Obesity News
Dům voní cukrovím
Foto: shutterstock.com

Dům voní cukrovím

MUDr. Marta Šimůnková

Vánoční cukroví je tradice. Historikové vánočního pečení se shodují, že současná podoba pečení, stejně jako ozdobeného stromečku sahá k roku 1800. Původ je však daleko starší, spadá až do dávné pohanské minulosti.

Advent je mystickým obdobím, kdy se vše připravuje na nejmocnější noc roku, na Slunovrat. Podle staroslovanské víry umírá praslovanský bůh Slunce, aby se druhý den narodil. V tu noc je příroda i lidé vydáni všanc temným silám a bylo zapotřebí dům i rodinu před nimi ochránit. Proto se připravovaly ochranné pokrmy a obřadní pečivo, které se rozvěšovalo po domě, sadu, chlévech, stájích, aby se zahnaly zlé síly.

V 19. století se pekly figurky, s nimiž si děti hrály a následně je snědly. Cukroví, což byl v té době velmi drahý artikl i pro zámožné rodiny, se zavěšovalo na stromeček. Tradičně se pekly perníčky (kořeněné pepřem), mlsalo se sušené ovoce (křížaly) a ořechy.

Přezdobený stromeček a sedm až dvacet druhů cukroví jsou výtvorem 20. století, kdy byla postupně původní duchovní náplň Adventu – setkávání, rozjímání a příprava na narození Ježíše, tedy nové naděje – nahrazena komercí.

Těm, kteří bojují s kilogramy, by určitě prospělo vrátit se k původní koncepci Vánoc s půstem a duševní obrodou. Jenže není vůbec snadné se vymanit z novodobé tradice, když se z reproduktorů nákupních center linou „Rolničky“, ve všech časopisech se peče a vaří na Vánoce a snad i po rozklepnutí vajíčka vyskočí reklama na vánoční dárky. Tak si alespoň připomeňme zásady pečení:

Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě na Štědrý den nejchutnější. Některé druhy potřebují rozležet, jiné jsou nejlepší čerstvé.

  • Zhruba tři neděle před Štědrým dnem pečeme zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví.
  • Další neděli přijde na řadu cukroví z lineckého těsta.
  • Týden před vánočními svátky tvoříme marokánky, cukroví z bílkových těst, nepečené cukroví, naplníme a ozdobíme linecké pečivo.
  • V předvečer Štědrého dne provoní dům vánočky.
  • O Štědrém dnu můžeme upéci jablkový závin.

SEDMERO TIPŮ PRO ZDRAVĚJŠÍ PEČENÍ

1

Použijte (alespoň z části) bezlepkovou, špaldovou nebo kukuřičnou mouku. Pozor, lepek rozhoduje, jak bude pečivo „držet pohromadě“, bezlepkové těsto je měkčí, proto přesně dodržujte zvolený recept, přesto počítejte s tím, že cukroví bude velmi křehké.

2

Nepoužívejte náhražky, spíše upečte méně cukroví z „pravých“ surovin, místo vanilínového cukru použijte vanilkový lusk. Chcete-li přece jen ušetřit, vyškrabejte semínka a rozmixujte je s cukrem (asi 300 g). Získáte luxusní vanilkový cukr (třeba k obalení vanilkových rohlíčků). Lusk pak rozlámete a vhodíte do lahve s 250 ml bílého alkoholu (třeba key rumu). Za 3 týdny budete mít skvělou vanilkovou esenci.

3

Zvolte méně tučné cukroví a na jeho přípravu použijte máslo. Při pečení mohou vznikat v ztužených tucích transmastné kyseliny, které nejsou zdravé. Vepřové sádlo má třikrát méně cholesterolu než máslo a existují i recepty ze sádla.

4

Použijte ořechy (mandlovou, oříškovou moučku), kde to jen jde. Ořechy (přestože obsahují hodně tuku) jsou zdrojem cenných látek (vitaminy B a E, železo, minerály). Příkladem trochu zdravějšího pečení mohou být třeba módní makronky (mandlová moučka, cukr a bílky).

5

Na základ řezů (třeba místo lineckého těsta) usušte v troubě rozmixovanou směs ovoce, kterou následně potřete kompaktní (tvarohovou, ořechovou) nádivkou a polijete čokoládovou polevou.

6

Uberte třetinu cukru oproti doporučovanému množství. Chuť se zpravidla změní nepatrně, obsah kJ významně.

7

Projděte v obchodech TESCO oddělení zdravé výživy. Najdete tam mnoho surovin, které vás inspirují k zdravějšímu vánočnímu pečení a vaření.

RECEPT NA BEZLEPKOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ

SUROVINY

  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru (s vanilkou)
  • 1 vejce
  • 70 g mletých mandlí
  • 250 g bezlepkové mouky
  • malá špetka soli
  • trochu strouhané citronové kůry

POSTUP

Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Máslo a moučkový cukr se špetkou soli utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte do hladka. Pozvolna zapracujte mandle, mouku a citronovou kůru tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinu odležet v ledničce.

Těsto vyválejte na plát (2–3 mm), vykrájejte oblíbené tvary. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova, trvá to asi 7–9 minut (záleží na vlastnostech konkrétní trouby). Z papíru sundejte až po úplném vychladnutí, bezlepkové cukroví je mnohem křehčí. Slepte ovocnou pomazánkou (marmeládou), krémem, ozdobte podle chuti a fantazie (pocukrujte, potáhněte čokoládovou polevou).

Více inspirace na www.tescorecepty.cz.

Přečteno:  2820×

Vyšlo:  3. 12. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Ostatní články

 
© Aleš Krupička 2007–2018