Obesity News
VÁNOČNÍ CUKROVÍ PRO RADOST

VÁNOČNÍ CUKROVÍ PRO RADOST

Mgr. Bc. Martina Kollerová

Tradice vánočního cukroví sahá až do pradávné pohanské minulosti. Připisovali se mu tajemné schopnosti chránit rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Jako obřadní pečivo se rozvěšovalo po domě, sadu, chlévech, stájích, aby se zahnaly zlé síly. Současné pojetí vánočního cukroví častokrát ony zlé síly naopak do domácnosti přivádí. Stres při přípravě, výčitky při mlsání a někdy až plýtvání při likvidaci méně oblíbených druhů. Vraťme cukroví trochu tajemné síly, upečme ho pro radost, přidejme hodnotné živiny a plnost chuti a naopak uberme množství, kalorie a méně oblíbené druhy.

Jistě znáte ten nepříjemný pocit, kdy vaše facebookové známosti zveřejňují fotky už sedmého druhu cukroví a vy nemáte ještě ani suroviny? Pak přijdou obavy, zda všechny rodinné recepty zvládnete na jedničku. Zda se stihne všechno odležet do Štědrého dne. Co s perníčky, které jsou tvrdé a zůstávají bez povšimnutí na tácu.

ZKUSTE TO LETOS JINAK.

Vyberte pár nejoblíbenějších druhů, případně zkuste zařadit nové recepty, které do vašeho jídelníčku více zapadají. Vybírejte kvalitní suroviny, přidejte hodnotné živiny, vylepšete chuťový vjem. Omezením druhů snížíte celkové množství a energetickou hodnotu, zvýšením kvality obohatíte prožitek a radost z cukroví.

Mezi suroviny zařaďte ovesné vločky, celozrnnou mouku, zkuste kromě pšeničné například špaldovou nebo žitnou. Špaldová má více bílkovin a minerálních látek než pšeničná, je ceněna pro svou lehkou stravitelnost a příjemnou oříškovou chuť. Použitím celozrnné žitné mouky získáte například jedinečné měkké perníčky výtečné chuti.

Zvolte méně tučné cukroví a na jeho přípravu použijte máslo. Omezte druhy cukroví s krémovými náplněmi.

Nešetřete s ořechy. Vlašské ořechy, lískové ořechy a mandle obohatí chuť cukroví a přidají vláčnost a křehkost. Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků a dalších cenných látek (vitaminy B a E, železo, hořčík a další minerály).

Přidejte sušené ovoce a uberte klidně až třetinu cukru oproti doporučovanému množství. Chuť se zpravidla změní nepatrně, obsah kalorií významně.

PERNÍČKY Z ŽITNÉ MOUKY

Díky žitné mouce se perníčky při pečení krásně nafouknou a jíst se dají hned ale i za měsíc.

INGREDIENCE:

  • 250 ml medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 50 g mletých mandlí
  • 500 g žitné mouky + na vál
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 1 lžíce jedlé sody

NA ZDOBENÍ:

  • 250 ml medu
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžíce citrónové šťávy

PŘÍPRAVA:

Zahřejte 125 ml vody s medem, cukrem a kořením, pak do hmoty zapracujte mouku, mandle a kandovanou citrusovou kůru. Druhý den přidejte do hmoty žloutek a sodu, uhněťte těsto a vyválejte ho na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm. Vykrájejte tvary o průměru asi 8 cm a nechte je hodinu na plechu vyloženém pečicím papírem odležet. Pečte při 180 °C 8 minut.Moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu míchejte tak dlouho, až získáte hladkou polevu, která bude jen velmi pomalu kapat ze lžíce. Hmotou naplňte cukrářský sáček a zdobte perníčky.

OVÁLKY Z OVESNÝCH VLOČEK

Ovesné vločky s ořechy vytvoří harmonickou chuť. Konzistence podobná sušenkám umožní toto cukroví také sbalit s sebou na zimní procházky.

INGREDIENCE:

  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 kostky másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • hladká mouka na posypání válu
  • ořechová jádra na ozdobení

PŘÍPRAVA:

Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, ovesnými vločkami a s ořechy. Přidáme změklé máslo, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto. Necháme nejméně 2 hodiny odpočinout v chladničce. Poté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme váleček o průměru 3-4 cm a nakrájíme jej na kolečka silná asi 1 cm. Plech vyložíme alobalem, potřeme jej rozehřátým tukem a klademe na něj kolečka. Vidličkou vytvoříme důlek a každý oválek ozdobíme polovinou ořechu. Upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Oválky nenecháme dlouho rozležet.

Přečteno:  1660×

Vyšlo:  10. 12. 2016

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018