Obesity News

Houby a jejich výživová hodnota

Bc. Aneta Sadílková

Konzumaci hub ať už těch sesbíraných v lese, či koupených v obchodě (žampiony, hlíva ústřičná) lze z pozice nutričního terapeuta vřele doporučit. Houby obsahují velmi malé množství energie (na 100 g čerstvých hub jen 140 kJ), zvyšují objem stravy a poslouží tak k naplnění žaludku bez zbytečného množství kalorií navíc.

Houby jsou tvořeny především vodou, ale mají i určitou výživovou hodnotu. Obsahují průměrně 2,8 % hodnotných bílkovin, naopak zastoupení tuků a jednoduchých sacharidů je zanedbatelné. Významný je obsah vitaminů (skupiny B, ale i C, E a dokonce D!), minerálních látek (draslík, hořčík, zinek) a vlákniny. Houby jsou také zdrojem antioxidantů v množství srovnatelném se zeleninou. Nasbírané houby vyžadují včasné zpracování – usušení, zmrazení či přímou konzumaci po tepelné úpravě. V rámci redukčního režimu není však vhodné smažení houbových řízků v trojobalu (a servírování s tatarskou omáčkou či majonézou). Podobně i houbový krém s použitím másla a smetany nepatří mezi nízkokalorické pokrmy.

KULINÁŘSKÉ TIPY

  • smaženice z hub,
  • omeleta se žampiony,
  • pečené kuře se žampiony,
  • houbový kuba,
  • guláš z lesních hub či hlívy ústřičné.

Vše jen s nezbytným množstvím oleje či jiného tuku a ideálně bez přidané mouky a másla. Houby mohou být také vynikajícím doplňkem masových pokrmů. Plátky hub osmahněte spolu s masem na cibulce a troše oleje a jídlo hned získá lepší „šmak“. Přeji dobrou chuť!

Přečteno:  2202×

Vyšlo:  10. 9. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018