Obesity News
Diabetes mellitus (cukrovka, úplavice cukrová)

Diabetes mellitus (cukrovka, úplavice cukrová)

MUDr. Marta Šimůnková

Odhaduje se, že v současnosti trpí na celém světě téměř 200 miliónů lidí diabetem. Za příštích 25 let se toto číslo podle vědeckých předpovědí zdvojnásobí.

Lidí trpících diabetem neustále přibývá. Přibývá nejen těch, kteří trpí tzv. stařeckou cukrovkou, tedy diabetem 2. typu, ale i mladých pacientů, jejichž diagnóza zní diabetes mellitus 1. typu. Ačkoli se obě choroby jmenují takřka stejně, jde o dvě odlišná onemocnění s podobnými příznaky – zvýšením množství glukózy v krvi. Pokud se diabetes správně neléčí, vedou oba typy k mnoha komplikacím – zejména k poškození cév, event. nervů a dalších tkání. Důsledkem „nezvládnutého“ diabetu pak může být například srdeční infarkt, vznik bércových vředů, závažné postižení ledvin, očí atd.

ROLE INZULINU

Inzulin je hormon, který produkují buňky tzv. Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní. Díky němu může krevní cukr – glukóza – vstupovat do buněk a být „spotřebován“ buněčným metabolismem. Pokud inzulin chybí, pak glukóza přijatá v potravě zůstává nezpracovaná v krvi. Když se jí najednou nahromadí mnoho, může dojít k poruše vědomí (tzv. diabetickému kómatu) i k úmrtí z metabolického rozvratu. Tato závažná komplikace byla častá před objevením tzv. „umělého“ inzulinu.

VYŠETŘENÍ

Rozpoznání diabetu je snadné. Stačí k němu vyšetření, zda je v moči přítomna glukóza. U zdravého člověka není v ranní moči žádný „cukr“. V současnosti se při podezření na diabetes ihned vyšetřuje množství glukózy v krvi nalačno. Existují i další testy, které umějí odhalit i tzv. předcukrovkový stav. To, jak organismus reaguje na podání glukózy, se vyšetřuje například pomocí glukózového tolerančního testu. Významným ukazatelem je i glykémie (množství glukózy v krvi) za určitou dobu po jídle (postprandiální glykémie). To, jak je diabetes léčen (kompenzován) z dlouhodobého hlediska, ukazuje hodnota tzv. glykovaného hemoglobinu. Hemoglobin je krevní barvivo, na něž se může vázat (kromě kyslíku) také glukóza. Koncentrace glykovaného hemoglobinu v krvi by měla být < 7 %. Pokud je vyšší, znamená to, že glykémie (hodnoty cukru v krvi) bývá vysoká (při nedostatečné léčbě, nedodržování racionální stravy).

DIABETES 2. TYPU

Diabetes 2. typu je chorobou, která ohrožuje většinu současné populace. Od samého začátku je spojen s dalšími chorobnými ději, které se vzájemně ovlivňují. Významnou roli při jeho vzniku hrají genetické dispozice a obezita typu jablko, při níž se tuk hromadí především na břiše. Za „kritické“ množství tuku v břiše považujeme stav, kdy obvod břicha dosáhne u žen 88 cm a u mužů 106 cm. Zpozornět je zapotřebí při hodnotách 80 cm u žen a 98 cm u mužů. Zmnožení břišního tuku je provázeno mnoha dalšími změnami, například zvýšením krevního tlaku, odlišným složením a množstvím tuků v krvi, výskytem prozánětlivých látek apod., a především snížením citlivosti tkání na inzulin (inzulinová rezistence). To znamená, že v krvi je hodně glukózy i inzulinu, ale buňky (zejména v játrech a kosterních svalech) „si s nimi neví rady“. Slinivka dostává informace, že inzulin tělu nestačí, a vyrábí ho čím dál více, až se vyčerpá, čímž pak produkce inzulinu klesá, množství cukru v krvi stoupá a objeví se diabetes mellitus.

Smutné je, že v důsledku zvýšeného výskytu obezity u dětí přibývá v posledních letech i dětských diabetiků 2. typu.

Popsané změny, které provázejí „břišní“ obezitu (zvýšený krevní tlak, inzulinová rezistence, změny krevních tuků a další), se označují jako metabolický syndrom, který představuje značné ohrožení kardiovaskulárního systému.

DIETA ZÁKLADEM LÉČBY I PREVENCE

Diabetická dieta spočívá ve velmi zdravém jídelníčku, jehož dodržování neublíží ani lidem bez diabetu. Základem energetického příjmu jsou kvalitní bílkoviny (z bílého masa, mléka a mléčných výrobků), rostlinné tuky (v omezeném množství) a zelenina (v neomezeném množství). Sacharidy zasluhují přísnější výběr. Nelze je zcela zakázat, jsou důležité i pro metabolismus diabetiků. Je nutné stanovit, kolik cukrů (sacharidů) nemocný organismus stačí zpracovat, a podle toho vypracovat návrh jídelníčku pro konkrétního pacienta. Dáváme přednost omezenému množství sacharidů s tzv. nízkým glykemickým indexem, které se pomaleji tráví a vstřebávají, tudíž zvyšují množství krevního cukru pozvolna. K takovým potravinám patří například luštěniny, některé druhy ovoce (např. kiwi). Naopak množství potravin s vysokým glykemickým indexem (pečivo, brambory, rýže, popcorn apod.) je nutné přísněji kontrolovat.

Do režimu pacienta patří vhodné pohybové aktivity (od vycházek až po rekreační sport). Vrcholové sportování a vytrvalostní výkony by měly být vzhledem ke „křehčímu“ metabolismu diabetika vždy konzultovány s ošetřujícím lékařem a pacient (pokud to jeho stav dovolí) by na ně měl být vždy připraven jak náležitým tréninkem, tak stabilizací choroby.

Pohyb zvyšuje citlivost tkání k inzulinu, normalizuje koncentraci cukrů i tuků v krvi, snižuje krevní tlak, výborně (díky vyplavovaným endorfinům) působí na psychiku. Snižuje tělesnou hmotnost a je dobrým pomocníkem v preventivním boji proti komplikacím diabetu a metabolickému syndromu. U mnoha pacientů jsou dietní a režimová opatření jedinou léčbou.

PILULKY A INJEKCE

U mnoha diabetiků však dieta a pohyb nestačí k tomu, aby se glykémie normalizovala. Pak se podávají buď pilulky – tzv. perorální antidiabetika, která zvyšují citlivost tkání i inzulinu nebo podporují jeho produkci a účinnost, nebo inzulin.

V současnosti jsme svědky příchodu nových typů inzulinů (inzulinová analoga a další typy léků), které nemají nežádoucí účinky svých předchůdců (vznik přecitlivělosti, postupná ztráta účinnosti, reakce v místě vpichu). Optimálního dávkování inzulinů je dosaženo tzv. inzulinovou pumpou, která do těla kontinuálně vpravuje potřebné množství hormonu.

Trendem moderní doby je, aby si diabetici do určité míry „řídili“ léčbu sami, aby uměli stanovit (pomocí diagnostických proužků) aktuální glykémii a podle výsledku upravili dávkování lékařem doporučeného léku. Cílem je, aby se dosáhlo dlouhodobé/trvalé normalizace glykémie, čímž se předejde všem komplikacím, které s sebou diabetes nese.

Přečteno:  4353×

Vyšlo:  18. 4. 2013

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2017