Obesity News
Po štědrovečerní večeři se vracím do restaurace

Po štědrovečerní večeři se vracím do restaurace

MUDr. Marta Šimůnková

Advent a čas sváteční, to nejsou jen dny plné shonu, nebo alespoň neměly být. Je velmi příjemné zastavit se a posedět s přáteli v příjemném prostředí nekuřácké restaurace. Třeba takové, kterou vede a spoluvlastní Martin Slezák, kuchař roku 2000, nositel zlaté medaile Expogast Luxemburg 1996, zlaté medaile Expo 2000 Stuttgart a 5 stříbrných medailí z 5 kuchařských olympiád. Do roku 2012 byl manažerem juniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Měla jsem příležitost jej několikrát pozorovat při práci, která je jeho velkým koníčkem již po mnoho let. Jeho úcta k surovinám a kreativnost tvorby jídel je pozoruhodná. Proto jsem mu položila několik otázek.

Co pro Vás znamenají Vánoce?

Abych pravdu řekl, do doby než se narodily děti a byl jsem už v pracovním procesu, tak pro mě vždy Vánoce znamenaly velmi mnoho práce. Avšak toto povolání je mým koníčkem a proto vím, že poskytovat služby znamená pracovat, když se ostatní baví – a nikdy jsem toho nelitoval. Od narození Nely a Natálky (3 a 5 let) se vždy na Vánoce těším i z jiných důvodů. Přestože se ženou pracujeme stále dost, uspořádáme pro dcery takovou radostnou rodinnou show pro naše děti. Domnívám se, že to tak činí více rodin. A na to se vždycky opravdu moc těším. O svátcích pravidelně navštěvujeme své rodiny a objíždíme celé Česko. Má rodina žije v Náchodě a příbuzní manželky v Kunčicích pod Ondřejníkem, takže najezdíme přes tisíc kilometrů. Poslední dva roky považuji již Vánoce za svátky klidu, a tak se i já, hyperaktivní jedinec, uklidním.

Večeříte na Štědrý den doma, nebo ve svém podniku? Jaké vánoční jídlo Konírna nabízí?

Od narození dětí večeříme doma, ale už brzy – kolem 16:00, protože děvčata se nemohou dočkat dárků. Já se pak vracím do restaurace.

Konírna nabízí klasiku – šneky v mnoha úpravách (což je dietní jídlo, protože šnek obsahuje 0 % tuku), šnečí polévku, houbového kubu, kapra pečeného i smaženého s bramborovým salátem, někdy připravujeme i odlehčený bramborový salát – brambory, vajíčko, tvaroh, spařený pórek a dochucení. Samozřejmě nabízíme našim hostům i vánoční cukroví.

Vy si figuru hlídat nemusíte, jaké je Vaše oblíbené štědrovečerní jídlo?

Vzhledem k tomu že jsem celý den v pohybu, nemám zatím vážnější problém s nadváhou, přesto se snažím nepřecpávat se. Na Vánoce jím klasicky – smaženého kapra a bramborový salát.

Po štědrovečerní večeři se vracím do restaurace
Foto: shutterstock.com

Jak byste poskládal štědrodenní a vůbec sváteční jídlo pro lidi, kteří si snaží hmotnost udržet? O Vánocích nehubneme, ale snažíme se nepřibrat.

Zajímavá otázka: zkusím navrhnout, jak bych to udělal pro sebe. Vynechám cukroví (mouka, cukr), k bude obědu kroupový kuba s houbami, odpoledne (brzká večeře) lehký bramborový salát bez majonézy s jogurtem. Pokud milujeme smaženého kapra, pak jej před servírováním pořádně vysušíme v ubrousku, což znamená úplně celou porci do ubrousku zabalit. Uvidíte, kolik tuku se odsaje. Večer, když mě samozřejmě jako každého přepadne hlad, dám si dvě nakrájená jablka.

Poslední dobou jsem objevil semínka Chia: namočím plnou lžíci do vody, semínka nabobtnají a pak vše vypiju. To je to zdroj energie a vlákniny, které máme v dnešní době málo.

Domů například vůbec nekupujeme slazené limonády, brambůrky, oříšky, uzeniny; sýry jen kvalitní. Na hubnutí je nejlepší mít doma pouze ovoce, zeleninu a kuřecí maso – když nic jiného nenajdete, tak nic jiného nesníte. A nezapomeňte nakoupit obrovské množství zelených salátů.

Co vánoční cukroví – existuje vůbec nějaké „lehké“, po kterém by se nepřibíralo?

Určitě existuje mnoho receptů na neslazené vánoční cukroví, i když já dávám tedy přednost slazenému. Vzhledem k tomu, že naše cukrárna je u našeho rodinného domu, tak máme momentálně doma cca 100 kg vánočního cukroví na prodej. Snažím se ho nejíst, protože vím, kolik práce dá manželce jeho příprava. Takže to je takový důležitý moment: pokaždé, když se na cukroví podívám a mám na ně chuť, tak si řeknu: „Sakra, tolik práce za tím je, nebudu jí to jíst!“

Existují však i moderní postupy na přípravu odlehčeného cukroví – sušené ovoce, nebo placičky ze sušeného ovocného pyré (rozmixované se vysuší a sroluje do trubiček), nebo cukroví z müsli z obilnin a mnoho dalších.

Přečteno:  2116×

Vyšlo:  3. 12. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Ostatní články

 
© Aleš Krupička 2007–2017