Obesity News
Zhubl 84 kilogramů Tomáš Jánský (44) podstoupil bypass žaludku

Zhubl 84 kilogramů Tomáš Jánský (44) podstoupil bypass žaludku

Mgr. Kristýna Beránková

Kila navíc trápila Tomáše Jánského (44) už od dětství. Mnohokrát zkoušel zhubnout, ale váha mu po krátkodobém úbytku rychle narostla zpět. Obezita ho přivedla až do invalidního důchodu. Trápilo ho, že se nemůže věnovat svému zamilovanému koníčku – historickému šermu. Impulsem ke změně byla ale především návštěva kardiologa, který Tomášovi bez obalu řekl, že pokud nezhubne, nečeká ho dlouhý život…

Když váha Tomášovi před třemi lety ukázala 182 kilogramů, necítil se už vůbec dobře. Trpěl silnou cukrovkou, měl vysoký tlak a jen obtížně se hýbal. Za sebou měl dlouhou sérii diet. „Mockrát jsem se snažil zhubnout. Povedlo se mi shodit i patnáct kilo za týden. Ale pak jsem všechno nabral zase zpátky,“ vzpomíná Tomáš na neúspěšné pokusy. „Došlo mi, že bez radikální pomoci to prostě nezvládnu,“ dodává. V listopadu 2014 podstoupil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze gastrický bypass.

OBĚD JÍM NA ČTYŘIKRÁT

Po operaci musel Tomáš dva týdny pít pouze tekutiny, pak už mohl do jídelníčku zařadit i rozmixovanou zeleninu. Dnes už může jíst prakticky všechno, ale v podstatně menším množství než dříve. „Oběd jím i na čtyřikrát. A rozhodně ho nesmím zapíjet. Kdybych toho vypil nebo snědl moc, chytly by mě silné bolesti. Vím to od lidí, kterým se to po operaci stalo. Proto jsem na sebe opatrný. Je to omezení, ale mně nevadí. Cítím se výborně. Cukrovka mi téměř zmizela, tlak mám mnohem lepší,“ libuje si Tomáš Jánský. Když se vážil naposledy, viděl na váze číslovku 98 kg. Tomášova kůže na břiše se nestihla rychlému úbytku přizpůsobit a on si ji musel nechat chirurgicky odstranit. Přesto ničeho nelituje. „Změnil se mi život. Myslím, že to bylo nejlepší rozhodnutí mého života,“ usmívá se.

OPERACE NENÍ PRO KAŽDÉHO

Pro bypass žaludku se nehodí všichni trpící obezitou. „Operační zákroky na zažívacím ústrojí vedou ke změnám vstřebávání živin a kýženému úbytku hmotnosti. Samotná operace však pacienta správným stravovacím návykům nenaučí, proto ne každý pacient je pro ni vhodným kandidátem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Martina Daňková a dodává, že bypass žaludku je jen podpůrnou berličkou. Pacient musí být připraven změnit své návyky.

Zhubl 84 kilogramů Tomáš Jánský (44) podstoupil bypass žaludku

Co to je bypass žaludku?

Chirurgický zákrok, při němž operatér vytvoří z horní části žaludku malou »kapsu «, kterou pak připojí přímo k tenkému střevu. Protože je vzniklá »kapsa« malá, výrazně se omezí množství stravy, kterou může člověk po operaci přijmout. Navíc se brzy dostaví pocit zasycení. Zbytek žaludku v těle zůstává, ale potravu už netráví. Bypass žaludku se provádí u pcientů od II. stupně obezity, tedy s BMI nad 35. Operaci hradí zdravotní pojišťovny.

Rizika zákroku

Žádná operace není bez rizik. Přestože kvalitní předoperační vyšetření a správně provedený postup je minimalizují, může se objevit:

  • Silné krvácení
  • Infekce
  • Alergická reakce na anestezii
  • Trombóza
  • Prosakování střev
  • Zácpa a neprůchodnost střev
  • Průjmy, zvracení
  • Perforace žaludku
  • Vředy

Přečteno:  2064×

Vyšlo:  10. 4. 2016

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Hubnutí

 
© Aleš Krupička 2007–2018