Obesity News
Stravování při postižení ledvin u cukrovky

Stravování při postižení ledvin u cukrovky

Redakce

Postižení ledvin je jedním z největších strašáků u pacientů s cukrovkou. I proto jsou ledviny často vyšetřovány. Vyšetření zahrnuje sledování tzv. dusíkových metabolitů (urea-močovina a kreatinin) v krvi a množství bílkoviny v moči jako tzv. albuminurie, resp. mikroalbuminurie. Pokud se objeví bílkovina v moči u diabetiků, znamená to, že může docházet k poškozování ledvin, které může skončit až kompletním ledvinným selháním s nutností pravidelné dialýzy, často jen s minimální šancí na transplantaci ledvin.

ZÁKLADEM JE VODA!

Objeví-li se tzv. mírná renální (ledvinná) insuficience, pro budoucnost je velmi důležitý dostatek tekutin. Ledvina, která je neustále proplachována, má velkou šanci vydržet. Naopak, pokud se snažíme z mnoha důvodů nepít, například při cestě mimo domov (hypertrofie prostaty u mužů, inkontinence u starších žen), může se stát, že v teplém počasí dojde k dehydrataci, což může být pro ledviny velmi nebezpečné. Zvýšená koncentrace metabolitů, resp. „toxických” látek v ledvinném parenchymu, kterých se nedokážeme adekvátně zbavit, může vést ke zhoršení až selhání ledvin. Postižené ledviny ztrácejí i schopnost hospodařit s minerály, a tak v parném létě se není třeba obávat minerálních vod. Vhodné jsou samozřejmě minerálky s nižším obsahem sodíku. Optimální je pak jejich střídání.

POKROČILÁ RENÁLNÍ INSUFICIENCE – OPATRNĚ S BÍLKOVINAMI

Stravování při postižení ledvin u cukrovky
Pokud vaše hodnoty urey a kreatininu jsou již vyšší, a lékař vás na to upozornil, může omezení bílkovin být výhodou. Ve své podstatě omezení bílkovin snižuje produkci dusíkatých metabolitů a tímto mechanismem jsou ledviny méně zatěžovány. I v této době jsou důležité tekutiny, nicméně o vhodném jídelníčku je nezbytné se poradit s nutričním terapeutem. Sledování na nefrologii je víceméně nezbytné. Již v této době je potřeba omezovat potraviny s vyšším obsahem fosforu. Fosfor je v potravinách vázán na bílkoviny (každá bílkovina jej obsahuje). Velké množství fosforu proto obsahují potraviny s velkým množstvím bílkovin a vysokým obsahem vlákniny. Nedialyzovaný pacient obvykle musí omezovat příjem bílkovin, aby se v těle nehromadily dusíkaté produkty jejich odbouráváním. Vhodné a nevhodné potraviny můžete nalézt v tabulce níže.

Stravování při postižení ledvin u cukrovky

DIETA PŘI DIALÝZE

Pokud stav dojde až k dialýze, stává se život poněkud složitý. Přestože je možné přijímat bílkoviny v docela rozumné míře, je nezbytné sledovat v potravinách obsah draslíku (pozor na některé druhy ovoce), fosforu apod. Extrémně důležitý je pitný režim, kde je nezbytné opravdu minimalizovat příjem tekutin do 0,5 l/den, protože při nefunkčních ledvinách se organismus zbavuje vody jen špatně.

NEVHODNÉ POTRAVINY

  • MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY, zejména tvrdé a tavené sýry, jogurty, smetanová zmrzlina
  • MASNÉ VÝROBKY – sekundárně zpracované – uzené maso, klobásy, uzeniny, salám, šunka atd.
  • VNITŘNOSTI – ledvinky, játra, játrové paštiky atd.
  • RYBY s křehkými kostmi (ančovičky, sleď, sardinky aj.), jikry, rybí paštiky
  • VEJCE (žloutky)
  • KAKAO, ČOKOLÁDA + pudink, pečivo atd.
  • OŘECHY, dýňová/slunečnicová SEMÍNKA
  • COCA-COLA, PIVO
  • LUŠTĚNINY – hrách, fazole, čočka, cizrna, soja a sojové maso
  • VÝROBKY Z CELOZRNNÉ MOUKY – pečivo, chléb
  • OVESNÉ VLOČKY, OTRUBY, MÜSLI
  • DROŽDÍ, PRÁŠEK DO PEČIVA
  • INSTANTNÍ VÝROBKY – polévky, polotovary, sušená smetana do kávy, nápoje z automatu, instantní káva
 

VHODNÉ POTRAVINY

  • Čerstvé sýry typu LUČINA, ŽERVÉ, margarín, zakysaná smetana, smetana na šlehání, ovocná dřeň/nanuk
  • Maso hovězí, vepřové, skopové, krůtí, kuřecí, telecí, škvarky
  • RYBY bez velkých kostí a RYBÍ PRODUKTY – vždy zbavené kůže a kostí
  • Čerstvé/uzené ryby (treska, losos aj.), ryby v konzervě (tuňák, losos, ostatní vždy zbavené kostí a kůže!)
  • Vaječné bílky (1 vejce na den)
  • Gumové/tvrdé BONBÓNY, ŽELÉ, bonbóny, mentholové a ovocné pastilky, karamely
  • STOLNÍ A MINERÁLNÍ VODY, i s příchutí, 1 dcl vína, čaj
  • Bílá RÝŽE, TĚSTOVINY, KUS-KUS, zelené FAZOLOVÉ LUSKY
  • BÍLÉ PEČIVO, BÍLÝ CHLÉB, pečivo z kukuřičné/rýžové mouky, PITA chléb

Přečteno:  163×

Vyšlo:  16. 10. 2018

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  2,84 (hodnotilo 50 lidí), vaše hodnocení: 2

Článek je v kategoriích: Diabetes, Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018