V nákupním košíku na vánoční pečení převažuje zpravidla bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku. Výsledek? Vynikající cukroví, pálení žáhy a několik kilogramů navíc. Zkusme to tedy trochu jinak, ještě chutněji, kvalitněji a ze správných surovin. Stojí za to navštívit koutek zdravé a speciální výživy v obchodech Tesco!
Místo bílé pšeničné mouky vyberme celozrnnou pšeničnou, ale i žitnou, grahamovou, špaldovou. Při výrobě těchto typů mouky nejsou odstraněny vnější obaly zrn, které jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
Za vyzkoušení stojí také bezlepkové mouky: pohanková, kukuřičná, amarantová, rýžová nebo mandlová (najemno umleté či v robotu najemno nasekané mandle). Část mouky (jakékoli) je možné nahradit najemno mletými ořechy. Tělu tím kromě jiného dodáte zdravé omega-3 mastné kyseliny.
Klasický bílý rafinovaný cukr je levnější, ale obsahuje jen tzv. prázdné kalorie. Mnohem prospěšnější je třtinový cukr. Čím je tmavší, tím má výraznější karamelovou příchuť a obsahuje také více cenných látek. Ideálně by ani neměl být rafinovaný, s co nejvyšším podílem melasy. Nebojte se také část sladidla vyměnit za ještě zdravější variantu: sušené ovoce. Uchovává si až 80 % vitamínů!
Potřebujete-li do receptu moučkový cukr, připravte si jej sami. Jednoduše do kuchyňského robotu nasypte krystalový třtinový cukr a nechte ho během pár sekund přeměnit na prášek. Když k němu pak do sklenice vložíte čerstvý lusk vanilky a po týdnu získáte luxusní vanilkový cukr.
Aby bylo vaše pečení zdravé, ohlídejte také množství i druh používaných tuků. Máslo je samozřejmě pro chuť to nejlepší, ale zdravější je přepuštěné. I tak musíme počítat s tím, že je velmi bohatým zdrojem cholesterolu. Ti, kdož bojují s jeho vysokou hladinou v krvi, by měli máslo nahradit kvalitním bio-margarínem.
Těsto: 400 g hladké bezlepkové mouky, 280 g tuku (másla, bio-margarínu), 140 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek.
Ořechový krém: 170 g mletých vlašských ořechů, 125 ml vařícího mléka, 170 g másla (bio-margarínu), 50 g moučkového cukru s vanilkou.
Ze všech součástí rychle zpracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme do druhého dne v lednici odležet. Z těsta pak vyválíme plát silný asi 3 mm, z něj vykrajujeme tvary a pečeme dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušná 160 °C). Na krém spaříme ořechy vařícím mlékem a necháme vychladnout. Utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně zašleháváme po lžičkách ořechovou směs. Vychladlé tvary spojujeme krémem, případně poléváme čokoládou a zdobíme.
Více inspirace na www.itesco.cz.