Obesity News
Čím zahnat hlad v létě, na cestách a u vody?

Čím zahnat hlad v létě, na cestách a u vody?

MUDr. Marta Šimůnková

V letním vaření nebudeme moc vysvětlovat, ale budeme si užívat dobrůtek, po nichž se (v rozumném množství) nepřibírá. Léto je symbolem pro cestování, výlety, koupání, zkrátka relax. Ale i na cestách a u vody se hlad přihlásí o slovo. Můžete zajít do nejbližšího stánku, či zastavit u benzínové pumpy a koupit si plněnou bagetu (čímsi), hotové sendviče, grilovanou klobásu s chlebem, párek v rohlíku, nebo jakoukoli jinou „lahůdku“. My si však ukážeme, že i na cestách lze jíst chutně a zdravě.

K následujícím receptům mne vedla osobní zkušenost. Nedávno jsem se účastnila několika oficiálních akcí o zdravé výživě, kde se ke svačině a obědu podávaly právě zmíněné bagety se salámem a tučným sýrem.

Málokdo ví, že nejlepší kuchyně není ani francouzská, ani italská, ale belgická. A právě tam jsem získala inspiraci pro dnešní zdravé občerstvení. Místo tradičních hranolků (tzv. french fries jsou vynálezem Belgie, nikoli Francie, jak vám každý belgický číšník hrdě zdůrazní) se podávaly skleničky plné překvapení. Na dně byl zeleninový základ, na něm maso (roastbeef, šunka, losos) a korunou poháru byl čerstvý zeleninový salátek. Variant bylo mnoho; na všechny nemáme na této stránce místo. Takže, pusťme se do přípravy. Místo elegantních skleniček, lze náš „pohár“ připravit do sklenic se šroubovacím víkem nebo dokonce do plastových krabiček (nejsou příliš fotogenické, ale na chuti to neubírá). Pochoutky raději přepravujeme v termotašce s chladicí vložkou nebo v autoledničce.

Čím zahnat hlad v létě na cestách a u vody

SKLÁDANÁ SKLENIČKA S MASEM, ZELENINOVÝM SALÁTEM A LILKOVÝM KAVIÁREM

Základem tohoto receptu je tzv. lilkový kaviár, který může sloužit nejen jako dresink k pečenému masu (třeba i grilovanému), ale i jako pomazánka na topinky a dokonce i jako odlehčená varianta majonézové zálivky na Ceaser salát. Může nahradit také tatarskou omáčku ve většině receptů.

LILKOVÝ KAVIÁR

Suroviny pro dvě osoby

  • 1 střední lilek
  • 1 menší masité rajče, spařené a oloupané
  • 1 malá cibule, sekaná na jemno
  • Hrst směsi bylinek podle chuti, měla by však obsahovat hladkolistou petržel (třeba z nabídky čerstvých bylinek Tesco) velmi jemně usekaných
  • Stroužek česneku, oloupaný a podrcený
  • Sůl, pepř (optimálně čerstvě mletá)
  • Čerstvá chilli paprička pro milovníky pikantních jídel (nemusí být)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička limetkové šťávy

Postup:

Lilek podélně překrojíme, potřeme lžičkou oleje a dáme péci na 40 minut do trouby (160 stupňů horkovzdušná, 180 normální). Po vychladnutí vyškrábneme dužinu, kterou nasekáme nožem na jemno, můžeme i podrtit plochou stranou širokého nože. Vsypeme do mísy. Rajče zbavené slupky pokrájíme také na drobno, přidáme k lilku. Přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a optimálně necháme uležet do druhého dne.

Na dno skleničky dáme dvě lžíce lilkového kaviáru, na něj položíme pečené maso (na obrázku je libový hovězí roastbeef, ale stejně dobrá bude i libová šunka, nebo pečené kuřecí maso. Vršek patří salátu se zeleniny podle obliby (lístečky všeho druhu: ledový salát, rukola, polníček, baby špenát apod., ředkvičky, dílky rajčat, okurky, papriky, které před tím promícháme v misce s citronovou šťávou a olejem). Před konzumací vše promícháme.

Více inspirace na www.tescorecepty.cz.

CHLEBÍČKOVÁ TRADICE

Čím zahnat hlad v létě na cestách a u vody

Každému nemusí vyhovovat moderní přístup k letním svačinkám, mnozí dávají přednost české tradici – chlebíčkům.

Za základ si však nezvolíme bílou veku, ale celozrnný tmavý chléb (v nabídce Tesco – speciální výživa je několik typů tohoto pečiva). Vynecháme i máslo a bramborový salát s majonézou. Místo toho si připravíme pomazánku z lučiny, lžíce zakysané smetany a bylinek.

Pomazánka

125 g lučiny / 1 lžíce zakysané smetany / Hrst bylinek podle chuti

Již nesolíme, lučina je slaná dost. Všechny ingredience vyšleháme do pěny, namažeme jí chléb, který ozdobíme čerstvou zeleninou, libovou šunkou či netučným sýrem.

Tip: Tyto chlebíčky lze zabalit přímo do potravinářské folie, bez „druhé vrstvy“ pečiva. Zelenina brání přilnutí pomazánky na folii.

Přečteno:  2659×

Vyšlo:  11. 6. 2015

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava

 
© Aleš Krupička 2007–2018