Obesity News

Recepty

Krůtí maso s mrkví

Krůtí maso s mrkví

30. 1. 2017

Redakce

Krůtí maso s mrkví je na přípravu snadný pokrm, kterým se dostatečně nasytíme a přitom nezatížíme organismus nadbytečnými kilojouly. Celý článek zde.

Inspirováno Barcelonou: Tapas a koktejlové pohoštění

Inspirováno Barcelonou: Tapas a koktejlové pohoštění

20. 11. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Mladá vína vyžadují adekvátní „potravní doplněk“, tentokrát ne z lékárny, ale ze Španělska. Odlehčené tapas a skleničky plné překvapení jsou tím pravým, čím zajídat sklenku svatomartinského nebo nového beaujolais. Celý článek zde.

Houbové rizoto na italský způsob

Houbové rizoto na italský způsob

10. 9. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Před mnoha a mnoha lety (zní to jako v pohádce, ale jde o realitu) jsem se potkala na středomořském pobřeží s rizotem. Celý článek zde.

Biopotraviny milované i zatracované

Biopotraviny milované i zatracované

14. 5. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Co člověk, to vyhraněný názor na potraviny nesoucí označení BIO. Přitom mnoho lidí neví, co to označení BIO znamená. Celý článek zde.

Jaro ve štíhlé kuchyni

Jaro ve štíhlé kuchyni

3. 4. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Jsou tu! Nejen letní čas, ale především sluníčko, delší den a spousta svěží chuti! Celý článek zde.

Předjaří není zima a půst není hladovka

Předjaří není zima a půst není hladovka

5. 3. 2015

MUDr. Marta Šimůnková

Jaro sice začíná až 21. března, ale těšení na první rozkvetlá kvítka pomůže překonat poslední záchvěvy zimy. Mnozí si toto období spojují spíše s jarní únavou, chřipkou, nachlazením, rozmrzelostí a ztrátou životní radosti. A to proto, že se neumíme poučit z ročního rytmu života našich předků. Celý článek zde.

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

Zdravé, nebo tradiční vánoční cukroví? Můžete mít obojí!

18. 12. 2014

V nákupním košíku na vánoční pečení převažuje zpravidla bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku. Výsledek? Vynikající cukroví, pálení žáhy a několik kilogramů navíc. Zkusme to tedy trochu jinak, ještě chutněji, kvalitněji a ze správných surovin. Stojí za to navštívit koutek zdravé a speciální výživy v obchodech Tesco! Celý článek zde.

Krabičková dieta – salát z červené čočky

Krabičková dieta – salát z červené čočky

20. 5. 2013

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Krabičková dieta – salát z bílých fazolek

Krabičková dieta – salát z bílých fazolek

18. 4. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi připravovali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Krabičková dieta – čína s divokou rýží

Krabičková dieta – čína s divokou rýží

28. 3. 2013

Bc. Jitka Horáková,DiS.

V posledních dvou letech jsou módním hitem krabičkové diety. Není v tom žádný zázrak, jen někdo za nás vymyslí a připraví jídlo na celý den. Platíme pak především za práci. Cena potravin je většinou poměrně nízká. Svačiny jsme si přece kdysi dělali také a nebyl to problém. Připravujeme tedy pro vás seriál, ve kterém vám představíme některé nenáročné „krabičky“. Záleží jen na vás, zda recept vyzkoušíte. Celý článek zde.

Jahelník

Jahelník

21. 12. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Vyprané jáhly vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut. Poté je vysušíme a nasypeme do připravené nádoby. Přidáme vejce, cukr, nastrouhaná a na másle s rozinkami orestovaná jablka, špetku soli a mléko. Připravíme hutnou směs, do které nastrouháme citronovou kůru, dochutíme podle potřeby ovocným cukrem nebo pomerančovou šťávou a to celé nalijeme do předem připravené pečicí nádoby, kterou jsme si vymazaly zbývajícím máslem a vysypaly žitnou moukou, aby se nám moučník nepřilepil. Jahelník vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C po dobu 30 až 45 minut nebo dokud nám nezezlátne. Upečený jahelník posypeme cukrem a podáváme s čerstvým plátkem citronu či pomeranče. Celý článek zde.

Jaké ryby jsou vhodné na vánoční stůl?

Jaké ryby jsou vhodné na vánoční stůl?

30. 11. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Zřejmě ve většině českých domácností se na štědrovečerním stole objevuje ryba. Velké oblibě se u nás těší ale i vepřový či kuřecí řízek smažený v trojobalu. Ryby by však v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět, a to nejen ve vánočním období. Celý článek zde.

Cibulačka

Cibulačka

30. 11. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Obě cibule a šalotku nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli. Poté ji zalijeme bílým vínem a 1 minutu podusíme. Dále přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut. Nakonec polévku osolíme, opepříme a přisypeme nasekanou petrželku. Podáváme s opečeným toustovým chlebem se zapečeným parmazánem. Celý článek zde.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem přelitý medovou omáčkou s ořechy

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem přelitý medovou omáčkou s ořechy

26. 10. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Omytou, oloupanou řepu a kozí sýr nakrájíme na plátky. Střídavě pokládáme do středu talíře tak, abychom měli tři plátky kozího sýra a čtyři plátky řepy. V připravené pánvi rozehřejeme med spolu s pomerančovou šťávou a kešu ořechy. Omáčku nalijeme na řepu s kozím sýrem a přidáme tři až čtyři kešu ořechy. Zdobíme snítkou kopru. Celý článek zde.

Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

19. 9. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Čerstvého, vykuchaného pstruha osolíme, lehce opepříme, pokapeme citronem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme přibližně 30 min. odležet. Poté ho očistíme od petrželky, osušíme a na rozpáleném oleji jej opečeme z obou stran do hněda. Když je pstruh opečený, vložíme ho do vyhřáté trouby a dopékáme při teplotě 180 °C po dobu cca 10 min. Pstruha pomažeme trochou másla a podáváme s dýňovou bagetou a čerstvým citronem. Celý článek zde.

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

Letní sezona láká k zavařování. Jak na kompoty, marmelády a džemy?

23. 7. 2012

Bc. Jitka Laštovičková

Letní sezona s sebou mimojiné přináší i nadúrodu ovoce. To můžeme zpracovat do podoby kompotu, marmelády či džemu a zajistit si tak dostatečný příjem vlákniny, vitaminů i minerálních látek po celý rok. Celý článek zde.

Zdravé grilování

Zdravé grilování

23. 7. 2012

PhDr. Karolína Hlavatá

Léto je ideální příležitostí k setkáním s přáteli a společnému hodování. Češi milují grilování, ale zároveň mají i snahu stravovat se zdravě. Grilování nepatří mezi nejvhodnější způsoby tepelné úpravy pokrmů, zejména s ohledem na riziko vzniku nebezpečných látek, které mohou podporovat vznik rakoviny. Je vůbec možné grilovat zdravě? Celý článek zde.

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

Grilování s Zepterem. Minimum tuku a maximum zeleniny

23. 7. 2012

V nádobí Zepter lze pokrmy připravovat bez přídavku tuku a bez zplodin z hoření. Nižší příjem tuku je výhodný z celé řady hledisek. V první řadě se sníží celková energetická hodnota jídla, takže nepřijímáme zbytečné kilojouly a případné hubnutí jde snadněji. Snížení příjmu tuků (zejména živočišného původu) je také jednou z hlavních cest ke snížení hladin cholesterolu a tuků v krvi, jejichž vysoké hladiny souvisí s nemocemi srdce a cév. Celý článek zde.

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

Hovězí beefsteak s plněnou bramborou a dušenými houbami

23. 7. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Jak na to? Steak: Z falešné svíčkové odstraníme přebytečné blány s viditelným tukem a na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje jej opečeme ze všech stran tak, aby se nám zatáhly povrchové bílkoviny a nevytekla nám lahodná šťáva. Poté jej vložíme do vyhřáté trouby a dopékáme přibližně 12 min. při teplotě cca 180 °C.
Houby: Na troše olivového oleje osmahneme cibulku nakrájenou na drobno. Přisypeme čerstvé houby, kmín a špetku pepře. Poté je lehce podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Plněná brambora: Vařenou bramboru nakrájíme na čtyři plátky a opečeme je nasucho na pánvi. Společně s bramboru opečeme jednu cibuli, kterou nakrájíme na hrubé plátky. Nakonec poskládáme vše střídavě, aby nám vznikla malá věžička. Maso přelijeme lehce svařeným a dochuceným výpekem z masa a podáváme. Celý článek zde.

Ovocný salát

Ovocný salát

27. 6. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Ovoce omyjeme, nakrájíme na větší kostky a nasypeme do připravené misky. Zakapeme pomerančovou šťávou a promícháme. Vložíme do chladničky a necháme cca 10 minut odležet. Ovoce ozdobíme snítkou máty nebo několika kusy židovské třešně. Celý článek zde.

Jahelné rizoto s houbami

Jahelné rizoto s houbami

21. 5. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Jáhly důkladně propláchneme a necháme odkapat v cedníku. Stranou si nakrájíme papriku, půl stroužku česneku, vše vložíme na rozehřáté máslo a orestujeme. Přisypeme propláchnuté jáhly a směs několik minut opět restujeme a mícháme. Ke konci přidáme sůl, pepř a rizoto podáváme. Na talíři rizoto zasypeme čerstvým rozmarýnem a petrželkou. Celý článek zde.

Zeleninový salát s vejci Mimosa Spring

Zeleninový salát s vejci Mimosa Spring

16. 4. 2012

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Uvařená vejce překrojíme podélně na polovinu, vyjmeme opatrně žloutky a vložíme do připravené misky. Přidáme jogurt, nasekanou šalotku na drobné kostičky, česnek, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme 5 g rozpuštěného másla a pažitku, které přimícháme do připravené směsi. Připravenou směsí naplníme přepůlená vejce, která pokládáme na listový salát a vše položíme na talíř, kolem jehož obvodu jsme si nakrájeli různé druhy papriky. Zdobíme snítkou petrželky nebo špetkou sladké papriky. Celý článek zde.

Vánoce zdravěji

Vánoce zdravěji

14. 12. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Těšíte se na vánoční svátky, ale zároveň se obáváte nějakých těch kilogramů navíc? Výzkumy, které ukazují, že většina lidí o Vánocích v průměru přibere 3 kilogramy, dávají vašim obavám za pravdu. O letošních Vánocích se ale těchto obav můžete klidně zbavit. Jak toho docílit? Celý článek zde.

Uvař si z přírody

Uvař si z přírody

14. 9. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Nadcházející podzim přímo vybízí svou hojností ke zvýšené konzumaci ovoce a zeleniny. Využijme tuto příležitost, protože ovoce a zelenina mají nejvyšší obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, lze je pořídit za dobrou cenu a čerstvé a neztrácí důležité látky vlivem skladování. Na zahradách ještě dozrávají maliny a hlavně začíná sezona ostružin. Tyto drobné plody jsou velmi prospěšné, protože jsou přímo „nabité“ vitaminem C a antioxidačními látkami. Celý článek zde.

S chutí do jara!

S chutí do jara!

16. 3. 2011

PhDr. Karolína Hlavatá

Po zimě lidský organismus obvykle vykazuje nedostatek některých vitaminů a minerálních látek, a to jednak proto, že jich sám více spotřebovává, ale také v důsledku nižšího příjmu zeleniny a ovoce. Jedná se zejména o vitaminy C a D a látky s antioxidačními účinky, jako např. vitamin E, beta karoten, selen, koenzym Q10 či bioflavonoidy. S jarem ale přichází výborná příležitost ke změně jídelníčku a tím i k doplnění všech chybějících látek. Celý článek zde.

Pochoutky z hub

Pochoutky z hub

29. 9. 2010

PhDr. Karolína Hlavatá

Vzhledem k tomu, že je houbařská sezóna v plném proudu, připravili jsme pro vás několik receptů z hub. Přejeme dobrou chuť. Celý článek zde.

Jak si užívat grilování a hubnout?

Jak si užívat grilování a hubnout?

23. 6. 2010

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V posledních letech se grilování během dlouhých letních večerů stalo doslova fenoménem. S nadsázkou by se dalo říci, že grilování dnes patří k létu, jako ke klokanovi kapsa. Pokud jste odhodláni využít letních měsíců k redukci hmotnosti, vězte, že tolik oblíbených „grilovaček“ se nebudete muset úplně zcela zříci. Je však nutné respektovat několik následujících velmi jednoduchých zásad. Celý článek zde.

Jak o vánocích mlsat a nepřibrat

Jak o vánocích mlsat a nepřibrat

25. 11. 2009

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Vánoce jsou časem, kdy pravidelně přibíráme. Z tohoto důvodu se většina obézních pacientů, kteří se snaží svou hmotnost redukovat, tohoto období zcela logicky obává. Někteří tyto obavy řeší tím, že vůbec nepečou vánoční cukroví a vyhýbají se návštěvám, kde by mohli „zhřešit“. Jiní se snaží asketickým přístupem zříci se všeho zakázaného. Avšak po určité době (obvykle po 2–3 dnech) svá předsevzetí stejně nevydrží („Vždyť jsou přece Vánoce!“) a začnou o to více konzumovat cukroví a jiné pochutiny. Celý článek zde.

Vánoční cukroví z ovesných vloček

Vánoční cukroví z ovesných vloček

25. 11. 2009

Redakce

V první části zdravých receptů z ovesných vloček na vánoční tabuli vám doporučíme dva druhy cukroví – vločkové koláčky a křupavé sušenky. Celý článek zde.

Silvestrovské mlsání

Silvestrovské mlsání

25. 11. 2009

Redakce

I poslední den v roce si můžeme připravit lahodné pochutnání, po němž nemusíme mít výčitky z přebytečného příjmu kalorií. My vás inspirujeme receptem na česnekový koláč se slaninou, sýrové muffiny s bylinkami a karbanátky s paprikou. Celý článek zde.

Jde to chutně a zdravě

Jde to chutně a zdravě

27. 5. 2009

PhDr. Karolína Hlavatá

Projekt Žij zdravě podporovaný Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR vám tentokrát nabízí několik zajímavých receptů na vyzkoušení chutného a zároveň zdravého jídla. Většina z nás by si ráda připravila něco dobrého a zároveň se nám nechce trávit v kuchyni hodiny času nad složitým receptem. Dnešní recepty připravili odborníci, kteří na preventivním programu Žij zdravě dlouhodobě spolupracují a předávají své bohaté zkušenosti z oblasti dietologie. Celý článek zde.

Vaječné hody nejen o Velikonocích

Vaječné hody nejen o Velikonocích

21. 2. 2008

PhDr. Karolína Hlavatá

S velikonočními svátky jsou tradičně spojována vejce, která symbolizují plodnost, úrodnost a návrat jara. Vejce jsou oprávněně považována za velice cennou potravinu, která by měla mít na našem stole významné postavení nejen o Velikonocích. Celý článek zde.

 
© Aleš Krupička 2007–2017