Obesity News
Stres je také zvyk, který lze změnit

Stres je také zvyk, který lze změnit

MUDr. Marta Šimůnková

Po ukončení semináře zodpověděl několik otázek profesor dr. Hugo Saner, který je původní profesí kardiolog a následně se specializoval na kardiovaskulární rehabilitaci.

Pane profesore, co vás vedlo k tomu zabývat se rehabilitací?

Rád sleduji, jak se mým pacientům dále vede. Mnoho nemocných po ukončení léčby přichází do Kardioklubu, kde se nevěnují pouze cvičení, ale především sdílejí své zkušenosti, životní radosti i strasti. Společně slavíme narozeniny a další rodinné události. Dlouhodobá péče o pacienty je mou radostí.

Co považujete za nejdůležitější složku kardiorehabilitace?

Nejdůležitější a zároveň nejobtížnější je změna chování. Znamená to změnit myšlení a především zvyky. Prožívat stres je také zvyk. Změnit svůj postoj je dlouhodobý úkol a vyžaduje multidisciplinární přístup a pomoc. Můžeme pacientům pomoci překonat potíže a najít na problémy jiný náhled.

Jaké jsou vaše zásady zdravé životosprávy?

Není to těžké, znamená to více příjemného pohybu, chůze, jízdy na kole. Mnoho lidí přestane sportovat v mladé dospělosti. Když jim je čtyřicet, velmi pracují a jezdí auty a v padesáti pak dostanou infarkt. Jde o to, aby se na své záliby z mládí rozpomněli a začali se opět hýbat. K tomu je nutné přidat i změnu stravovacích návyků. Pro kardiaky je velmi důležitá informace, že mohou jíst úplně všechno. Není třeba se zcela vzdát oblíbených nezdravých pochoutek, jen jich musejí jíst podstatně méně.

Rozumím-li tomu dobře, pacientům nic nezakazujete, jen jim radíte.

Ano, vyprávíme si o tom, že je nutné jíst jídlo všech barev, zelený salát, žluté papriky či jablka, červená rajčata i pít víno, ale toho jen trochu. Ani tmavá čokoláda není tabu, dodává organismu důležité látky, jen jí nesmí být mnoho. Jídlo může být zdravé a přitom velmi chutné; jde o to, aby obsahovalo většinu zdravých složek a jen malou část škodlivých součástí, jako jsou živočišné tuky, sladkosti. V tom je rozdíl oproti situaci před dvaceti lety, kdy jsme nemocným přísně zakazovali určité potraviny. Když jsem začínal s kariérou kardiologa, také jsem velmi rád dobře jedl, takže pacientům rozumím. V současnosti platí jediný zákaz, a to zákaz kouření.

Přečteno:  2712×

Vyšlo:  20. 2. 2014

Diskuze: 1 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Životní styl, Ostatní články

 
© Aleš Krupička 2007–2017