Obesity News
Konference Čas pro zdraví
OBEZITA – opravdu začíná v hlavě?

OBEZITA – opravdu začíná v hlavě?

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Slyšíme to denně, hubnutí začíná v hlavě? Jen málokdo tomu ale opravdu rozumí. Mozek vydává mnoho pokynů, podle kterých pak konáme. Mozek je však pod vlivem mnoha látek. Jsou to hormony, které se vylučují v trávicím traktu, stresové hormony, ale například i hormony štěstí – endorfiny. K pochopení, jak se účinně bránit proti obezitě, je potřeba pochopit, co se v nás děje.

CO JE TO HLAD?

Hlad je pocit, který vzniká při poklesu hladiny cukru v krvi. Jeho centrum je uloženo v hypothalamu v mozku. I proto jedním z projevů rychlého poklesu hladiny cukru u diabetiků, resp. prvních příznaků hypoglykémie je hlad. Kromě hladiny cukru v krvi je ovlivňován ještě řadou dalších látek, resp. hormonů, které jsou produkovány v trávicím traktu po jídle a dále jsou vylučovány do krve. Jejich hladina v krvi pak může ovlivňovat pocitu hladu. Naplnění žaludku a rozpětí stěny vyvolává spíše pocit plnosti než pocitu nasycení, která se dostavuje až několik minut či desítek minut po jídle. Pocit hladu bývá doprovázen různými dalšími projevy, změnami nálady apod. Pocit hladu může být vyvolán i stresem. Často je doprovázen chutí na sladké. Pokud je regulace příjmu jídla narušena, porušené vnímání hladu či sytosti, hovoříme o poruchách příjmu potravy, kterých může být celá řada. Existují i vzácná onemocnění, kde je pocit sytosti velmi potlačen. To jsou tzv. monogenní typy obezity (je znám gen, který je za to odpovědný). Tato onemocnění jsou však velmi vzácná.

CO JE TO CHUŤ?

Chuť je jeden ze základních smyslů, které máme. Obvykle se rozděluje na sladkou, hořkou, slanou a kyselou. Chuťové pohárky pro specifickou chuť jsou umístěny v různých částech jazyka. Na špice jsou pohárky pro sladkou chuť, vzadu pak na hořkou po stranách na slanou a kyselou. V posledních letech byly identifikovány další receptory, které umožňují poznat kyselinu glutamovou nebo její soli (umami). V našem jídle se však nevyskytují pouze tyto „jednoduché“ chuti. Většina jídel má specifickou chuť, za kterou jsou zodpovědné poměrně složité chemické látky, které jsou po většinou rozpustné v tucích. I proto většina jídel, které nám chutnají, obsahuje více tuku. Zvláště u masových pokrmů bývá poněkud složitější na přípravu maso s minimem tuku. K tomu, aby nám to chutnalo, je pak třeba použít více koření atd.

ROZLIŠENÍ HLADU A CHUTI JE ZÁSADNÍ

Máme-li hlad, většinou nám může nutriční terapeut poradit, jak hlad tzv. „ošidit“. Většinou je to spojeno se záměnou potravin tak, aby se snížila jejich celková energie a udržel, nebo dokonce zvýšil jejich objem. U některých pacientů pak může být velmi elegantní snížení objemu žaludku bariatrickou operací (plikace žaludku nebo sleeve gastrektomie). Zmenšením žaludku je problém většinou na dlouho vyřešen. Pokud je však pro příjem jídla zásadní složka chuti a nikoliv hladu, což zjistíme tak, že nejsme schopni záměny potravin, stává se to většinou problémem psychologickým. Psycholog nebo dokonce psychiatr může daleko více pomoci než sebelepší nutriční tepraeut.

POHYB

Pohyb může velmi ovlivnit hlad. Častou chybou lidí s obezitou je to, že si myslí, že intenzivní pohybová aktivita vede k rychlejšímu hubnutí. Při intenzivní pohybové aktivitě jsou v daleko větší míře metabolizovány sacharidy (cukry) a jen méně tuky. Po této aktivitě většinou bývá větší hlad. Naopak při středně a mírně intenzívní aktivitě jsou přednostně metabolizovány tuky. Produkty metabolismu tuků jsou tzv. ketolátky, které hlad ve své podstatě tlumí. Na druhou stranu intenzivnější aktivita vede ke zvýšení zdatnosti, která nejvíce ovlivňuje dlouhodobou prognózu. Samostatnou kapitolou je plavání. Má mnoho pozitiv, které jsou dané především vlivem na pohybový aparát, kardiovaskulární systém atd. Z hlediska hladu a příjmu potravy je však čas strávený ve vodě poměrně důležitý. Čím více času ve vodě strávíme, tím větší hlad se v následujících hodinách dostaví. Pokud trávíte, byť v létě, hodiny ve vodě, většinou se vám úspěšně hubnout nepodaří. Pokud tomu nevěříte, znáte nějakého vodního živočicha hubeného…?

A CO LÉKY?

Existují léky, které mají schopnost ovlivnit pocit hladu (tzv. anorektika), resp. umožní lépe snášet diety. V současné době máme k dispozici pouze dva léky, které působí centrálně na mozek, avšak nejsou hrazeny pojišťovnou. Tzv. „zlatá vajíčka“ fenterminu (Adipex retard), s mnoha nežádoucími účinky, a poměrně nový centrální lék, který je složen ze dvou látek – naltrexonu a bupropionu (Mysimba), a který má mnohem méně vedlejších účinků. Předepsání a optimální načasování léků do redukčního režimu by měl vždy řídit lékař. Jinak se často stává, že po ukončení léčby opět dojde k vzestupu hmotnosti.

Přečteno:  1172×

Vyšlo:  4. 4. 2018

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Obezita

 
© Aleš Krupička 2007–2018