Obesity News
Režim po bariatrické operaci

Režim po bariatrické operaci

Bc. Aneta Sadílková

Bariatrické operace (i ty, které se provádějí laparoskopicky, tzn. ne otevřenou cestou) představují, stejně jako jiné chirurgické výkony, určitý zásah do organismu. Proto je nutné po operaci dodržovat relativně klidový režim a také speciální stravovací režim.

Zatímco chůze je možná již několik dní po operaci, jiné pohybové aktivity jsou přinejmenším v prvních 6 týdnech nevhodné. Stejně tak návrat do pracovního procesu by měl proběhnout minimálně až po 5–6 týdnech po výkonu, samozřejmě v závislosti na typu zaměstnání a jeho fyzické náročnosti.

Po všech zmíněných bariatrických výkonech je nutné dodržovat speciální stravovací režim, a to celoživotně. Odlišné je stravování v prvních týdnech po operaci, kdy se musí organismus adaptovat na prodělaný výkon. Stravovací režim je v těchto prvních týdnech (avšak stejně tak i následně) velmi individuální; vždy je nutno se řídit snášenlivostí jednotlivých potravin a těm problémovým se vyhýbat. Obecně se po operaci postupuje následovně:

1. den po operaci: pouze tekutiny po doušcích (voda, neslazený čaj).

Podle snášenlivosti se další dny postupně přechází do dalších fází:

1. fáze (2.–3. týden): čisté masové vývary, neslazený čaj, jablečná šťáva, později možno jogurtové nápoje a kefíry (podle snášenlivosti);

2. fáze (3.–4. týden): kašovitá strava – jídlo se ředí nízkotučným mlékem, vývarem, šťávou:

  • zdroj sacharidů: řídká bramborová kaše, máčené piškoty, mixované ovoce bez slupek a zrníček (banány, jablka apod.), jablečná šťáva, rozmixovaná vařená zelenina, mačkané brambory;
  • zdroj bílkovin: jogurtové nápoje, kefíry mixované s ovocem, jogurty s nižším obsahem tuku, tvaroh, pudink z nízkotučného mléka bez cukru;

3. fáze (5. týden a dále): polotuhá a mletá strava různého stupně hrubosti – postupně od nejjemnější po nejhrubší; musí být upravena tak, aby mohla být rozmačkána vidličkou:

  • zdroj sacharidů: mačkané brambory, vařená zelenina, konzervované neslazené ovoce a zelenina, ovocné pyré, ovoce bez slupek a zrníček – důkladně rozkousané (banány, jablka apod.);
  • zdroj bílkovin: libové a měkké rybí, drůbeží a vepřové maso, vejce, nízkotučný čerstvý sýr (cottage apod.), jogurt, tvaroh, pudink;

4. fáze: pokud je snášena polotuhá strava, lze postupně přejít na běžnou, tuhou stravu (maso, ryby, šunka, sýry, vejce, pečivo, přílohy, zelenina, ovoce).

Celoživotně je nutno dodržovat následující zásady stravování:

  • jíst pravidelně 5–6krát denně;
  • konzumovat malé porce/objemy – max. 150 g/ml (event. množství předepsané chirurgem) – v tomto ohledu se doporučuje vybrat si misku o daném objemu a podle té upravovat množství přijaté stravy, ideálně však i potraviny pro kontrolu vážit;
  • oddělovat konzumaci tekutin a jídla – mezi jídlem a pitím by měl být odstup alespoň 30 minut, později možno snížit na 15 minut;
  • potravu před polknutím důkladně kousat a rozmělňovat, jíst pomalu a po malých soustech;
  • pít po malých doušcích;
  • zelenina a ovoce se slupkou či zrníčky (rajčata, paprika, hroznové víno, citrusy apod.) často nejsou dobře snášeny a nejsou příliš vhodné, slupku je však možno odstranit;
  • luštěniny a některé přílohy (např. rýže) mohou být také problematické, ne však u všech jedinců, opět záleží na individuální snášenlivosti a je třeba danou potravinu v malém množství vyzkoušet;
  • vhodné technologické úpravy: vaření, dušení.

Přečteno:  3695×

Vyšlo:  17. 4. 2014

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Bariatrie

 
© Aleš Krupička 2007–2018