Obesity News
Správné monitorování glykémie zachraňuje zdraví i život

Správné monitorování glykémie zachraňuje zdraví i život

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Měření hodnot hladiny cukru v krvi, tedy glykémie, je zcela zásadní pro správnou kompenzaci diabetu. Díky němu víme, jaký vliv na organismus má dieta i pohybová aktivita. Glykémii ale ovlivňuje i řada dalších faktorů jako léky, stres, nemoci…

JAK MĚŘIT GLYKÉMII?

Nejčastěji si lidé měří hladinu cukru po ránu. Ranní glykémie je vlastně výsledek noční glukoneogeneze, tedy novotvorby glukózy v játrech, a vlivu léků případně i nočního jídla. Nicméně důležité je znát i hodnoty glykémie v průběhu dne a po jídle. Nejčastější režimy měření jsou pak glykémie 4 x denně (před jídlem a večer před aplikací inzulínu) nebo tzv. velký glykemický profil (7× denně). Podrobný záznam jídla a pohybu pak velmi usnadní správné nastavení léčby.

IDEÁLNÍ ROZVRH MĚŘENÍ

  • Před snídaní + 2 hodiny po snídani
  • Před obědem + 2 hodiny po obědě
  • Před večeří + 2 hodiny po večeři
  • A v noci, např. ve dvě hodiny ráno

DIETA A HLADINA CUKRU

Jídlo zásadním způsobem ovlivňuje hladinu cukru v krvi. A nemusí být jen sladké. Rychlé vstřebání cukrů ve střevě a jeho vliv na hladinu cukru charakterizuje tzv. glykemický index.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (pomeranč, hroznové víno, bramborová kaše, apod.) mohou být pro diabetika vhodné. Na druhou stranu existuje mnoho potravin, které sice mají nízký glykemický index, ale přesto se do jídelníčku nehodí (uzeniny a další tučná jídla). Můžete si sami vyzkoušet, jak na vás konkrétní potravina působí. Zjistíte to, když si změřte glykémii před tím, než ji sníte, a cca jednu hodinu poté.

GLYKEMICKÝ INDEX

Číselný údaj, který vyjadřuje účinek dané potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi ve srovnání s referenční potravinou, tj. glukózou, jejíž hodnota GI je 100. Čím je GI vyšší, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak. Hodnota GI není procentním vyjádřením obsahu sacharidů v dané potravině, ani nevypovídá o kalorické hodnotě potravin. Glykemický index nás informuje o tom, že potravina s vysokým GI vede k vyššímu zvýšení hladiny cukru v krátkém čase. Glykemický index se mění i kombinací různých potravin či jejich úpravou.

STRES A GLYKÉMIE

U některých pacientů může glykémie prudce stoupat i vlivem stresu. Jde o prakticky neovlivnitelnou reakci. Při dobrém záznamu jídelníčku, pohybové aktivity a popisu psychického rozpoložení při měření, lze poměrně snadno rozpoznat situace, kdy glykémie stoupá kvůli stresu, hádce nebo strachu. Pro lékaře pak může být obtížné medikamenty glykémii korigovat. Pro pacienta je efektivnější naučit se vyhýbat stresovým situacím a relaxovat. Pokud se to nedaří, je vhodné poradit se s psychologem.

Správné monitorování glykémie zachraňuje zdraví i život

CHŘIPKA, ZÁNĚTY A INFEKCE

Zánětlivá onemocnění zhoršují hladinu cukru v krvi nezávisle na příjmu jídla a pohybové aktivitě. Vždy je lepší se poradit s lékařem, zda přechodně upravit léčbu či nikoliv. Po zaléčení onemocnění totiž dochází k velkému zlepšení a posílená medikace by mohla vést až k nežádoucím hypoglykémiím. V průběhu akutního onemocnění se rozhodně vyhýbejte námaze. Zcela zapovězený je sport.

KONTINUÁLNÍ MONITORING

V poslední době se zvláště u pacientů s obtížně kompenzovatelnou cukrovkou využívají tzv. podkožní senzory. Ty zaznamenávají hladinu glykémie přibližně každých 5 minut. Mohou být použity v otevřeném systému, kdy pacient vidí hladinu cukru v krvi i trend jejího vývoje na displeji. Existují ale i zaslepené senzory. Pacient výsledky monitorování nevidí, vyhodnocení provede lékař až po odstranění senzoru. Výhodou takového měření je, že hladina glykémie není ovlivněna změnou chování při sledování okamžitých výsledků. Senzory se aplikují do podkoží a prakticky vůbec nebrání žádným aktivitám. Zdravotní pojišťovny je zatím bohužel nehradí.

Přečteno:  2237×

Vyšlo:  10. 4. 2016

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2018