli respektovat zásady správné výživy – jíst dostatek zeleniny a ovoce, omezit příjem tuků, zejména nasycených, mít ve stravě dostatečný příjem vlákniny apod. A jak již bylo řečeno, OBČAS si můžete dopřát i klobásu nebo šlehačkový dort. Jen si dávejte pozor, aby to nebyla v pondělí husa, v úterý smetanová zmrzlina, ve středu bůček a ve čtvrtek děs při pravidelném vážení. Celý článek zde.

Pitný režim

Pitný režim

9. 6. 2007

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Správný pitný režim je nedílnou součástí zdravé výživy. Nedostatek tekutin způsobuje únavu, podrážděnost a bolesti hlavy. Při dlouhodobém nedostatku tekutin dochází také ke vzniku zácpy, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku močových infekcí a rizikem je i rozvoj obezity. Celý článek zde.

Kam pro zdravé potraviny? Přece do obchodů Tesco!

Kam pro zdravé potraviny? Přece do obchodů Tesco!

MUDr. Marta Šimůnková

Rozšířený sortiment produktů speciální výživy, potravin pro diabetiky, racio a bio výrobků se nyní objevuje v obchodech Tesco. Nemusíte je zdlouhavě hledat po celém obchodě, nebo dokonce supermarketu. Nyní je najdete přehledně uspořádané a viditelně označené na jednom místě. Z průzkumu mezi spotřebiteli jednoznačně vyplynulo, že takové uspořádání vítá 88 procent zákazníků. Novinkou je uvedení značky Free From, která nabízí bezlepkové výrobky. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017