Obesity News
Má v redukčním režimu při nepřítomnosti celiakie smysl bezlepková dieta?

Má v redukčním režimu při nepřítomnosti celiakie smysl bezlepková dieta?

Bc. Martina Daňková

Na internetu se objevují zprávy o celebritách, které slibují „zaručené“ úbytky tělesné hmotnosti při dodržování bezlepkové diety. Doporučují vyloučit veškeré potraviny obsahující lepek, a to i u osob zdravých, kteří celiakií netrpí.

Co to vlastně bezlepková dieta je a kdo a jak ji má dodržovat? Jde o léčebnou dietu při onemocnění zvaném celiakie (z řeckého koiliakos = trpící střevními obtížemi). Onemocnění je způsobené nesnášenlivostí lepku – bílkovinného komplexu nacházejícího se v některých obilninách. Příčinu celiakie v současné době není možné odstranit, a proto je jediným způsobem léčby celoživotní dodržování bezlepkové diety.

Lepek je obsažen ve většině obilnin, které v našich podmínkách běžně konzumujeme. Pacienti tedy musí vyřadit pšenici, žito, ječmen a oves a všechny výrobky, které je obsahují. Bez problémů naopak mohou konzumovat přirozeně bezlepkové obilniny (rýži, pohanku, kukuřici, jáhly), luštěniny všeho druhu (čočku, fazole, cizrnu, hrách) a brambory. Mohou také využívat dnes již na trhu hojně dostupné výrobky z bezlepkové mouky (chléb a pečivo, těstoviny). Tyto výrobky jsou ale většinou drahé a většina pacientů se po čase naučí připravovat si chléb a pečivo v domácí pekárně.

U většiny celiaků správné diagnóze předchází různě dlouhé období bolestí břicha, úporných průjmů, hubnutí a dalších obtíží spojených s neprospíváním. Po zahájení bezlepkové diety za určitou dobu dochází k úpravě narušené sliznice střeva a k lepšímu vstřebávání živin. U těchto pacientů se zlepšení stavu projeví právě růstem hmotnosti.

Jak již bylo zmíněno výše, celiaci musí ze svého jídelníčku vyřadit některé obilniny, tedy zejména sacharidy. Tuky lepek neobsahují a jejich konzumace se nemusí nijak výrazně omezovat. Uvědomíme-li si, že 1 g tuků má více než dvojnásobnou energetickou hodnotu ve srovnání s 1 g sacharidů, není hubnutí při tomto dietním režimu takovou samozřejmostí.

Je samozřejmě možné uvažovat tak, že pokud vyřadíme veškeré pečivo a přílohy obsahující lepek, snížíme tím i celkový přísun tuků (neboť odpadá vše, co na chléb a pečivo mažeme, omáčky k přílohám atp.). Jistě tím výrazně omezíme i celkový energetický příjem. Hubnutí tedy může být jednoduše způsobeno snížením energetického příjmu, ale s lepkem samotným nemá nic společného.

K potravinám zakázaným v bezlepkové dietě navíc patří spousta potravin, které nejsou příliš vhodné ani při redukčním režimu – např. příliš tučné potraviny, kupované majonézy, klobásy či masitá jídla s moukou, polévky a omáčky zahuštěné moukou. Vyloučením těchto potravin z jídelníčku si rozhodně neublíží ani zdravý člověk a takový režim velmi pravděpodobně též povede ke snížení tělesné hmotnosti.

Zprávy o stravovacích zvyklostech celebrit jsou tématem samy o sobě. Podléhají módním vlivům a většinou nejsou založeny na pravdivých informacích. Celiaci, kteří dietu ze zdravotních důvodů držet musí, na hmotnosti naopak přibývají, zejména na začátku změny stravování. Bezlepková dieta nemá u zdravého člověka žádné opodstatnění a sama o sobě ke snížení tělesné hmotnosti nevede.

Přečteno:  3650×

Vyšlo:  17. 4. 2014

Diskuze: 1 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Diety

 
© Aleš Krupička 2007–2018