Obesity News
Opravdu sůl nad zlato?

Opravdu sůl nad zlato?

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Téměř každý bude znát pohádku Boženy Němcové Sůl nad zlato, ze které plyne ponaučení, že zatímco bez zlata a drahých kamenů člověk žít může, sůl je pro život a zdraví nezbytná. Jistě ano, ale i zde platí tzv. zlatá střední cesta.

Lidské tělo se kromě svalů, vnitřních orgánů a tuku skládá i z minerálů, jež jsou pro život opravdu nezbytné. Minerály dělíme podle toho, zda se vyskytují v buňkách, nebo vně buněk. Sodík spolu s chloridy patří mezi hlavní minerály v prostředí vně buněk. Lidské tělo si jejich hladinu úzkostlivě hlídá, neboť pokud by došlo k velkému výkyvu těchto iontů, znamenalo by to jistou smrt. Naše tělo disponuje různými možnostmi, jak se přebytečné soli zbavit: nejčastěji močí a potem. Všechno má ale svoje hranice – jak naše tělo stárne, snižují se i jeho schopnosti tyto látky vylučovat. Zvýšený příjem soli se pak může spolupodílet na vzniku vysokého krevního tlaku či otoků.

Česká populace solí víc, než by měla

Denní příjem soli se u některých z nás pohybuje místo doporučovaných 5–6 g až kolem 12 g. Sůl (chemicky NaCl – chlorid sodný) je obsažena téměř ve všech potravinách. Čerstvé potraviny sice mají většinou malý obsah sodíku, ten se do naší stravy ale dostává během přípravy jídel. Vždyť kdo z nás při vaření nesolí. Největším zdrojem soli (sodíku) jsou typicky slané potraviny jako sýry (tavené i tvrdé), uzeniny, některé druhy pečiva, instantní polévky, omáčky, slané pochoutky (chipsy, tyčinky, oříšky), některé přídatné látky (potravinová aditiva). Málo sodíku obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud je při vaření nepřesolíme nebo nevyudíme).

Omezení soli při redukční dietě není primárně nutné u mladých zdravých jedinců. Jinak je tomu u lidí trpících nadváhou, kteří často mívají vysoký krevní tlak (nebo dokonce mají v anamnéze uvedeno srdeční selhání). Ti by měli solení jednoznačně omezit, a to nejen po dobu redukčního programu.

Rozhodně jídlo nedosolujte na talíři – sůl se už špatně váže a zkonzumujete ji ve větším množství, než když jídlo osolíte při vaření. Navíc přesolená jídla zvyšují pocit žízně a mnoho pacientů se "dopíjí" zcela nevhodnými kalorickými nápoji (pivem, kolou aj).

Některé minerálky jsou významným zdrojem soli

Obsah sodíku v minerálkách
Minerální vodaSodík (mg/1 litr)
Poděbradka509
Hanácká416
Korunní103
Mattoni72
Ondrášovka40
Magnesia5

Vyhýbejte se uzeninám a slaným sýrům. Přednost dejte tvarohovým sýrům, tvarohu, jogurtu. Do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny, vhodnou přílohou jsou brambory, jelikož obsahují hodně draslíku, který snižuje negativní účinek sodíku. Pozor na minerálky! Lidé s nadváhou se pyšní, že pijí Poděbradku ProLinii, protože je bez cukru. Ale ouha! Poděbradka spolu s minerálkou Hanácká jsou totiž minerálkami s nejvyšším obsahem sodíku na českém trhu.

V podstatě jsou zdrojem běžné kuchyňské soli (NaCl) – obsahují jak ionty sodíku, tak chloridu. Jejich konzumací dochází ke zvyšování krevního tlaku nebo k nadbytečnému zadržování vody v těle.

Váha potom neklesá, paradoxně může i stoupat (u žen se celý problém může ještě stupňovat v období před menstruací). Výjimkou nejsou ani otoky dolních končetin či zhoršení stavu celulitidy.

Obsah sodíku v potravinách

Zelenina
PotravinaSodík (mg/1 litr)
brokolice19
ledový salát2
brambory3
mrkev60
paprika2
rajčata3
cuketa3
žampiony6
nakládané okurky960
nakládaná kukuřice1790
Ovoce
PotravinaSodík (mg/1 litr)
všechny druhy1–3
Pochutiny
PotravinaSodík (mg/1 litr)
hořčice1307
olivy naložené zelené2100
olivy naložené černé3288
Sýry
PotravinaSodík (mg/1 litr)
feta1272
Obiloviny
PotravinaSodík (mg/1 litr)
ovesné vločky7
kukuřice6
rýže6
žitná mouka1
pšeničná mouka1
žitný chléb523
pšeničný chléb523
bageta418
knäckebrot463
celozrný chléb se slunečnicovými semínky590
slané preclíky1790
cornflakes938
müsli směs15–155
těstoviny neuvařené5–32
Mléko a mléčné výrobky
PotravinaSodík (mg/1 litr)
mléko48–50
jogurt48–50
mléko do kávy 10 % tuku128
smetana40

Přečteno:  11667×

Vyšlo:  17. 4. 2008

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018